Lastnosti in izvor trajnostnih materialov v proizvodnji oken

Objavljeno 14.03.2023
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
6:21

Prihodnost naših otrok je vedno naša prva skrb, zato je ohranjanje planeta in zdravega okolja ključno. Navadili smo se, da smo pri nakupu živil pozorni na to, od kod izvirajo, pogosto pa se na podlagi tega tudi odločimo za nakup. Lastnosti in izvor trajnostnih materialov bi morali biti pomembni odločitveni dejavniki pri vsakem nakupu, tudi pri odločitvi o izbiri oken. Zakaj? 

Okenski profili so lahko narejeni iz različnih materialov, kot so PVC, aluminij ter les, ali iz kombinacije naštetih, ki pa niso nujno pridobljeni iz trajnostnih virov.

Vprašanja, ki si jih moramo zastaviti, so: od kod izvira material za okna; ali je razgradljiv; ali morda predstavlja nevarnost za naše zdravje; kako so ga pridobili; kako obdelali …

 

PVC znanega porekla, ustvarjen z mislijo na okolje

 

Proizvajalec oken ne sme skrivati izvora PVC-ja. Če ga skriva, je to razlog, da vanj podvomite. PVC profili nemškega porekla, po možnosti vodilnega svetovnega proizvajalca, zagotavljajo garancijo za kakovost. 

Po drugi strani moramo misliti tudi na okolje, saj trajnost ni le novi trend, ampak način, na katerega bomo morali “preklopiti”, če bomo želeli ohraniti naš planet. Svet se pomika v smeri recikliranja in tudi pri oknih ni nič drugače. Tudi, če nam služijo 30 let, se jim po določenem času življenjska doba izteče. Danes je nekatere PVC profile oken možno reciklirati do 7-krat, ne da bi pri tem ogrozili kakovost materiala. Prav zato je pomembno, da je stara PVC okna možno razstaviti, ločiti na posamezne dele in reciklirati. 

Lastnost najboljših proizvajalcev, kot je Aluplast je tudi izbirčnost pri surovinah. Če temeljijo na kalcijevo-cinkovem kemičnem stabilizatorju, ki ne vsebuje svinca, je to osnova za okolju prijazno predelavo, ki ne škoduje zdravju. 

 

Aluminij, pridobljen z manj elektrike in surovin

 

Aluminij, iz katerega so AJM aluminijasta okna, je prav tako nemške proizvodnje. 70-letna tradicija multinacionalke Hydro Building System in njena blagovna znamka Wicona sta zagotovilo za visok tehnološki standard in trajnostno usmerjenost. Gre za podjetje, ki je okoljsko zelo ozaveščeno in uporablja odpadni aluminij za ponovno uporabo.

Cilj podjetij, kot je omenjeno, je prepoloviti emisije ogljikovega dioksida (CO2) in do leta 2025 doseči krožno gospodarstvo v pravem pomenu besede. V okviru tega podjetje že uporablja trajnostno aluminijasto zlitino Hydro Circal in 95 % materiala, ki ga je mogoče reciklirati. Hydro Circal je paleta vrhunskih aluminijevih zlitin, izdelanih iz vsaj 75 % izrabljenega aluminija, kot so na primer fasade in okna stavb, ki so bili v celoti ponovno reciklirani. 

Da vse skupaj ni golo besedičenje, proizvodni proces preverijo neodvisni zunanji presojevalci (DNV), ki ga potrdijo z okoljsko deklaracijo izdelka (EPD). Ogljični odtis izdelkov Hydro Circal je med najnižjimi na svetu.

 

Od kod izvira les, kakšna je njegova kakovost?

 

Les, iz katerega se proizvaja okna, je različnih vrst, različno pa je lahko tudi njegovo poreklo. Smrekov les visoke kakovosti, iz katerega so med drugim narejena lesena AJM okna, je v večini slovenskega  porekla, nekaj pa tudi iz sosednje Avstrije. Lepljenci se izdelujejo v Velenju. 

Pri oknih sta pomembna izvor in kakovost materiala. Če je les radialnega reza in brez napak, brez nečistoč in tudi brez grč, smo na dobri poti. 

