Kako je sestavljena cena oken?

Objavljeno 09.02.2023
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:50

Izbire novih oken na trgu je ogromno in prav nič nenavadnega ni, če ste ob poplavi ponudbe zmedeni. Primerjava različnih ponudb potrošnika pogosto popelje v še večjo negotovost, v kateri se nikakor ne more odločiti, katera je v resnici najboljša.

 

V tem zapisu boste izvedeli, kako je cena oken sestavljena in na kaj morate biti pozorni, ko se vam bo ob odločitvi, kakšna okna kupiti, razlika v ceni zdela (pre)velika.

 

Ste se že kdaj vprašali, kako je cena oken sploh sestavljena? Katero naj bo vaše glavno vodilo pri nakupu novih oken?

 

Kaj lahko občutno podraži na prvi pogled enako okno

Seveda na ceno bistveno vpliva velikost okna, a to je jasno vsakomur. Si pa marsikdo beli glavo, kadar vidi dve okni, ki sta na prvi pogled skoraj enaki, a je razlika v njuni ceni precejšnja. Tako dražje kot mnogo cenejše okno sta lahko celo iz istega materiala in enako velika, zato se potrošnik upravičeno sprašuje, v čem je skrivnost? “Zakaj bi kupil dražje okno, če imam na voljo cenejšega, ki je enako.” A ni vse črno-belo in okni seveda nista enaki.

Začnimo na začetku. Na ceno oken vpliva zelo veliko dejavnikov. V prvi vrsti je to material stavbnega pohištva, ki je lahko PVC, ALU, LES ali na primer kombinacija PVC/ALU ali LES/ALU.

Potem je tu zasteklitev, ki je lahko ob uporabi enakega materiala ogrodja okna dvoslojna ali troslojna. Dodatno razliko v kakovosti in seveda posledično ceni lahko predstavljata dodatna zvočna izolacija in varnostna stekla. A to je šele začetek, saj je cena oken odvisna še od kupa večjih ali malenkostnih dodelav.

 

Vsak strokovnjak za okna vam bo znal povedati, da se okna razlikujejo tudi glede na tip profila. Tako strokovnjak kot nekdo, ki na tem področju ni prav dobro podkovan, pa bosta znala povedati, da so lahko ogrodja oken različnih barv, kar zagotovo pomeni tudi razliko v ceni.

Tip profila pri PVC je lahko ožji z zgolj osnovno toplotno izolacijo ali širši s povečano toplotno izolacijo. Za največjo možno toplotno izolacijo poskrbijo komore v profilih, napolnjene s posebno toplotno izolativno peno. Boljša izolacija pa pomeni višjo ceno.

Če se pri PVC dotaknemo barve elementov, bela predstavlja osnovo in ne bo dodatno obremenila družinskega proračuna. Dodatno pa mora kupec doplačati, če želi imeti na primer zunaj dekor ali RAL barvo, znotraj pa belo; morda dekor barvo na obeh straneh; ali pa kombinacijo PVC elementa ter ALU prekrivne maske z zunanje strani.

 

Tip profila pri lesu je lahko prav tako ožji z osnovno toplotno izolacijo ali širši s povečano toplotno izolacijo.

 

Pri lesenih oknih se tako kot pri profilih tudi pri barvah zgodba ponovi. Za denarnico najprijaznejša je standardna barva proizvajalca. Bolj pa je treba denarnico odpreti ob izbiri nestandardne barve in barve po RAL lestvici, pa tudi za kombinacijo lesenega elementa, ki ima z zunanje strani ALU prekrivno masko.

 

Barva elementov pri ALU oknih je prav tako najcenejša, če izberete standardno, dodatno pa je treba doplačati za nestandardne barve ali različne barvne odtenke na zunanji ali notranji strani okna.

Glavni elementi, ki vplivajo na ceno oken

Cena oken je torej sestavljena iz več sklopov: podboj, krilo, okovje, steklo, kljuka … Cene se spreminjajo glede na velikost oken, barvo, tip in zahteve.

 

Vedeti moramo, da so okna del stavbnega pohištva, ki se izdeluje izključno po meri. Za pripravo ponudbe je potrebna cela paleta podatkov, kot so: vrsta profila, tip profila, mera, notranja ter zunanja barva oken, sistem odpiranja, vrsta zasteklitve ter tip kljuke.

Najcenejša so seveda fiksna okna, ki so sestavljena v osnovi samo iz podboja in stekla. 

Okna, ki se odpirajo, morajo imeti še krilo, okovje in kljuko. Tudi sistemi odpiranja so različni in cena oken se od sistema do sistema razlikuje. Poznamo klasično odpiranje po vertikali in horizontali, pa drsno nagibni in drsno dvižni sistem, potem so tu balkonska vrata, vhodna vrata in še bi lahko naštevali.

Vsak od naštetih tipov odpiranja ima svoj sistem okovja, ki med seboj v večini niso kompatibilni, zato so tudi cene zelo različne. Dejstvo pa je, da so najdražji drsni sistemi odpiranja.

Cena oken: katero je najcenejše in katero najdražje

Ko beseda nanese na ceno samih oken, so cenovno najugodnejši profili PVC in cenovno najdražja okna lesena z zunanjo ALU oblogo.

 

Okna (ali vrata) se lahko med ponudniki zelo razlikujejo, čeprav so narejena iz enakega materiala. Poleg vseh do zdaj naštetih dejstev je tu še kup manjših, a prav tako pomembnih dejavnikov.

Pri primerjavi profilov je potrebno primerjati debelino profila, število tesnil v pripiri, ojačitve v profilih (kovinske nadomeščajo ojačitve iz steklenih vlaken, ki zmanjšujejo toplotne izgube in kondenziranje profilov) ter karakteristike toplotnih prehodnosti profilov »Uf« in oken z zasteklitvijo »Uw«.

“Denar je sveta vladar”, a nizka cena oken ne sme biti edini vzrok za nakup. Danes mora biti potrošnik ozaveščen in se ne prepustiti zgolj finančnemu vidiku, posebej, če je cena “sumljivo” nizka.

Ob nakupu je smiselno preveriti ponudnika in pomisliti ali ima ponudnik lastno proizvodnjo ali okna samo preprodaja. Prav tako je pomembno vedeti,  kako veliko je podjetje in ali se proizvodnja oken nahaja v Sloveniji ali v tujini. Tudi razvejana prodajna mreža po celotni državi, lastni monterji, zanesljiv servis, dolgoletna garancija na izdelke in dolgoletna tradicija, zagotavljajo dodatno zaupanje v nakup.

V našem produktnem katalogu boste našli celoten nabor izdelkov različnih cenovnih kategorij. Na podlagi opisov in fotografij pa boste razlike v ceni tudi prepoznali.

 

New call-to-action

Ponudba za AJM okna
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Stekla za zasteklitev oken

Strokovnjakinja odgovarja: Kakšna je optimalna zasteklitev oken?

Pri izbiri oken se vsem kot po pravilu porajajo vprašanja o uporabi v praksi. Najpogosteje se ta...
Več
Odločite se za okna AJM s protivlomno zaščito in zaščitite svoje najbližje.

Spoznajte varnostne stopnje za okna. In ustrezno zaščitite svoj dom.

Statistični podatki policije so nedvoumni: večina vlomov se ne zgodi ponoči, ampak sredi belega...
Več
Okna veljajo za najšibkejši člen v zaščiti doma pred vlomi.

Izboljšajte varnost svojega doma. Pomembno vlogo imajo okna!

Število vlomov se iz leta v leto povečuje. Okna so navadno najšibkejši člen v zaščiti doma in tako...
Več