Menjava oken- kako preprečiti vlago in plesen s pravilnim zračenjem?

Objavljeno 11.10.2022
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:52

Ste se kdaj vprašali, katera bi morala biti prva misel po menjavi oken? Pravilni odgovor je zračenje, ki je bolj pomembno, kot so si mnogi pripravljeni priznati. A če spoznamo nekaj dejstev, bomo tudi pri zračenju odslej bolj pozorni in ga bomo izvajali na pravilen način. Notranje okolje, ki ga ne zračimo pravilno, lahko namreč hitro postane zatohlo in kaj kmalu utegnemo na steni ugledati plesen. 

 

O pomembnosti in možnostih prezračevanja smo že pisali. Moderna okna omogočajo pretok zraka na različne načine - s pomočjo kljuke ali okenskega okvirja. Obstaja tudi odlična rešitev pasivnega zračenja z rekuperacijo

 

Še vedno pa se pri prenovljenih domovanjih z novimi okni soočamo z rosenjem stekel. Zakaj do tega pride, tako na notranji kot zunanji strani, smo podrobneje opisali v našem blogu rosenje stekel pri novih oknih.

 

Pa ste se kdaj vprašali, katera bi morala biti prva misel po menjavi oken? Pravilni odgovor je zračenje, ki je bolj pomembno, kot so si mnogi pripravljeni priznati. A če spoznamo nekaj dejstev, bomo tudi pri zračenju odslej bolj pozorni in ga bomo izvajali na pravilen način. Notranje okolje, ki ga ne zračimo pravilno, lahko namreč hitro postane zatohlo in kaj kmalu utegnemo na steni ugledati plesen. 

 

Berite naprej in kmalu boste izvedeli, kakšno je najbolj učinkovito zračenje po menjavi oken, kolikokrat na dan moramo prezračiti prostore in koliko časa naj posamezno zračenje traja.

 

Vlago moramo odvajati iz prostora.

 

V gospodinjstvu je vlaga stalno prisotna. Proizvedemo jo z dnevnimi rutinami, kot je tuširanje, pa tudi z gospodinjskimi opravili, kot sta kuhanje in pranje. Če vlage, ki jo proizvedemo, ne odvajamo iz prostora, se v njem zadržuje in škoduje tako nepremičnini in pohištvu kot vašemu zdravju. In tega si ne želite.

 

Okna, ki so jih v stanovanja vgrajevali nekoč, niso bila neprepustna, zato je skozi majhne špranje v prostor vdiral zrak, kar je bilo z vidika izmenjave zraka v prostoru pozitivno, energetsko pa je bilo izredno potratno. Današnja okna so kakovostnejša in zraka ne spuščajo v prostor, kar je energetsko odlično, a izmenjave zraka v prostoru praktično ni. Tega dejstva se pogosto pri prenovi ne zavedamo in ohranimo prezračevalne navade, ki niso vedno ugodne za zračno neprodušna okna. Če ne vemo, kakšno je pravilno zračenje po menjavi oken, imamo veliko težavo.

 

Kdaj je vlage preveč?

 

Kritična meja, ko je vlage v prostoru preveč, je okoli 60 odstotkov. Če to mejo presežemo, nas lahko začne skrbeti - zlasti v prehodnih obdobjih in pozimi. Če stavba ni dovolj dobro izolirana in so stene zelo hladne, je to recept za katastrofo, saj se zrak v prostoru v bližini zidov ohladi in ne more več zadrževati vlage, ki jo vsebuje. V najslabšem primeru pride torej do kondenzacije vlage na tako imenovanih toplotnih mostovih - na teh območjih se najprej oblikujejo vlažne lise, dolgoročno pa se tam tvori plesen. Od tega do zdravstvenih težav stanovalcev, ki bivajo v prostoru, je le korak.

 

Zato moramo vedeti, kakšno je pravilno zračenje po menjavi oken pri prenovi. Sicer se lahko hitro srečamo s plesnijo in ostalimi nevšečnostmi, ki jih s seboj pripelje previsoka stopnja vlažnosti.

