Kakšne prednosti nudijo PVC okna?

Objavljeno 11.02.2022
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:43

Razumljivo je, da ste se pri izbiri oken znašli v dvomih. Na trgu so namreč različne možnosti, ki predstavljajo svoje prednosti in slabosti. Izredno priljubljena so PVC okna, ki lahko prepričajo s svojimi odlikami, hkrati pa zbujajo tudi določene pomisleke. Vas skrbi, da plastična okna morda niso tako učinkovita, zanesljiva in varna, poleg tega niso najbolj trajnostna izbira? Potem je čas, da se pobližje seznanite z značilnostmi sodobnih PVC oken. V preteklosti je kateri izmed omenjenih predsodkov morda držal, danes pa dobimo bistveno bolj prepričljiva okna, ki odgovarjajo tudi zahtevnejšim kupcem.

 

Prenesite AJM katalog prodajnega programa

 

PVC okna so upravičeno med najbolj priljubljenimi opcijami na trgu. Imajo namreč kar nekaj odločilnih prednosti v primerjavi z drugimi vrstami oken. Ugodijo praktično vsakemu kriteriju, ki ga imamo pri opremljanju sodobnih stanovanj in drugih objektov. Prednosti takšnih oken se torej gotovo splača poznati.

 

Odlična toplotna izolativnost

 

Za starejša okna so značilne toplotne izgube, ravno zato se pogosto odločamo za zamenjavo ali nadgradnjo. Pa tudi v novogradnjah imajo okna pomembno nalogo zadrževanja toplote. Za ta namen so PVC okna kot nalašč, saj imajo najboljše izolacijske lastnosti.

Tu se izkaže ena izmed velikih prednosti plastičnih oken, namreč možnost oblikovanja dovršenih okenskih profilov. Pripravljajo se večkomorni profili, s katerimi dosežemo neprekosljive izolacijske lastnosti. Dodelana okna preprečujejo uhajanje toplote in nudijo odlične energetske izkoristke, nižajo stroške ogrevanja in zagotavljajo prijetno počutje stanovalcev preko celega leta.

 

Velika izbira barv in struktur

 

PVC okna se pogosto primerjajo z okni iz drugih materialov, pri tem pa bomo gotovo slišali, da so recimo lesena okna na pogled bolj atraktivna. To je na prvi pogled morda res, a ta razlika med lesenimi in PVC okni v resnici ni tako drastična. Tudi plastična okna namreč dobimo v čudovitih vizualnih izvedbah.

Navsezadnje lahko PVC obarvamo tudi v imitaciji lesa in tako dobimo okna, ki so na las podobna lesenim. Še vedno imajo prednosti PVC oken, a tudi čudovit izgled. Če nam izgled lesa ni tako mikaven, pa se odločamo med številnimi drugimi barvnimi odtenki in vzorci. PVC okna je možno uskladiti z vsakim vizualnim in arhitekturnim slogom, lahko se izdelajo tudi za objekte z zaščiteno kulturno dediščino.

 

Možnost neštetih oblik oken

 

Iz fleksibilnosti materiala izhaja več značilnih prednosti PVC oken. Omenili smo možnost izdelave dovršenih okenskih profilov z vrhunskimi izolacijskimi lastnostmi. Druga prednost je široka paleta barvnih odtenkov in vzorcev. Tretja posebna oblika PVC-ja pa je možnost izdelave oken v poljubnih oblikah. Ker okna izdelujemo po naročilu, je to velika prednost.

PVC je material, ki ga je možno enostavno oblikovati v poljubne oblike. Tako dobimo tudi pri oknih pravo rešitev za vsako situacijo. Okna izdelujemo po meri, zato je na voljo nešteto možnih oblik, ki zadovoljijo še tako ekstravagante želje zahtevnejših kupcev. Kakšnih velikih omejitev tu ni, sploh če se zanimamo za dimenzije, značilne za sodobna stanovanja.

 

Enostavno vzdrževanje

 

Poleg enostavnega oblikovanja in izdelave je za PVC značilno tudi enostavno vzdrževanje. To je pri stavbnem pohištvu velika prednost, saj pričakujemo, da nam bo oprema dobro služila dolgo vrsto let. Pri tem se z okni ne želimo kar naprej ukvarjati, zato bomo gotovo veseli, če ne zahtevajo posebnega vzdrževanja.

Na prvi pogled bi si morda mislili, da plastična okna ne bodo dolgo zdržala, sploh brez vzdrževanja. A v resnici so sodobna PVC okna precej vzdržljiva in imajo več deset let pričakovane življenjske dobe. Primerjava PVC in lesenih oken na tem področju razkriva, da bo s plastičnimi okni bistveno manj dela, saj material ni tako dovzeten za škodljive vplive okolja. PVC lahko enostavno očistimo, nekaj več pozornosti bo treba nameniti le drugim kritičnim elementom – tesnilom, drenažnim odprtinam in okovju. A to vzdrževanje opravimo le po potrebi, morda enkrat letno.

 

Okolju prijazna – kako se PVC okna reciklirajo?

 

Plastika ne velja za okolju prijazen material, a PVC ima to značilnost, da ga je mogoče zelo učinkovito reciklirati. Ravno zato stavbno pohištvo iz PVC-ja ni velika obremenitev za okolje. Že ob nakupu oken bomo morda izbirali takšna, ki so sestavljena iz reciklirane plastike.

Še bolj pomembno je, da se PVC okna lahko učinkovito reciklirajo po izteku svoje življenjske dobe. Običajno je možno material 100-odstotno reciklirati, tako da sploh nimamo opravka z odpadno plastiko. Na ta način se PVC ponovno uporabi, in to skozi več takšnih ciklov – šele po sedmih ciklih in pri zelo starem materialu se reciklaža ne opravlja več.

 

Povzetek

 

Predstavitev nekaterih ključnih značilnosti PVC oken dokazuje, da predsodki niso upravičeni. Plastična okna imajo dobre razloge za svojo priljubljenost in v mnogih sodobnih stanovanjih predstavljajo kar samoumevno izbiro. Imajo vse tiste lastnosti, ki jih pričakujemo pri sodobnem stavbnem pohištvu, hkrati prepričajo z ugodno ceno in visoko fleksibilnostjo. Gotovo bo vsak kupec v širni ponudbi PVC oken našel pravo rešitev za svoje želje.

Če ste tudi sami ravno v postopku izbire in nakupa novih oken, boste gotovo veseli koristnih informacij za najboljšo odločitev. Prenesite aktualni katalog oken in v ponudbi poiščite tiste izdelke, ki vašim kriterijem kar najbolje odgovarjajo!

 

New call-to-action

Prednosti PVC okna
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

PVC vhodna vrata zaradi svojih številih prednosti danes veljajo za popularno izbiro med kupci.

Kakšne prednosti imajo PVC vhodna vrata?

Izbira vhodnih vrat je pomembna odločitev za vsakogar ki opremlja svoje stanovanje ali hišo. Se...
Več
AJM Aluminijasta vhodna vrata

Zakaj so aluminijasta vhodna vrata prva izbira pri gradnji nove hiše?

Med mnogimi odločitvami, ki jih je treba sprejeti pri načrtovanju in gradnji nove hiše, zelo...
Več
Vpliv troslojnih oken na prihranek pri energiji.

Trislojna okna. Prihranek energije ali nepotreben strošek?

Vsi poznamo občutek ugodja, ki nas preplavi v mrzlih zimskih dneh, ko v objemu topline lastnega...
Več