 

Poleg izvora je pomembna tudi obdelava

 

Obdelava je druga ključna točka. Najbolje je, če je les najprej obdelan površinsko. Tako dobimo prvo grobo skobeljno debelino in širino. Na drugem stroju se s posebnim postopkom površinske obdelave odreže vrhnji sloj in površino lesa popolnoma izravna. To vrsto obdelave imenujemo čistilno skobljanje, pri katerem se v nasprotju z brušenjem gladko odreže lesna vlakna in površine ni potrebno popravljati.  

Prednosti? Prihranek časa, energije in denarja, obenem pa dosežemo optimalno kakovost površine, boljši oprijem barve, visoko natančnost, visoko hitrost obdelave, proizvodnjo brez prahu ter manjši hrup pri obdelavi.

Končna obdelava poteka na visokokakovostnem CNC stroju, na katerem se izdela notranje, zunanje in čelne profile ter izvrtine za pritrditev okovja, tečajev in montažne izvrtine.

 

Ključne razlike med poceni in dražjimi materiali

 

Okna so sestavljena iz različnih  materialov. Poleg stekla so tu okenski okvirji iz PVC, aluminijastih ali les profilov. V osnovi so cenovno najugodnejši profili PVC in cenovno najdražja lesena okna z zunanjo ALU oblogo. Najboljši materiali in izdelava zahtevajo svojo ceno.

Steklo - V okna vgrajujemo steklo boljše kakovosti, kar se odraža pri tem, da je bolj čisto in brez vidnih nepravilnosti.

PVC – Dober PVC je odporen, trden in stabilen. Zanj je značilno tudi to, da z leti ne porumeni, ohranja barvo in obliko. Takšen PVC bo dražji, a nam bo skozi leta uporabe tudi bolje služil.

ALU – Kakovosten aluminij najlažje prepoznamo po tem, da konstrukcija z lahkoto nosi težke zasteklitve. Hkrati ima aluminij dobre toplotno-izolativne lastnosti ter izredno širok nabor možnosti oziroma različnih izvedb. Od teh je odvisna tudi cena.

LES - Pri lesu so pomembni dejavniki vrsta lesa, čistost (ali je les brez grč) ter obdelava.

 

Kako lahko prepoznate kakovosten material?

 

Nekdo, ki ni strokovnjak, težko loči zrno od plevela. Pa vendar imamo nekaj nasvetov. V osnovi lahko slabšo kakovost prepoznamo po tem, kako so zaključene podrobnosti, npr. vogali, izkaže pa se tudi pri uporabi. Okna že hitro po vgradnji ne tesnijo, ne ščitijo pred hrupom in podobno.

Pri manj kakovostnih profilih prihaja do povešanja, ukrivljanja ter zvijanja. Nekakovostna okna so tudi občutljivejša na vremenske spremembe, okovje se zatika, kljuke škripajo. 

Izvor in kakovost materiala AJM oken sta iz Slovenije in Zahodne Evrope. Tako so AJM okna izključno iz visoko kakovostnih materialov slovenskih in zahodnoevropskih dobaviteljev, kar zagotavlja najboljšo izbiro.

 

Ob nakupu oken vedno preverite ponudnika ter izvor in kakovost materiala. Celotno ponudbo AJM izdelkov iz trajnostnih materialov pa najdete v katalogu prodajnega programa.

New call-to-action

 

Lastnosti in izvor trajnostnih materialov v proizvodnji oken
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Vzporedni odmik ponuja zdravo in varno prezračevanje.

Zdravo in varno prezračevanje oken z vzporednim odmikom

Novi časi za odpiranje vaših oken. Kontrolirano in zdravo prezračevanje kadarkoli - tudi, ko vas...
Več
Fotografija: ©Winkhaus, www.winkhaus.de

Kakšno je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja?

Ste vedeli, da je možno stanovanjske prostore zračiti kar s pomočjo okenskega okvirja? Sodobna okna...
Več
AJM okna in vrata so certificirano kakovostna.

Kakšna so kakovostna okna in kako prepoznamo zanesljivega ponudnika?

Uporabniki se danes dobro zavedate pomena vgradnje kakovostnih oken, pa naj gre za novogradnjo ali...
Več