Kakšno je prezračevanje s pomočjo kljuke?

Objavljeno 23.11.2021
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
6:29

Napredna tehnologija izdelave stavbnega pohištva omogoča dobro tesnjenje in posledično odlično energetsko učinkovitost oken in vrat. Slaba stran tega je, da je treba prostore dobro in redno zračiti, sicer se v notranjosti zadržuje slab zrak z visoko vlažnostjo. Redno zračenje je zato kar nujno, a se lahko izkaže za velik izziv. Ste zaradi obveznosti veliko od doma in predstavlja redno zračenje pravi podvig? Ali pa si želite olajšati zračenje tudi takrat, ko ste doma? Potem boste gotovo želeli spoznati prezračevanje s pomočjo kljuke, ki se uvršča med elegantne in učinkovite rešitve.

Prenesite E-vodnik za preudaren nakup oken

Za zračenje doma lahko poskrbite na različne načine. Tudi prisilno prezračevanje s pomočjo rekuperacije pride v poštev - takšno prezračevanje ni več samo za velike poslovne stavbe, za sprejemljivo ceno si ga lahko omislite tudi doma. Nadaljnje možnosti ponujajo domiselno zasnovana okovja sodobnih oken. Obstajajo okna z vzporednim odmikom in seveda okna s prezračevanjem s pomočjo kljuke. Odpira se torej dovolj možnosti, da boste lahko našli pravo rešitev za svoj dom.

 

Kaj je sistem MSL.OS?

Prav prezračevanje s pomočjo kljuke je atraktivna opcija za mnoga sodobna stanovanja. To omogoča sistem MSL.OS, ki je domiselna realizacija koncepta pasivnega zračenja s pomočjo kljuke. Gre za sistem, ki omogoča večstopenjsko odpiranje oken ter natančno regulacijo pasivnega zračenja. Lahko je že vgrajen, lahko pa z njim dokaj enostavno in poceni nadgradimo svoja okna.

MSL.OS ustreza PVC oknom, ki omogočajo odpiranje z nagibom. To je dobra rešitev za učinkovito zračenje, a pozorni moramo biti na regulacijo, da dosežemo res najboljši učinek. Ravno tu pride večstopenjsko prezračevanje s pomočjo kljuke najbolj do izraza. Sistem MSL.OS omogoča večstopenjsko prilagajanje nagiba okna, tako da imamo veliko večjo kontrolo tudi nad zračenjem. Okno lahko poljubno odpiramo in zapiramo tako, da v notranjost prepuščamo svež zrak, hkrati pa ne povzročamo toplotnih izgub in ne motimo udobja v stanovanju. Sistem nudi šest različnih stopenj za prilagajanje učinka zračenja, upravljamo pa ga preprosto kar preko kljuke.

Ena izmed glavnih prednosti sistema MSL.OS je gotovo enostavna vgradnja, ki je tudi cenovno ugodna. Za zračenje so na voljo napredni prezračevalni sistemi, prav tako lahko izberemo okna z okovjem za vzporedni odmik. Te rešitve so lahko zelo učinkovite, vendar pa tudi precej drage. V primerjavi s temi opcijami je prezračevanje s pomočjo kljuke bistveno cenejše in enostavnejše, hkrati pa še vedno ponuja dober učinek pri zračenju. Potrebna je le vgradnja posebnega elementa za večstopenjsko odpiranje, ki se namesti na okovje okna, nato lahko zračenje poljubno upravljamo s kljuko! Za večjo protivlomno zaščito je priporočljivo, da se pri nakupu sistema odločite še za varnostno kljuko in si s tem še dodatno zaščitite svoj dom.

 

Ali je energetsko učinkovito?

Energetska učinkovitost je ena izmed prioritet pri zračenju stanovanja. Ravno zato pogosto posegamo po dražjih prezračevalnih sistemih, če s tem preprečimo toplotne izgube in kaj prihranimo pri ogrevanju. In ravno toplotne izgube so glavni razlog za to, da se prezračevanje z odpiranjem oken ne priporoča. Tudi z nagibom lahko izgubljamo toploto in ne moremo vzpostaviti učinkovitega kroženja zraka. Prav te pomanjkljivosti naslavlja sistem MSL.OS, ki nudi dodatno prilagodljivost in zmanjšuje toplotne izgube. Pretok zraka lahko poljubno prilagodimo in omejimo toplotne izgube, hkrati pa vzpostavimo učinkovit pretok zraka in vzdržujemo svežino v notranjih prostorih.

