Aluminijasta okna za novogradnje - za in proti!

Objavljeno 22.03.2022
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:40

Odločili ste se za gradnjo nove hiše. Preden kontaktirate arhitekta, nedvomno brskate po internetu, družbenih omrežjih in strokovnih revijah, da bi dobili ideje in predstavo o tem, kakšno hišo želite imeti. Tako boste svoje želje lažje posredovali mojstrom, lažje boste v ponudbi izdelkov našli prave rešitve zase. A najprej bo treba sprejeti nekaj pomembnih odločitev, ki so vezane na osnovno arhitekturo objekta.

 

Sodobne novogradnje imajo veliko steklenih površin, vidnega betona ter drugih detajlov iz modernih materialov. Sem sodijo tudi aluminijasta okna. Kot vsakega odgovornega investitorja vas seveda zanima, kakšne so prednosti aluminijastih oken. Pri oknih se odločate med različnimi materiali, vsaka varianta ima svoje prednosti in slabosti.

 

Prenesite AJM katalog prodajnega programa

 

Aluminijasta okna so gotovo med najbolj atraktivnimi opcijami, niso pa vedno samoumevna izbira. Pripravili smo argumente za in proti, na podlagi katerih se boste lažje odločili.

 

1. Dolga življenjska doba


Pri nakupovanju stanovanjske opreme dajemo prioriteto kvaliteti in vzdržljivosti. Pričakujemo dolgo življenjsko dobo, še posebej če gre za ključno stavbno pohištvo, kot so okna in vrata. Gotovo želite imeti zanesljiva okna, s katerimi tudi po več desetletjih ne bo težav. Prava izbira so aluminijasta okna, ki izstopajo prav z dolgo življenjsko dobo. Brez težav in brez posebnega vzdrževanja lahko zdržijo več kot 60 let!

 

2. Brez vzdrževanja tudi pri velikih obremenitvah

 

Dolgo življenjsko dobo tem oknom seveda daje konstrukcija iz aluminija. To je naravno odporen in vzdržljiv material, ki dobro prenaša obremenitve iz okolja. Pri proizvodnji aluminijastih oken se okvir dodatno obdela in zaščiti, tako da ne bo sledi obrabe in obremenitev. Prav tako ne bo potrebe po rednem vzdrževanju, kot to velja za PVC in predvsem lesena okna. Dobro zaščiten aluminij ne oksidira in ne kaže drugih znakov staranja, kar je idealno za opremo, ki jo želimo brez vzdrževanja uporabljati dolgo časa.

 

3. Lahka in stabilna


Čeprav je aluminij vzdržljiva in močna kovina, je material tudi precej lahek. Kot nalašč za konstrukcije, pri katerih želimo doseči kombinacijo idealnih lastnosti. Aluminijasta okna so edina smiselna izbira za moderna stanovanja z velikimi zasteklitvami, saj lahko prenašajo večje obremenitve, hkrati pa sama okna niso preveč težka in okorna. Izdelati je možno panoramska okna in steklene stene, steklena drsna vrata in podobne elemente. Prav tako je aluminij idealen za izdelavo tankih in celo nevidnih okenskih okvirov, ki so pravi modni hit v sodobnih stanovanjih.

 

4. Možnost neštetih barv oken

 

Že sam aluminij je na pogled zelo atraktiven. Ima značilen kovinski sijaj, ki je med aktualnimi trendi na področju arhitekture in oblikovanja. Elegantni kovinski elementi so vedno v modi, dobro pa se ujamejo tudi s preostalo opremo stanovanja. A to še ni vse, kar nam z vizualnega vidika nudijo aluminijasta okna. Aluminij namreč lahko na različne načine obarvamo in vizualno prilagodimo, da dosežemo poljubne učinke.

Aluminijasta okna so na voljo v vseh odtenkih RAL barve lestvice, obstajajo pa tudi možnosti za druge vizualne prilagoditve. Zelo posrečen je lahko učinek lesketa v fini ali peskani strukturi. Precej priljubljena pa so tudi tako imenovana les-alu okna, ki jih sestavlja kombinacija lesene konstrukcije z aluminijastimi zaščitnimi elementi.

 

5. Varna proti vlomilcem

 

Z vidika varnosti so aluminijasti okenski profili vsekakor najbolj prepričljivi. Takšna okna so varna in zanesljiva, primerna tudi za objekte z višjo stopnjo varnostnega tveganja. Kvalitetna okna s profesionalno montažo zagotavljajo dobro zaščito tudi pred bolj vztrajnimi vlomilci in orodji, ki jih nepridipravi uporabljajo. Odlično pripravljenost na takšne obremenitve potrjujejo certifikati, ki razvrščajo okna v različne varnostne razrede.

 

6. Dobro izolativna

 

Aluminij sam po sebi ni dober izolator, zato se izolacijske lastnosti aluminijastih oken pogosto predstavljajo kot pomanjkljivost. A v resnici so aluminijasta okna s svojo izolacijo prav tako prepričljiva kot lesena in PVC okna. Sodobna alu okna namreč niso izdelana zgolj iz ene plasti aluminija, temveč imajo konstrukcijo iz več slojev. Med aluminijastimi ploščami so komore z izolacijskim materialom, kar omogoča doseganje vrhunskih izolacijskih lastnosti. Tako so alu okna primerna tudi za pasivne in nizkoenergijske hiše.

Druga možnost je ta, da se aluminij kombinira z lesom. Med razlogi, zakaj izbrati les-alu okna, je prav odlična toplotna izolacija glavni adut. Tako boste dobili najboljše lastnosti obeh materialov, les-alu okna bodo odlično opravljala svoje delo.

 

7. Povzetek

 

Aluminijasta okna prepričajo s širokim naborom posebnih prednosti. Te odlike boste pri PVC in lesenih oknih iskali zaman. Ravno zato, ker gre za kvalitetna okna s posebnimi prednostmi, so alu okna načeloma nekoliko dražja in to je praktično edini minus. Jasno pa je, da je cena povsem upravičena, investicija pa se bo povrnila z obrestmi. Če želite na dolgi rok uživati v nadstandardni opremi, boste za svoj dom izbrali kakovostna alu okna. Izbiro izdelkov za vaš dom vam olajša katalog aktualne ponudbe na tem področju. Ob pregledu teh možnosti boste znali pretehtati pluse in minuse ter izbrati idealno opremo za svoje bivališče. Gotovo bodo prav aluminijasta okna med najbolj atraktivnimi kosi opreme, za katere se lahko odločite!

 

New call-to-action

Aluminijasta okna za novogradnjo
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Menjava stavbnega pohištva in zaščita objekta - za kaj morate nujno poskrbeti?

Zahtevna opravila, ki jih vključuje vgradnja ali menjava stavbnega pohištva, bodo opravili...
Več
Alya in RAL montaža oken pri novogradnji

Zakaj je bila montaža oken pri novogradnji za Alyo mala malica?

Izbira stavbnega pohištva je bila za pevko Alyo pomemben korak pri gradnji hiše. Ker se je s tem...
Več
Nova okna poudarite z zavesami.

Nova okna poudarite z zavesami

Končno, vaš dom ima nova PVC ali lesena okna, ki jih bodisi na zunanji strani krasi moderna zaščita...
Več