PVC okna za novogradnjo - Zakaj so racionalna odločitev?

Objavljeno 01.08.2024
Nazadnje posodobljeno 01.08.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
4:09

Gradnja novega doma je za vsakega posameznika pomemben projekt, ki zahteva skrbno načrtovanje in premišljene odločitve. Ena izmed teh odločitev je izbira pravih oken. PVC okna za novogradnjo so se izkazala za izjemno priljubljeno izbiro med individualnimi graditelji družinskih hiš. V tem članku bomo raziskali, zakaj so PVC okna racionalna odločitev za vašo novo družinsko hišo, njihove prednosti, cenovno učinkovitost in tehnološko dovršenost.

 

Odlike PVC oken za novogradnjo

 

Energetska učinkovitost

PVC okna so znana po svoji odlični toplotni izolativnosti. Ta lastnost je še posebej pomembna pri gradnji nove hiše, saj pomaga ohranjati prijetno temperaturo v notranjosti skozi vse leto. Poleti PVC okna preprečujejo pregrevanje, pozimi pa zmanjšujejo toplotne izgube. Tako se zmanjša potreba po dodatnem ogrevanju ali hlajenju, kar dolgoročno pomeni nižje stroške energije.

 

Vzdržljivost in dolgoživost

PVC je material, ki je odporen na vremenske vplive, vlago, korozijo in UV-žarke. To pomeni, da bodo vaša PVC okna ohranila svoj videz in funkcionalnost skozi desetletja. Za razliko od lesenih oken, PVC ne potrebuje rednega barvanja ali posebnega vzdrževanja, kar prihrani čas in denar.

 

Enostavno vzdrževanje

PVC okna so izjemno enostavna za čiščenje. Za vzdrževanje jih je dovolj le obrisati z vlažno krpo in blagim čistilom. Ni potrebe po posebnih premazih ali zaščitnih sredstvih, kar poenostavi vsakodnevno skrb za vaš dom.

 

Zvočna izolativnost

Ena od pomembnih prednosti PVC oken je tudi njihova sposobnost zvočne izolacije. Če živite v hrupnem okolju ali blizu prometnih cest, bodo PVC okna zmanjšala hrup in ustvarila tišje in bolj mirno bivalno okolje.

 

Okolju prijazno

PVC je material, ki ga je mogoče reciklirati, kar prispeva k bolj trajnostni gradnji. Poleg tega je proizvodnja PVC oken energetsko učinkovita, kar dodatno zmanjša okoljski odtis.

 

Cenovna učinkovitost PVC oken za novogradnjo

 

PVC okna so cenovno dostopna, kar je še posebej zanimivo za individualne graditelje družinskih hiš.

V primerjavi z drugimi materiali, kot sta les ali aluminij, so PVC okna za okoli 30 % cenejša, ne da bi pri tem trpeli kakovost ali funkcionalnost. Poleg tega so zaradi svoje dolgotrajnosti in nizkih stroškov vzdrževanja dolgoročno ekonomična izbira. Cena pa seveda lahko variira glede na specifične želje, kot so vrsta zasteklitve, okovje in drugi dodatki.

 

Zanimiv statistični podatek iz Slovenije

 

V Sloveniji se vse več graditeljev družinskih hiš odloča za PVC okna. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo leta 2022 v več kot 60% vseh novogradenj vgrajenih PVC oken. To kaže na visoko stopnjo zaupanja v kakovost in prednosti tega materiala med slovenskimi graditelji.

 

Zakaj je tako?

Kljub ugodnješi ceni, kot pri stavbnem pohištvu iz drugih materialov ali kombinaciji le teh, PVC okna z lahkoto zadostijo zahtevam moderne arhitekture in graditeljev, ki želijo svetel dom, energijsko varčno hišo in lepe razglede.

PVC okna brez jeklenih ojačitev omogočajo okna tankih profilov in velikih dimenzij, kar je idealno za moderne novogradnje, ki zahtevajo tudi maksimalno toplotno učinkovitost.

Prav tako so PVC okna primerna za velike steklene površine, omogočajo  pa tudi široko paleto barv, dizajnov in imitacij, ki skoraj identično posnemajo različne vrste lesa ali aluminija. 

 

Zaključek

 

PVC okna za novogradnjo so racionalna in smiselna odločitev za vsakogar, ki gradi svojo novo družinsko hišo. Zaradi svojih številnih prednosti, cenovne dostopnosti in dolgotrajnosti so PVC okna prava izbira, ki bo vašemu domu zagotovila energetsko učinkovitost, udobje in estetski videz. Ne glede na to, ali gradite v urbanem okolju, ob morju ali v alpskem svetu, bodo PVC okna izpolnila vse vaše potrebe in pričakovanja.

Če ste v procesu načrtovanja nove hiše, razmislite o vgradnji PVC oken – odločitev, ki bo prinesla številne koristi vam in vaši družini. PVC okna za novogradnjo niso le racionalna, temveč tudi modra izbira za prihodnost vašega doma.

PVC okna za novogradnjo
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

PVC ALU okna - primeri novogradnje

PVC ALU okna  za novogradnjo - resnični primeri elegance in trajnosti

Gradnja nove hiše je zahteven in vznemirljiv projekt, ki zahteva skrbno načrtovanje in premišljeno...
Več
PVC ALU profili za novogradnjo

PVC ALU profili za novogradnjo- kaj jih odlikuje?

Če ste na začetku gradnje nove hiše, ste se nedvomno že v procesu projektiranja srečali z vrsto...
Več
PVC ALU okna najboljša izbira za novo hišo

5 razlogov, zakaj so PVC ALU okna najboljša izbira za vašo novo hišo?

V celotnem procesu novogradnje od nakupa parcele do vselitve v novo hišo je odločitev o izbiri...
Več