 

Kakšna je najboljša praksa zračenja po menjavi oken?

 

Zdaj že vemo, da je pravilno zračenje po menjavi oken nujno. Priporočamo tako imenovano udarno zračenje, pri katerem okna za določen čas popolnoma odpremo. Na ta način se prostor ne ohladi toliko, kot bi se, če bi bila okna ves čas odprta, izguba energije pa je z udarnim zračenjem kar najmanjša. Tovrstna praksa je hitra in učinkovita.

 

Kolikokrat na dan naj zračim in koliko časa?

 

Ne glede na to, koliko ljudi je v gospodinjstvu, moramo vedeti, da proizvedemo več vlage, kot se zavedamo. Vseeno vzemimo za boljšo predstavo štiričlansko družino. Ta na dan proizvede med 10 in 15 litri vode, ki se v obliki vlage zadržuje v prostoru in jo moramo na nek način odvajati. Kakšna je najboljša praksa, ki vam jo svetujemo?

 

Vsa okna naj bodo na stežaj odprta vsaj štirikrat na dan, kadar so stanovalci doma. Tudi če ste zdoma, vseeno prostor prezračite trikrat.

 

Vsa okna in vrata morate odpreti istočasno, da ustvarite prepih, ki najbolj učinkovito odvaja zrak iz prostora.

 

Trajanje posameznega zračenja je odvisno od letnega časa oziroma meseca. Zlato pravilo je, da poleti zračimo dlje časa, tudi do pol ure, v najhladnejših zimskih mesecih pa zračimo kratek čas, in sicer 5 minut.

 

Koliko časa naj traja eno zračenje bivalnih prostorov v stanovanju?

  • 5minut - december, januar, februar
  • 10 minut - marec, november
  • 15 minut - april, september
  • 20 minut - maj, oktober
  • 30 minut - junij, julij, avgust

Za najboljši rezultat zračite neposredno po uporabi prostora.

 

Pri tem velja omeniti, da je prostore, kot so spalnica, kopalnica in kuhinja, priporočljivo zračiti neposredno po uporabi, saj smo z bivanjem v prostoru ustvarili vlago, ki se je moramo čimprej “otresti”. Tako je priporočljivo, da spalnico prezračimo takoj zjutraj, ko vstanemo iz postelje, kopalnico po tuširanju, kuhinjo po kuhanju ali na primer odpiranju pomivalnega stroja in podobno.

 

To so ukrepi, ki zagotavljajo zadostno izmenjavo zraka v gospodinjstvu, hkrati pa boste z njimi dosegli najvišjo raven udobja. Zračenje konec koncev ni pomembno samo zaradi odvajanja vlage iz prostora, ampak tudi zato, da zagotovite, da je v notranjih prostorih dovolj kisika in vsebnost CO2 ni previsoka.

 

Kakšna okna za vašo obnovo so najbolj primerna za vas lahko ugotovite tudi s pomočjo interaktivnega pdf dokumenta Pomočnik za pravo izbiro stavbnega pohištva za novogradnje.

 

New call-to-action

kako preprečiti vlago in plesen s pravilnim zračenjem
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Aluminijasta okna za novogradnjo

Aluminijasta okna za novogradnje - za in proti!

Odločili ste se za gradnjo nove hiše. Preden kontaktirate arhitekta, nedvomno brskate po internetu,...
Več
Velike steklene površine in njihova varnost

Velike steklene površine v novi hiši- ali so zares protivlomno varne?

Ali ste kdaj zagledali lepa steklena okna, ki bi odlično pristajala vaši hiši, vendar vas je bilo...
Več
Brezskrbnost ob pogledu skozi okno!

S pravo izbiro oken do prihrankov energije

V jesenskem času oziroma tik pred hladnejšim delom leta se pogosto lotevamo različnih prenov...
Več