Z vidika energetske učinkovitosti je sistem MSL.OS veliko boljši od zračenja z odpiranjem oken. Poleg tega nam nudi popolno kontrolo nad pretokom zraka, tako da tudi sami odločamo o tem, kako dobro bomo izkoristili svojo stanovanjsko opremo pri prezračevanju. Tako nam prezračevanje s pomočjo kljuke nudi velik potencial za optimalen izkoristek, in to za minimalno ceno in brez težav pri upravljanju.

 

Kratek zaključek s povzetkom vseh koristi

V primerjavi z drugimi rešitvami za zračenje stanovanja ima prezračevanje s pomočjo kljuke kar nekaj odločilnih prednosti. V prvi vrsti gre izpostaviti enostavno vgradnjo. Sistem MSL.OS je skladen z okovji PVC oken in se lahko nanje enostavno namesti. Večina oken ima sistem za večstopenjsko odpiranje že serijsko vgrajen, torej učinkovito prezračevanje sploh ne bo zahtevalo dodatne opreme in vgradnje. S tem je zelo ugodna tudi cena, kar je še ena izmed prednosti tovrstnega prezračevanja. Medtem ko napredni prezračevalni sistemi morda stanejo tudi več tisoč evrov, bo namestitev elementa za večstopenjsko odpiranje na okna izredno poceni. V primerjavi s kompleksnimi prezračevalnimi sistemi so ti stroški povsem zanemarljivi.

Prezračevanje s pomočjo kljuke ponuja tudi odlično izkušnjo pri uporabi. Zelo enostavno lahko upravljamo prezračevanje in prilagajamo položaj okna. Sistem MSL.OS nudi šest stopenj naklona, kar lahko nastavimo preprosto s kljuko. Intuitivno delovanje kljuke se hitro prikupi uporabnikom, ki bodo takoj znali maksimalno izkoristiti funkcionalne prednosti takšnega sistema.

Ker lahko natančno prilagajamo položaj okna, imamo popoln nadzor nad učinkovitostjo zračenja. Hkrati smo dobro zavarovani pred morebitnimi vremenskimi nevšečnosti. Ne bodo nas presenetili niti sunki vetra, ki lahko povzročijo velike težave, če zračimo z odpiranjem oken na stežaj. Tudi pri odpiranju na nagib lahko pride do kakšnih nevšečnosti, v notranjost lahko prodrejo tudi dežne kaplje. Če lahko nagib poljubno prilagajamo, se tem problemom enostavno izognemo.

Vse to so dobri argumenti za izbiro enostavnega prezračevalnega sistema MSL.OS. V praksi se prezračevanje s pomočjo kljuke odlično obnese in navdušuje stanovalce skozi dolga leta uporabe. Ker je sistem ugoden in enostaven za vgradnjo, ga lahko takoj preizkusite tudi sami in se pobližje seznanite z vsemi prednostmi tovrstnega prezračevanja!

 

V dodatno pomoč pri nakupu oken za vašo novogradnjo ali prenovo, vam je tudi naš e-vodnik za preudaren nakup oken, ki si ga lahko brezplačno prenesete.

Click me

Zagotovite si popolni nadzor nad učinkovitostjo zračenja s prezračevanje s pomočjo kljuke.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Menjava stavbnega pohištva in zaščita objekta - za kaj morate nujno poskrbeti?

Zahtevna opravila, ki jih vključuje vgradnja ali menjava stavbnega pohištva, bodo opravili...
Več
AJM komarniki vam nudijo učinkovito zaščito pred mrčesom.

Komarnik - Vrste komarnikov na trgu in primerjava

Poletje ima poleg številnih prednosti, kot so prijetne temperature, čas za počitnice in sproščena...
Več
Okna veljajo za najšibkejši člen v zaščiti doma pred vlomi.

Izboljšajte varnost svojega doma. Pomembno vlogo imajo okna!

Število vlomov se iz leta v leto povečuje. Okna so navadno najšibkejši člen v zaščiti doma in tako...
Več