Kdaj je čas za nova vhodna vrata?

21.06.2022

Kdaj je čas za nova vhodna vrata?

 

Kdaj ste nazadnje pomislili na to, kako dobro vaša vhodna vrata opravljajo svojo funkcijo in ali potrebujete morda nova? 

 

Čeprav vrata uporabljamo vsakodnevno, le redko pomislimo na njihovo stanje. Običajno šele po dolgih letih uporabe ugotovimo, da so nova vhodna vrata nujna, saj nam stara nagajajo. Takrat pa je že skrajni čas za zamenjavo. Imejte vhodna vrata v mislih ob vsaki prenovi hiše ali stanovanja, saj obstaja več razlogov za menjavo!

Življenjska doba vhodnih vrat še ne pove vsega o tem, kdaj je čas za nova vrata. Pomislite na vse kritične funkcije vrat. Skrbijo za varnost, za udobje in dobro počutje stanovalcev, preprečujejo toplotne izgube in hkrati dopolnjujejo estetsko podobo objekta. To so naloge, ki jih lahko z odliko opravljajo le moderna, nova vhodna vrata. Stara vrata je pametno zamenjati, če se pokažejo kakšne pomanjkljivosti pri teh funkcijah, čeprav so sama vrata morda še dobro ohranjena.

 

Zamenjavo zahteva že omejena življenjska doba vhodnih vrat

 

O tem, kako dolgo bodo zdržala vhodna vrata, odloča več pomembnih faktorjev. Najbolj opazni so vplivi dejavnikov iz okolja, predvsem so to vremenske obremenitve. Ne pozabimo pa še na redno uporabo in obrabo, ki izhaja iz tega. Pričakovana življenjska doba vrat je torej odvisna od tega, kako dobro so vrata narejena, kateri materiali skrbijo za zaščito pred obremenitvami in kako dobro za vrata skrbimo.

 

Dobra nova vhodna vrata lahko izdelamo iz različnih materialov, najbolj izstopajo les, PVC in aluminij. Ti materiali se med seboj precej razlikujejo, a omogočajo izdelavo kvalitetnih vrat, ki dobro odgovorijo na zahteve stanovalcev. Ko se odločamo, ali izbrati aluminijasta, PVC ali lesena vrata, bomo upoštevali posebne lastnosti teh materialov, tudi pričakovano življenjsko dobo in odpornost na obremenitve iz okolja. S temi lastnostmi bržkone najbolj prepričajo sodobna alu vrata, a tudi lesena in PVC vrata se lahko dobro obnesejo. V vsakem primeru pričakujemo več desetletij uporabne življenjske dobe. Zelo verjetno je, da bo treba vrata prej menjati zaradi drugih faktorjev, ne zaradi obrabe in poškodb osnovnih materialov.

 

Kako dolgo lahko stara vhodna vrata opravljajo svoje funkcije?

 

Čeprav bodo vzdržljivi materiali morda povsem brezhibno prestali več deset let uporabe, to še ne pomeni, da vrat ni treba menjati. Navsezadnje imajo vhodna vrata več pomembnih funkcij, ki niso odvisne le od materialov in vzdržljivosti. Ko vrata ne morejo več opravljati teh funkcij, jih je treba zamenjati.

 

Vsa vhodna vrata morajo imeti vsaj tri ključne lastnosti, to so funkcionalnost, izolativnost in varnost. Če pride pri teh ključnih funkcijah do kakšnih pomanjkljivosti, je pametno vrata takoj zamenjati. Tu življenjska doba vhodnih vrat ni nujno relevantna, prav tako ni nujno, da se pojavijo kakšne težave s samimi vrati. Pogost razlog za zamenjavo je namreč tudi ponudba modernih sodobnih vrat, ki s svojimi lastnostmi zasenčijo starejše modele.

