Rolete - odgovori na najpogostejše izzive pri prenovi doma

Objavljeno 20.06.2023
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
7:09

Pri prenovi doma moramo premišljeno izbirati med različnimi senčili, ki vplivajo na celoten videz objekta in funkcionalnost prostorov. In čeprav lahko zapademo v skušnjavo, da bi prenavljali le en element naenkrat, se hitro izkaže, da je najboljša odločitev prenova oken in senčil hkrati. Zakaj? Ker celovita prenova prinaša številne prednosti in ustvarja harmonijo v prostoru. V nadaljevanju si bomo ogledali, zakaj je v prenovo najbolje vključiti tudi senčila. Če poskrbijo žaluzije pri prenovi za modernejši izgled,  pa zdaj poglejmo, kako rolete poskrbijo za funkcionalnost prostora in popolno zasebnost in zatemnitev.

Opisali smo dva najpogostejša izziva naših strank, povezanih z roletami, ki se pojavijo pri načrtovanju prenove doma.

 

Izziv 1: Imamo stare rolete z betonskimi prekladami, zdaj pa prenavljamo in bi namestili nove. Ne želimo plastičnih škatel za trak, ki so vidne ob oknu in niso estetske. Je lahko trak nameščen kot pri starih lesenih oknih?

 

Stari sistemi so imeli avtomat skrit v omarici, kamor je bil vpet neskončen trak, v katerega je bila vpeta lesena palica. Novi sistemi pa imajo vgrajene ležaje v dvižna kolesa ob boku, trak pa spuščen skozi rolico s ščetko, zaradi česar je avtomat, ki požira trak, nameščen na okenskem okvirju. Prenovljeni sistemi prinašajo številne prednosti, kot so enostavno dviganje in spuščanje, dolga življenjska doba ter enostaven in cenovno ugoden servis.

Trak je sicer tudi pri novih roletah lahko vgrajen stransko v špaleto, kakor je bil včasih. V tem primeru se omarica rolete podaljša v špaleto in se vgradi podometni navijalni avtomat s podometno dozo. 

Se sprašujete, ali to pomeni, da bo okno zdaj manjše oziroma bo treba okensko odprtino povečati? Vemo, da je bil včasih, predvsem v 70. in 80. letih, zunanji nosilec traku zabit kar v lesen okenski okvir. A brez skrbi, tudi ob prenovi tovrstnih hiš lahko okno ostane enako, s tem, da se za podaljšek rolete na okno namesti dodaten profil (minimum 65 mm). Pri montaži okna je tako potrebno opraviti nekaj dodatnega dela. Če živimo v bloku, je manevrski prostor še toliko manjši, saj morajo ostati okna v vsakem primeru enako velika, a tudi tu težav ne bi smelo biti, saj lahko ostane odprtina za okno enaka.

 

Kakšne so bile težave starih sistemov?

 

Stara senčila v betonskih prekladah so bila nedvomno trpežna, vendar so se soočala z več težavami. Predvsem je bilo dvigovanje takšnih rolet težko in je zahtevalo veliko fizične moči. To je lahko povzročalo težave zlasti starejšim osebam v gospodinjstvu.

Poleg tega so bili stari mehanizmi podvrženi pogostim okvaram, servis pa je bil drag in zamuden, saj je bilo treba rolete odstraniti, podreti celotni mehanizem, zamenjati bočni PVC avtomat in ga pravilno namestiti. Vse te težave so snovalce spodbudile k iskanju bolj sodobnih in praktičnih rešitev.

 

Novi sistemi prinašajo vrsto prednosti

 

Pri odločitvi za prenovo se ozrite k novim roletam, ki so opremljene s sodobnimi dvižnimi mehanizmi in vpetimi ležaji. Nov sistem omogoča lahkotno dviganje in spuščanje rolet ter s tem odpravlja potrebo po veliki fizični moči. Poleg tega so dvižna kolesa nameščena ob boku rolet, kar omogoča bolj enakomerno gibanje in zmanjšuje obrabo materiala. Novi avtomat, ki je nameščen na okenskem okvirju, omogoča gladko delovanje sistema in zanesljivo napetost traku. Še ena prednost prenovljenih rolet je dolga življenjska doba, saj so izdelane iz visokokakovostnih materialov, ki so odporni na obrabo in zunanje vplive.

