5 nasvetov, kako izbrati nova okna za obnovo doma

Objavljeno 30.03.2021
Nazadnje posodobljeno 09.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
8:29

Obnova doma je izjemno zahteven podjem, ki se ga velja lotiti resno in premišljeno. Na začetku jasno oblikujte svoje želje in zahteve, nato pa jih spremenite v načrt, kako bo potekala obnova. Tako se izognete kasnejšemu razočaranju in nepredvidenim stroškom.

Prenesite E-vodnik za preudaren nakup oken

 

Pomemben zalogaj vsake obnove prav gotovo predstavlja stavbo pohištvo. Nova okna bodo pomembno vplivala na končen izgled hiše in kakovost bivanja, zato smo za vas pripravili 5 nasvetov, kako izbrati nova okna za obnovo doma: 

 

1. Nova okna naj imajo ustrezno zasteklitev

Zasteklitev je največji element okna, zato so njene lastnosti bistvenega pomena za prihranke energije, prijaznost do okolja in izboljšano kakovost bivanja.

Pri zasteklitvi za vaša nova okna pomislite na toplotno in zvočno izolativnost. 

 

Toplotna izolativnost zasteklitve

Pri toplotni izolativnosti novih oken se boste srečali predvsem s tremi metrikami: Uw, Ug in Uf. To so koeficienti toplotne prehodnosti, izraženi v W/m2K. Uw je podatek, ki se nanaša na celotno okno, tako zasteklitev kot okvir, Ug izraža prehod toplote skozi stekleno površino in Uf nam pove, koliko toplote preide skozi okenski okvir. Za doseganje dobre toplotne izolativnosti priporočamo izbiro troslojne zasteklitve, ki ima najnižjo toplotno prehodnost okrog Ug = 0,4 W/m2K. Tako nizko toplotno prehodnost dosežejo nova okna zahvaljujoč trem plastem stekla, kjer je medstekelni prostor (komore) napolnjen s plinom. Popolnoma prosojen in neviden tanek nanos kovinskooksidne plasti na stekla pa zmanjšuje oddajanje toplote (t. i. emisivnost).

 

Zvočna izolativnost zasteklitve

Če je vaš objekt ob obremenjeni prometnici pa bodite pozorni, da bodo imela vaša nova okna poleg odlične toplotne izolativnosti tudi ustrezno zvočno izolativnost. Metrika zvočne izolativnosti okna je koeficient zvočne izolativnosti Rw (Weighted Sound Reduction Index), izražen v dB. Standardna nova okna imajo vrednost Rw okoli 35 dB. To pomeni, da okno zadrži 35 dB hrupa iz vaše okolice. Na primer: če živite ob prometnici, ki povzroča 80 dB hrupa, bo v vaš bivalni prostor prodrlo le 45 dB hrupa s ceste. 

Za orientacijo si lahko v spodnji tabeli ogledate raven hrupa, ki nastane ob vsakodnevnih aktivnostih:

 

Aktivnost Raven hrupa dB(A)
Dihanje, šelestenje listja 5-10
Šepetanje, spalni prostori 20-30
Običajen hrup v stanovanju 30-40
Mirna pisarna, običajen pogovor 40-50
Živahen pogovor 50-60
Glasna pisarna 60
Gospodinjske naprave, polno zasedena restavracija, veleblagovnica 60-70
Prometna cesta, promet v mestu 70-80
Hrup ob avtocesti 80
Večji orkester, motorna kosilnica, delovni stroji v industriji 80-90
Nočni klub, podzemna železnica 90
Rock koncert 100-110
Udarec strele (v bližini) 120
Reaktivno letalo pri vzletu 130-140

 

2. Material okenskih okvirov za nova okna glede na lastnosti in predviden proračun

Še tako dobra zasteklitev pa bo zelo malo vredna, če ne bo vpeta v ustrezen okvir. Okviri oken se med seboj razlikujejo po materialu in ceni.

Običajni materiali za okenske okvire so PVC, les in aluminij ter kombinacije naštetih materialov.

Načeloma lahko zadostite kakršnimkoli zahtevam z vsakim od naštetih materialov.

PVC okviri so še vedno najbolj pogosto izbrana različica v Sloveniji. Za relativno ugodno ceno dobite kakovosten okvir z življenjsko dobo od 25 do 50 let.

Pri tej izbiri upoštevajte, da je treba PVC okna kar pogosto čistiti, ker zaradi statičnega naboja privlačijo prah in umazanijo.

Leseni okviri - les ima dolgo tradicijo pri proizvodnji oken. Za vse, ki ste trajnostno in ekološko naravnani ter vam je estetika pomemben faktor v življenju, je les kot material za vaša nova okna vsekakor idealna izbira. Les je odličen toplotni izolator in ponuja visoko kakovost bivanja zaradi svoje sposobnosti prejemanja in oddajanja vlage v okolje.

Leseni okviri so v primerjavi s PVC okviri 20-30% dražji. Tudi za vzdrževanje so bolj zahtevni, saj zahtevajo redno barvanje ali nanos negovalnih olj.

Okviri iz aluminija ponujajo eleganten videz, dolgo življenjsko dobo in nezahtevno vzdrževanje. 

