Lesena okna za pasivno hišo - prva izbira pri pasivnih novogradnjah

Objavljeno 06.06.2024
Nazadnje posodobljeno 22.07.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:42

 

Lesena okna igrajo ključno vlogo pri gradnji pasivnih hiš, saj prispevajo k doseganju strogih standardov energetske učinkovitosti in trajnosti. Tukaj je podrobnejši pregled, kako lesena okna odgovarjajo na stroge standarde gradnje pasivnih hiš.


1. Prva ključna značilnost pasivnih hiš je izjemna toplotna izolativnost

 

Zunanja in notranja izolacija

Pasivne hiše morajo imeti izjemno dobro izolirane zunanje stene, streho in tla. Uporablja se debelejša plast izolativnih materialov, kot so kamena volna, steklena volna ali naravni materiali, kot na primer celulozna vlakna.

 

Izolacija oken in vrat

Visokokakovostna okna s trojno zasteklitvijo in lesenimi okvirji zagotavljajo minimalne toplotne izgube. Lesena okna za pasivno hišo imajo odlično tesnjenje, ki preprečuje vdor hladnega oz. toplega zraka. Les je naraven izolator, kar pomeni, da učinkovito preprečuje prehajanje toplote skozi okvirje oken. Pasivne hiše zahtevajo minimalne toplotne izgube, zato so lesena okna idealna izbira. Visoka izolativnost lesa pripomore k ohranjanju konstantne notranje temperature, kar zmanjšuje potrebo po dodatnem ogrevanju in hlajenju.

 

2. Zrakotesnost

Pasivne hiše zahtevajo visoko stopnjo zrakotesnosti, da se prepreči nenadzorovano uhajanje zraka in toplotne izgube. Lesena okna so zasnovana tako, da zagotavljajo odlično tesnjenje, kar je ključno za doseganje teh zahtev. Tesnila in okvirji iz lesa, obdelani s sodobnimi tehnologijami, preprečujejo prepih in uhajanje zraka, kar povečuje energetsko učinkovitost hiše. Že pri sami gradnji hiše morajo biti vsi spoji, preboji in priključki skrbno zatesnjeni s posebnimi trakovi in folijami, da se prepreči nenadzorovano uhajanje zraka.

Pri pasivnih hišah se tudi izvede test zrakotesnosti t.i. "Blower Door" test, ki preveri, ali je hiša zrakotesna. Ta test pomaga odkriti kje hiša “pušča” in lahko napako odpravimo.

 

3. Zvočna izolativnost

Les je zaradi svoje gostote in strukture odličen material za zvočno izolativnost. Lesena okna učinkovito zmanjšujejo hrup iz okolice, kar prispeva k mirnemu in prijetnemu bivalnemu okolju. To je še posebej pomembno v urbanih okoljih ali v bližini prometnih cest, kjer je hrup lahko velika težava.

 

4. Kakovost zraka v notranjosti hiše

Les je naraven material, ki diha in pomaga uravnavati notranjo vlažnost zraka. To pripomore k boljšemu notranjemu zraku in zmanjšuje tveganje za nastanek plesni in drugih škodljivih mikroorganizmov. Lesena okna prispevajo k zdravemu bivalnemu okolju, kar je ključno za dobro počutje stanovalcev v pasivnih hišah.

 

5. Trajnost in okoljska prijaznost

Les je obnovljivi in naraven material, ki ima nižji ogljični odtis v primerjavi z drugimi materiali, kot so PVC ali aluminij. Pri izbiri lesenih oken za pasivne hiše se običajno uporablja les iz trajnostno upravljanih gozdov, kar prispeva k ohranjanju naravnih virov in zmanjšanju okoljske obremenitve. Lesena okna so biološko razgradljiva in imajo dolgo življenjsko dobo, kar dodatno prispeva k trajnosti pasivnih hiš.

Sodobne tehnike obdelave lesa in napredni zaščitni premazi zagotavljajo, da so lesena okna zelo odporna proti vremenskim vplivom, insektom in gnilobi. Kvalitetna lesena okna za pasivno novogradnjo lahko ob ustreznem vzdrževanju služijo več desetletij. Redno vzdrževanje, kot je občasno barvanje ali lakiranje, pomaga ohranjati lepoto in funkcionalnost lesenih oken, s čimer se njihova življenjska doba še podaljša.

Prav tako lesena okna dopolnjujejo lesene konstrukcije hiše in naravne izolativne materiale kot so volna, konoplja in celuloza, ki se pogosto uporabljajo za izolacijo pasivnih hiš.

 

6. Prilagodljivost in obdelava

Les je izjemno prilagodljiv material, ki omogoča različne obdelave, barvne kombinacije in oblikovalske rešitve. Lesena okna za pasivne hiše se lahko prilagodijo specifičnim potrebam in željam, kar omogoča kreativno svobodo pri oblikovanju doma. Lesena okna obdelamo z naravnimi olji, barvami ali laki, ki poudarijo naravno lepoto lesa in hkrati zagotavljajo dolgotrajno zaščito.

 

7.  Estetska vrednost

Lesena okna ponujajo estetsko privlačnost, ki jo težko dosežemo z drugimi materiali. Naravni videz lesa daje prijeten in topel občutek, ki se dobro ujema z različnimi arhitekturnimi stili. Estetika lesa prispeva k celotnemu videzu in občutku doma, kar je pomembno za stanovalce, ki cenijo naravne materiale in trajnostne rešitve.

 

8. Energetska učinkovitost in prihranki

Pasivne novogradnje so zasnovane tako, da čim bolj izkoristijo naravne vire energije, kot so sončna svetloba in toplota. Lesena okna omogočajo optimalno izkoriščanje teh virov zaradi svoje odlične toplotne izolativnosti. Z uporabo lesenih oken v pasivnih novogradnjah se zmanjšajo stroški ogrevanja in hlajenja, kar dolgoročno prinese znatne prihranke.  Manjša poraba energije pomeni tudi manjše izpuste CO2, kar je v skladu s trajnostnimi cilji pasivnih hiš.

 

9. Povzetek

Lesena okna so zaradi svojih številnih prednosti ključni element pri gradnji pasivnih hiš. Od izjemne toplotne in zvočne izolacije do estetske privlačnosti in trajnosti, lesena okna ponujajo celovit paket, ki je težko preseči z drugimi materiali. Prispevajo k energetski učinkovitosti, udobju, trajnosti in estetski vrednosti pasivnih hiš, kar dokazujejo tudi zadovoljni uporabniki. Ko se odločate za okna pri načrtovanju pasivne hiše, so lesena okna prva izbira, ki jo vsekakor ne boste obžalovali.

 

Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

LES ALU okna za družinske hiše, vikende in prestižne vile

LES ALU okna za gradnjo hiše - Pri katerih novogradnjah se pogosto vgradijo in zakaj?

Les in aluminij sta postala zelo priljubljen in moderen material pri novogradnjah, zato so tudi LES...
Več
Panon vin

Izkušnja mladega vinarja z lesenimi okni AJM Pasiv

Metod Gutman, pravnuk dedka, ki je svojo mladost preživel v vinogradih in kleteh najbolj znane...
Več
Obsvetlobe vhodnih vrat so danes modni trend, hkrati pa zagotavljajo varnost in estetsko popestritev.

Estetske in funkcionalne prednosti obsvetlobe vhodnih vrat

Se tudi vi soočate s temno vežo ali hodnikom za vhodnimi vrati? Če vas ob vstopu v dom pričaka mrak...
Več