Kako lahko okna prispevajo k mirnejšemu življenju

17.01.2021

Promet na cesti in na železnici, letala, industrija, dinamično nočno družabno življenje po diskotekah in klubih; naš svet postaja vse bolj glasen in hrupen. Zato je pomembno, da ta hrup ne vstopa v naše zasebno življenje. Dokazano je, da hrup slabo vpliva na naše počutje in zdravje, tudi ko nas že dolgo ne moti več.

Posledice konstantnega izpostavljanja hrupu se lahko izražajo v srčno žilnih boleznih, nespečnosti, nervozi in motnjah koncentracije. Enota za merjenje volumna hrupa/zvoka se imenuje decibel – dB. Raziskave so pokazale, da je več kot 30 odstotkov svetovne populacije, medtem ko spi, izpostavljene stalni stopnji hrupa, ki dosega 50 dB. To je dva in pol krat več, kot je priporočena najvišja stopnja hrupa, ki znaša za spalne prostore 20 dB. Učinkovita zvočna zaščita tako predstavlja pomemben faktor kakovosti bivanja.

Če želite izboljšati zvočno izolacijo svojega doma, začnite z okni. Ta so na voljo z različnimi stopnjami zvočne izolacije – odvisno od okolja in stopnje hrupa. Sodobna okna s kakovostnimi profili in primerno zvočno izolativno zasteklitvijo zagotavljajo učinkovito zvočno izolacijo, ki hrup iz okolja pusti tam, kamor spada – zunaj.

Učinkovita zvočna zaščita se ne začne z nakupom oken, pač pa korak prej – z izbiro primernega modela, torej pravzaprav z pravim nasvetom strokovnjaka. V vsej svoji razsežnosti pa postane učinkovita šele, ko je ustrezen model okna z ustreznimi profili in zasteklitvijo ustrezno vgrajen. Še tako dobro zvočno izolativna okna bodo ostala le to – neizkoriščen potencial, če ne bodo pravilno vgrajena. Stabilnost, trdnost in statična neoporečnost so tukaj bistvenega pomena. 

Okna z učinkovito zvočno zaščito niso nujno težka in debela, sodobna tehnologija je namreč razvila že zelo napredne rešitve. Ne glede na profil, pa morajo imeti okna, ki jih izberemo, kakovostno tesnjenje. Vsa okna AJM imajo serijsko vgrajena tri trajno elastična tesnila, ki nudijo optimalno protizvočno zaščito. Poleg zvočne izolacije trislojno tesnjenje prispeva tudi k toplontni izolacijo oziroma prihrankom energije. Prav tako imajo vsa okna AJM steklo lepljeno v krio okna, ki prav tako izboljšuje zvočno izolacijo okna in povečuje njegovo stabilnost. 

 

Click me

Okna so osnova dobre protihrupne zaščite vsakega doma.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Prezračevanje s pomočjo rekuperacije zagotavljanja zračenje brez toplotnih izgub, nizkih temperatur in višjih stroškov ogrevanja.

Kakšno je prezračevanje s pomočjo rekuperacije?

Prezračevanje s pomočjo rekuperacije je prava izbira za zračenje sodobnih stanovanj. V bivalnem...
Več
Prenova doma in menjava oken

Prenova doma in zamenjava oken. Kratek vodič.

Živite v hiši ali stanovanju, ki je potrebno prenove? Ali pa ste kupili nepremičnino, kjer želite...
Več
Alya - njena sanjska hiša in okna AJM

Kako se je Alya lotila izbire oken za svojo sanjsko hišo?

Hiša je za marsikoga največja želja in obenem tudi največji življenjski projekt. Glasbenica Alya...
Več