Kakšno je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja?

Objavljeno 27.10.2021
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
7:29

Ste vedeli, da je možno stanovanjske prostore zračiti kar s pomočjo okenskega okvirja? Sodobna okna ponujajo inovativne rešitve za težave, ki preko celega leta spremljajo stanovalce v dobro izoliranih domovih. Prostore je treba prezračiti, a pri tem ne želimo pristati na toplotne izgube, varnostna tveganja in neprijeten prepih. Učinkovita in elegantna rešitev je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja z vgrajenim okovjem za vzporedni odmik, ki omogoča zanesljivo kroženje zraka brez omenjenih pomanjkljivosti.

Prenesite E-vodnik za preudaren nakup oken

Osnovne sisteme prezračevanja skozi okenski okvir imajo že starejša PVC okna, v katerih včasih najdemo premične rozete za ta namen. Tako lahko zračimo prostore ob zaprtih oknih, a tak sistem se ni dobro obnesel. Ima majhen pretok zraka in ustvarja le prepih brez dobrega učinka. Poleg tega nadležne rozete na okenskem okvirju pokvarijo izgled stanovanjske opreme. Veliko bolj prepričljive so sodobne rešitve – to so okna, ki omogočajo vzporedni odmik okvirja!

 

Kako deluje takšno prezračevanje?

Običajna okna se lahko odprejo na stežaj ali na nagib. Nobena od teh opcij za redno zračenje ni optimalna. Izgubljamo toploto in povzročamo prepih, z ročnim upravljanjem oken pa je tudi veliko dela. Ravno zato je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja dobrodošla nadgradnja, saj nudi povsem novo rešitev. Omogoča namreč odpiranje okna z vzporednim odmikom, torej okno po celotni površini odmaknemo iz okvirja. S tem okno spodbuja naravni prehod zraka in omogoča učinkovito zračenje okoli celega obsega.

Takšno odpiranje omogoča inovativen sistem s prilagojenim okovjem. S pomočjo kljuke sprožimo vzporedni odmik in okno odpremo navznoter, pri čemer se za skoraj centimeter pomakne v notranjost. Nastane odprtina, ki sega okoli celotnega oboda okna. Zračenje je zato optimalno, zrak naravno kroži, poleg tega ne prihaja do toplotnih izgub. Diskretna odprtina ne prepušča dežja, zadržuje tudi hrup in prepih. To je idealna rešitev za postopno naravno zračenje. Z okni se ni treba posebej ukvarjati, delujejo sama in omogočajo pasivno zračenje preko dneva. To je pametno prezračevanje s pomočjo okenskega okovja, ki je vgrajeno v okenski okvir in  ponuja izvrsten učinek v vsakem stanovanju. 

Vzporedni odmik lahko reguliramo ročno ali pa si omislimo naprednejšo verzijo na motorček. V tem primeru odmik upravljamo s stikalom ali pa na daljavo z rešitvami Smart Home, kar je še posebej zaželeno pri modernih oknih za novogradnjo.  

Seveda je možno okno s takšnim sistemom še vedno uporabljati tudi na druge načine. Kljuka ponuja več možnosti za odpiranje, tako da imamo pri uporabi popolno svobodo. 

 

Koliko stane okno z vgrajenim okovjem, ki omogoča odpiranje z vzporednim odmikom?

Vgradnja okovja, ki omogoča prezračevanje z vzporednim odmikom okna bistveno ne podraži. Predstavlja odlično razmerje med ceno in koristmi, ki jih prinaša. Izbira te tehnologije ne zahteva velikih finančnih vložkov, hkrati pa zagotavlja svež zrak in zdravo bivanje. Poleg naštetih prednosti, pa okovje lahko vgradimo tudi v že obstoječa okna, zato ni potrebno, da razmišljate o takšni možnosti prezračevanja samo v primeru prenove ali novogradnje domovanja. 

 

Kako je rešena protivlomna zaščita?

Morda bi si mislili, da predstavlja okno z odprtino za zračenje varnostno tveganje. Okna, odprta z nagibom, privlačijo vlomilce in omogočajo odpiranje od zunaj. S prezračevalnim sistemom v okenskem okvirju pa takšnih tveganj ni. Okovje je namreč sestavljeno tako, da se ob vzporednem odmiku varnostni sistem enostavno prilagodi položaju in še vedno preprečuje posege v okno. Poleg tega odprtina za zračenje ob vzporednem odmiku z zunanje strani ni vidna. Uspešno odvrnemo priložnostne vlomilce, ki izkoristijo odprta ali ranljiva okna.