V odnosu do lesenih okvirov so do 50% dražji.

Okviri iz kombinacije lesa in aluminija (Les-ALU) – odlična izbira za nova okna je kombinacija lesa in aluminija, saj združuje na notranji strani les, ki zagotavlja lep videz in visoko kakovost bivanja zaradi dobre toplotne izolativnosti, ter aluminij na zunanji strani, ki objektu poda eleganco in moderen videz.

Pri tej kombinaciji se združita brezčasna lepota lesa in njegove dobre izolacijske lastnosti na notranji strani ter robustnost in fleksibilnost aluminija na zunanji strani, ki ga lahko izvedete v kakršni koli barvi in ne potrebuje veliko vzdrževanja. 

Tako kombinirana okna so v primerjavi s čistimi lesenimi okni dražja za okoli 25%. 

Poleg materiala okvirov pa premislite tudi, kakšni naj bodo profili okvirov, načini odpiranja, okovje in kljuke ter notranje in zunanje okenske police.

 

3. Potencial za prihranek energije, ki jih prinašajo nova okna v kombinaciji z zamenjavo rolet

Ko načrtujete obnovo doma in izbirate nova okna, ne zanemarite rolet in njihove pomembnosti tako za kakovost bivanja kot za prihranek energije. 

Rolete imajo običajno roletne zaboje, ki pri nekaj desetletij starih objektih niso izolirani in tam nastajajo enormne toplotne izgube ter zaradi vdora mrzlega zraka pozimi in vročega poleti povzročijo nelagodje stanovalcev.

Na voljo so tako rolete z aluminijastimi lamelami, ki so toplotno izolirane in nudijo tudi dobro protivlomno zaščito, kot zunanje žaluzije, katerih lamele so prav tako iz aluminija in dajejo lep izgled hiši ter preprečujejo vdor vročine v prostore. 

 

4. Izmenjava zraka v prostoru oz. prezračevanje in nova okna

Stara okna ne tesnijo več dobro in tako nehote poskrbijo za »naravno prezračevanje« vaših prostorov. 

Nova okna bodo ob strokovni vgradnji odlično tesnila in tako boste morali poskrbeti za ustrezno izmenjavo zraka med notranjimi prostori in zunanjostjo objekta. V nasprotnem primeru se bo pojavilo rosenje stekel pri novih oknih in v nadaljevanju kondenz na stenah in posledično plesen v prostoru. 

Za ustrezno prezračevanje lahko poskrbite na tri načine:

 

5. Možnost pridobitve subvencije Eko sklada za vaša nova okna

Eko sklad ponuja prebivalstvu Slovenije spodbudo za vgradnjo energijsko učinkovitih lesenih oken v starejše stanovanjske stavbe po javnem pozivu 74SUB-OB19.

Do subvencije boste upravičeni, če ste lastnik ali solastnik stanovanjske stavbe oziroma dela stanovanjske stavbe, za katero je bilo gradbeno dovoljenje za gradnjo ali spremembo namembnosti izdano pred 1. 7. 2010 in boste zamenjali obstoječa vertikalna in strešna okna, balkonska vrata in fiksne zasteklitve z novimi, energetsko učinkovitimi lesenimi okni s toplotno prehodnostjo Uw ≤ 1,1 W/m2K, vgrajeno trojno zasteklitvijo in z energijsko učinkovitim distančnikom s ψ ≤ 0,060 W/mK. Vrsta montaže: RAL.

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20% priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 150 EUR na m2 zamenjanih oken.

Priznani so vsi stroški, ki so smiselno povezani z investicijo v nova okna, predvsem pa odstranitev obstoječih oken ter nakup in vgradnja novih, nakup in vgradnja senčil, nakup in vgradnja zunanjih in notranjih okenskih polic, popravilo in zaključna obdelavo špalet, nakup in vgradnja zunanjih vhodnih vrat.

 

Če načrtujete obnovo vaše hiše, si prenesite e-vodnik za preudaren nakup oken. Zbrali smo 11 najpogostejših vprašanj, na katere si morate odgovoriti, da boste lahko preudarno sprejeli odločitev, kakšna nova okna so primerna za vašo situacijo.

Click me

Nova-okna-za-novogradnjo-in-obnovo
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Spoznajte 3 ključne kriterije pri izberi zunanjih vrat in si olajšajte dokončno odločitev pri nakupu.

Katere 3 poglavitne lastnosti morajo imeti vsa zunanja vrata?

Je nastopil čas, ko se odločate za menjavo zunanjih vrat in se sprašujete, kako se menjave sploh...
Več
Kapetan NK Maribor Martin Milec

Kaj pravi kapetan NK Maribor Martin Milec o izbiri PVC-Alu Oken

Martin Milec, nogometaš Maribora, zadnje obdobje ni gradil samo svoje nogometne kariere, ampak tudi...
Več
Les-alu okna najboljša izbira pri novogradnji ali prenovi - eleganten videz, odlična izolativnost, dobra protivlomna zaščita, odpornost na vremenske vplive, dolga življenska doba.

Zakaj izbrati les-alu okna?

Les-alu okna imajo veliko prednosti, ki so tehten argument zakaj bi se odločili za vgradnjo prav...
Več