Če povzamemo, sodobni dvižni mehanizmi in rolete, vpete v ležaje, prinašajo enostavno uporabo, zanesljivo delovanje ter dolgo življenjsko dobo. Skrit avtomat na okenskem okvirju omogoča brezhibno delovanje in estetsko dovršen izgled prostora. Prenovljeni sistemi so odpravili težave, ki smo jih imeli s starimi betonskimi prekladami. Naš dom je zdaj opremljen s funkcionalnimi in privlačnimi roletami, ki prispevajo k prijetnemu vzdušju in sodobnemu videzu. Kaj pa alternativa? Zagotovo so to rolete na motorni pogon, saj se v tem primeru »znebimo« kakršnihkoli težav z montažo trakov. 

 

Izziv 2: Imamo stare zunanje žaluzije, po prenovi pa želimo imeti rolete zaradi možnosti popolne zatemnitve. Na kaj moramo biti pozorni?

 

Če imamo žaluzije in želimo po prenovi doseči popolno zatemnitev prostora, je najboljša odločitev namestitev rolet. Omogočajo nam popolno nadzorovanje svetlobe in zatemnitev prostora, kar je idealno za spalnico, prostor za počitek ali kino sobo. Vsekakor je zunanja roleta s podometno omarico zanimiva rešitev. Vedeti pa moramo nekaj: če želimo vgraditi podometno omarico, zanjo potrebujemo najmanj 140 x 140 mm prostora.

 

Zdaj pa ključno vprašanje - kakšna je optimalna izvedba za dosego popolne zatemnitve in na kaj moramo biti pozorni pri izbiri in namestitvi rolet?

 

Pri izbiri rolet je pomembno izbrati visoko kakovosten material, ki je trpežen in odporen na vremenske vplive. Aluminijaste rolete so priljubljena izbira, saj so lahke, trpežne in zahtevajo malo vzdrževanja.

Da se ne boste ušteli na samem začetku - natančno izmerite velikost oken, kamor nameravate namestiti rolete. Natančna izmera bo zagotovila, da so rolete ustrezne velikosti in popolnoma prekrivajo okno, kar je bistveno pri preprečevanju vdora svetlobe.

Obstajata dva glavna načina upravljanja rolet - ročno upravljanje in električno upravljanje. Električno upravljanje omogoča udobno upravljanje rolet z daljinskim upravljalnikom ali stikalom, kar je še posebej priročno za večje ali težje rolete.

 

Vgradnja nadokenskih rolet

 

Optimalna izvedba za popolno zatemnitev je vgradnja nadokenskih rolet. Tovrstne rolete so nameščene na novo okno AJM. Rolete so vgrajene sočasno z oknom, kar v popolnosti preprečuje vdor svetlobe skozi stranske reže. Vgradne rolete zagotavljajo tudi boljšo izolacijo pred toplotnimi in zvočnimi vplivi.

Za popolno zatemnitev je pomembno, da se rolete tesno prilegajo oknu in ne puščajo svetlobe skozi robove ali reže. Poskrbite tudi, da so rolete opremljene z dobrimi tesnili.

Če želimo po prenovi doseči popolno zatemnitev prostora, so zunanje rolete odlična izbira. Ni pa odveč še enkrat ponoviti, da so pri izbiri rolet pomembni kakovosten material, pravilne dimenzije in izbira načina upravljanja. Optimalna izvedba za popolno zatemnitev so vgradne rolete, ki zagotavljajo tesno prileganje in zanesljivo zatemnitev prostora. Ne pozabite tudi na uporabo dobrih tesnil in temnega materiala za še bolj popolno zatemnitev. Z ustrezno izbranimi in nameščenimi roletami boste lahko uživali v popolni zatemnitvi prostora ter ustvarili prijetno in udobno okolje za počitek in sprostitev.

Za izbiro optimalnih oken in pripadajočih senčil za vašo prenovo, uporabite AJM spletno orodje Pomočnik za izbiro oken!

New call-to-action

rolete za prenovo doma
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Žaluzije pri prenovi za modernejši izgled

Zunanje žaluzije pri prenovi za modernejši izgled

Okna so že stoletja ključni element vsake stavbe. Poleg estetske funkcije nam v notranjih prostorih...
Več
Zunanja senčila za prenovo domovanja

Zunanja senčila za prenovo domovanja

Ko se odločamo za prenovo oken in senčil, moramo imeti v mislih udobje in energetsko učinkovitost....
Več
Akcijske cene pomlad najboljši čas za prenovo oken

Zakaj je pomlad najboljši čas za prenovo oken in vrat

Letošnja pomlad je prišla po zimi, v kateri smo za ogrevanje plačevali veliko več, kot smo bili...
Več