 

Nova vrata imajo lahko dodatne funkcionalnosti, s katerimi se bolje vključijo v sodobno stanovanje. Nove rešitve na področju izolacijskih sistemov in dovršenih materialov omogočajo izdelavo vrat z vedno boljšimi izolativnimi lastnostmi. To je prioriteta pri sodobnih stanovanjih, kjer želimo dosegati izvrstne energetske izkoristke. Stara vrata s slabo izolacijo povzročajo toplotne izgube in višje stroške. Prav tako se razvijajo protivlomni sistemi, ki lahko upravičijo nakup novih vrat, če bi radi dosegli boljšo varnost in zaščito. Če stara vhodna vrata v primerjavi z novimi modeli na trgu v teh lastnostih niso več primerljiva, je bržkone čas za nadgradnjo.

 

Nova vhodna vrata nudijo boljšo varnost

 

Ravno varnostna funkcija je pogosto prioriteta, ko se odločamo za nova vhodna vrata. S tega vidika imajo starejša vrata opazno pomanjkljivost, saj ne morejo zagotoviti visokega varnostnega standarda.

 

Pri nakupu novih vrat se lahko odločite za dovršena protivlomna vrata. Ta imajo skrbno zasnovane sisteme, ki preprečujejo vlom in pomagajo ohranjati popolno varnost stanovalcev. Dobra vrata so opremljena z različnimi varnostnimi sistemi. En vidik varnostne funkcije so že vzdržljivi in odporni materiali, spet izstopajo predvsem aluminijasta vrata. Z izbiro kovinskih materialov se izboljša tako življenjska doba vhodnih vrat kot tudi stopnja zaščite. A še bolj pomembni so protivlomni sistemi, ki so vgrajeni v notranjost vrat. Tudi lesena in PVC vrata imajo lahko kovinske protivlomne sisteme. Vsa sodobna vrata imajo seveda napredne večtočkovne ključavnice, ki jih je možno upravljati tudi na druge načine, ne le s ključem. Ob tem pa veliko pozornosti namenjamo še zanesljivi vgradnji, vzdržljivim podbojem in brezhibnim nasadilom oziroma tečajem.

 

Ne zanemarite preostalih lastnosti vhodnih vrat!

 

Pravi čas za nova vhodna vrata je preprosto takrat, ko si zaželite novejših, lepših in boljših vrat. Ni treba za vsako ceno iskati takšnih in drugačnih razlogov, tudi malenkosti lahko upravičijo odločitev za zamenjavo.

 

Zelo dober razlog za zamenjavo vhodnih vrat je recimo osvežitev vizualnega stila objekta. Želite imeti svoje stanovanje urejeno po aktualnih modnih trendih? Stara vrata gotovo kvarijo celoten vtis, z moderno urejenim vhodom pa boste dosegli povsem navdušujoč učinek! 


Prav tako boste našli druge razloge za zamenjavo, čeprav morda nova vhodna vrata še niso potrebna. Morda bi radi imeli pametna vrata z napredno elektroniko in ključavnico na prstni odtis.  Morda najdete modele, ki veliko bolje tesnijo. Morda vas navdušujejo dvokrilna vrata za mogočen vhod. Pobrskajte po katalogu vhodnih vrat in odkrijte aktualno ponudbo, ki ima vse tiste lastnosti, ki jih morajo imeti sodobna vhodna vrata.

CTA Katalog AJM vhodnih vrat

AJM Vhodna vrata Trend
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Izboljšajte varnost svojega doma. Pomembno vlogo imajo okna!

Število vlomov se iz leta v leto povečuje. Okna so navadno najšibkejši člen v zaščiti doma in tako...
Več

Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Protivlomna zaščita in okna.

Izboljšajte varnost svojega doma. - Protivlomna zaščita se začne pri oknih.     Okna so pogosto...
Več

Zakaj izbrati les-alu okna?

Les-alu okna imajo veliko prednosti, ki so tehten argument zakaj bi se odločili za vgradnjo prav...
Več