Vzporedni odmik napravi 6 mm široko odprtino, ki je posebej oblikovana za optimalen pretok zraka. S svojo zasnovo in vgrajenimi varnostnimi elementi preprečuje dostop z vlomilskimi orodji. Tak sistem nudi zanesljivo protivlomno zaščito, ki ustreza varnostnemu razredu RC2. Tudi vlomilci z orodjem se ne bodo enostavno prebili mimo takšne zaščite.

 

Ali je energetsko učinkovito?

Pri prezračevanju doma veliko pozornosti namenjamo energetski učinkovitosti. Ravno zato izbiramo kvalitetna okna z dobro toplotno izolacijo. Brezhibno tesnijo in ne dopuščajo uhajanja toplote. Z zračenjem pa sprejmemo toplotne izgube, ki se jim ob izmenjavi zraka ni mogoče izogniti. Lahko jih le zmanjšamo, kar nam zagotavlja prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja. Ta sistem je namreč zasnovan ravno s tem namenom, da omogoča energetsko učinkovito prezračevanje v sodobnih stanovanjih.

Glavna funkcija prezračevanja z vzporednim odmikom okna je energetsko učinkovita izmenjava zraka z okolico. Z odprtino, ki spodbuja naravno kroženje zraka, uspešno zrači prostor, hkrati pa preprečuje velike toplotne izgube. Toplota uide skozi velike odprtine, če okna na stežaj odpremo, prezračevanje na nagib pa je potratno zato, ker ne omogoča učinkovitega kroženja zraka po vsej višini okna. Z vzporednim odmikom dosežemo optimalen učinek varčnega prezračevanja, ki ne predstavlja tveganja za toplotne izgube.

Inovativna zasnova okna ponuja prijeten in udoben občutek v domu. Vzdržujemo stalno temperaturo in pri zračenju ne pristajamo na mrzel piš vetra. Predvsem pa pametno prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja razbremenjuje ogrevalni sistem in niža stroške ogrevanja. 

 

Kratek zaključek s povzetkom vseh prednosti

Sodobna stanovanja z odlično toplotno izolacijo in brezhibnim tesnjenjem zahtevajo redno zračenje. Najlažje to uredimo z okni, a sprejemamo toplotne izgube in višje stroške, v hišo vdira hladen zrak, hkrati je odprto okno tudi varnostno tveganje. Te probleme naslovimo z izbiro inovativnih oken, ki omogočajo odpiranje z vzporednim odmikom.

Pametno prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja izkoristimo za učinkovito pasivno zračenje hiše. V vsakem trenutku vzdržujemo učinkovito kroženje zraka. Prostori bodo sveži in prijetni, zaradi visoke energetske učinkovitosti pa bodo ostali topli. Odprtina ob celem obodu, ki jo ponuja vzporedni odmik okna, je namreč optimalna za naravno kroženje zraka z minimalnimi toplotnimi izgubami

Skrbno zasnovano okensko okovje s prilagojenimi varnostnimi elementi skrbi za to, da z zračenjem ne privabljamo vlomilcev. Skozi odprtino ni mogoče prodreti v notranjost, varnostni standard RC2 pa zagotavlja zaščito tudi pred bolj vztrajnimi nepridipravi. V stanovanju bomo varni, ne da bi morali skrbeti za zapiranje oken.

Cela kombinacija prednosti naredi okna z vzporednim odmikom atraktivno opcijo pri opremljanju hiše. Prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja dejansko naredi veliko razliko pri zagotavljanju udobja in dobrega počutja v stanovanju. Z optimalnimi razmerami naredimo veliko za visoko kakovost bivanja, piko na i dodata še visok varnostni standard in odličen energetski izkoristek!

 

Če se odločate kakšna okna kupiti za vašo novogradnjo ali prenovo, vam bo v pomoč naš e-vodnik za preudaren nakup oken, ki si ga lahko brezplačno prenesete.

Click me

Fotografija: ©Winkhaus, www.winkhaus.de
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Vzporedni odmik ponuja zdravo in varno prezračevanje.

Zdravo in varno prezračevanje oken z vzporednim odmikom

Novi časi za odpiranje vaših oken. Kontrolirano in zdravo prezračevanje kadarkoli - tudi, ko vas...
Več
AJM PVC okna

Življenjska doba oken -Po koliko letih je potrebno zamenjati okna?

Čisto možno je, da je tudi v vašem domu že skrajni čas, da zamenjate okna. Okna imajo namreč...
Več
AJM okna in vrata so certificirano kakovostna.

Kakšna so kakovostna okna in kako prepoznamo zanesljivega ponudnika?

Uporabniki se danes dobro zavedate pomena vgradnje kakovostnih oken, pa naj gre za novogradnjo ali...
Več