Kaj izbrati: aluminijasta, PVC ali lesena vhodna vrata?

Objavljeno 07.12.2021

Gradite ali prenavljate hišo? Potem ste pri urejanju vhoda gotovo v dilemi, kakšna vhodna vrata izbrati. Ponudba na trgu je izjemno pestra, tako z estetskega kot s tehničnega vidika pušča vsakemu kupcu svobodno izbiro.

Izbira materiala za vhodna vrata je stvar okusa kupca in stila hiše. Vsekakor imajo tako aluminijasta kot PVC in lesena vhodna vrata svoje prednosti, na voljo pa so tudi kombinacije teh materialov. A to še ne pomeni, da je vseeno, katere materiale izberete! Za svoj dom potrebujete vhodna vrata, ki se bodo povsem ujela z objektom in okolico ter s pričakovanji in željami stanovalcev. Le tako boste že na vhodu naredili dober vtis in hkrati nadgradili kakovost bivanja stanovalcev, ki bodo vhodna vrata vsakodnevno uporabljali.

 

Prenesite E-priročnik za sistematičen nakup vhodnih vrat

 

Pri izbiri vhodnih vrat ne sklepajte kompromisov. Pozanimajte se o prednostih in slabostih priljubljenih materialov in ugotovite, katera izbira je najboljša za vas.

 

1. Prednosti in slabosti lesenih vrat

Lesena vhodna vrata so že tradicionalno izredno priljubljena izbira pri opremljanju vhoda. Les je naravni material, ki v domačem okolju ustvarja prav poseben občutek. Topel in domač material je ravno na vhodu najbolj dobrodošel, k temu pa lesena vrata dodajo še čudovito vizualno podobo. O neprekosljivi estetski vrednosti lesa priča med drugim dejstvo, da se tudi ALU in PVC vrata pogosto oblikujejo v podobi imitacije lesa ali dodatno obdelajo z lesenimi elementi.

 

Drugo veliko prednost imajo lesena vhodna vrata z odličnimi tehničnimi lastnostmi. Z vidika toplotne in zvočne izolacije je to idealen material, ki že sam ponudi dober učinek. Kvalitetna lesena vrata, ki dobro tesnijo, v notranjost ne bodo spuščala mraza ali vročine iz okolice, pa tudi ne motečih zvokov. Kakovosten les brez težav zdrži več let redne uporabe in navdušuje tudi zahtevnejše stanovalce. Vsekakor se splača pobrskati tudi po možnostih, ki jih ponujajo lesena vhodna vrata.

 

Bo pa treba za dolgo življenjsko dobo in popolno zadovoljstvo po več letih uporabe tudi kaj postoriti. Lesena vrata so načeloma nekoliko zahtevnejša za vzdrževanje, sploh če jih moramo zaščititi pred neugodnimi vremenskimi vplivi. To vključuje redne preplastitve z zaščitnim lakom, smiselno pa je premisliti tudi o preventivni zaščiti z nadstreškom ali drugimi elementi. Poleg tega je les kot naravni material dovzeten za nekatere znake staranja. S časom se lahko spreminja, predvsem se začnejo vrata lahko povešati zaradi obremenitev. Zato imamo v sodobnih lesenih vratih jeklene okvire, tudi podboji imajo kovinsko konstrukcijo, kar nudi dodatno stabilnost in vzdržljivost.

 

2. Prednosti in slabosti aluminijastih vrat

Za vhod so zelo priporočljiva aluminijasta vrata. Potrebujemo namreč zanesljiva in vzdržljiva vrata, ki bodo kljubovala tako vremenskim vplivom kot tudi morebitnim nepridipravom. Vhodna vrata iz aluminija so na takšne obremenitve dobro pripravljena. Kovinske plošče so izredno odporne, imajo dolgo življenjsko dobo in tudi po več letih uporabe brezhibno opravljajo svoje delo. ALU vrata imajo izvrstne tehnične lastnosti, ne kažejo znakov starosti in obrabe.

 

Aluminijasta vrata je možno lepo oblikovati, estetsko dovršena vrata opazno nadgradijo podobo modernega bivališča. Takšna vrata lahko dodobra prilagodimo svojim željam, nenazadnje jih je možno oblikovati povsem po meri. Ker kovinski podboj lahko prenaša večje obremenitve, se ALU vrata izdelujejo tudi v večjih dimenzijah.

 

Povsem pričakovano je, da bodo kakovostna vhodna vrata iz vzdržljivega kovinskega materiala relativno draga. Še posebej to velja za tehnično dovršene in estetsko izpopolnjene modele, ki so velika pridobitev za vsak objekt. ALU vrata svojo ceno vsekakor upravičujejo, a za mnoge kupce bo odločitev kar zahtevna, če imajo hkrati na voljo tudi cenejše alternative. Druga morebitna pomanjkljivost aluminija je ta, da ima material slabe izolacijske lastnosti. To pri kvalitetnih vratih ni velik problem, saj imajo vgrajeno posebno izolacijsko plast, a ravno zato so takšna vrata nekoliko bolj kompleksno zasnovana in dražja.

 

3. Prednosti in slabosti PVC vhodnih vrat

PVC vrata nastopajo z nekaterimi neprekosljivimi prednostmi, zaradi katerih so zelo priljubljena odločitev. Na prvem mestu gre gotovo izpostaviti ugodno ceno, ki je pogosto kar glavna prioriteta pri nakupu vhodnih vrat. PVC vrata so izdelana iz dostopnega materiala, ki ga lahko enostavno oblikujemo – cena je za končni izdelek zato bistveno nižja kot pri lesenih ali aluminijastih vratih, ne da bi morali pristati na nižjo kvaliteto. Zaradi enostavne izdelave PVC vrat lahko pričakujemo tudi bolj razgibano ponudbo in možnost številnih prilagoditev.

 

Posebna odlika PVC vrat je vrhunska kombinacija funkcionalnih lastnosti, ki jih povzemamo v svojem prispevku o prednsotih PVC vhodnih vrat. Možno je pripraviti zelo dovršene PVC profile, ki omogočajo poljubno prilagajanje izolacijskih lastnosti, in to brez visokih dodatnih stroškov. Prav PVC vrata imajo zato najbolj prepričljivo toplotno izolacijo. Nekoliko slabše se obnesejo pri izolaciji zvoka, a vseeno dosegajo dobre rezultate.

 

Pri PVC vratih gre omeniti še to, da na dolgi rok ne zahtevajo posebne oskrbe. Kakovostna PVC plastična masa je dobro pripravljena na obremenitve, zato se v gradbeništvu nasploh pogosto uporablja. Tudi pri vratih predstavi dobrodošle prednosti takšnega materiala. Ni ga treba vzdrževati, včasih vrata le obrišemo in očistimo.

 

Tako kot nekatera lesena vhodna vrata bo treba tudi PVC vrata ojačati z jeklenim okvirom, da lahko material zdrži večje obremenitve skozi leta. Načeloma je PVC nekoliko bolj občutljiv na neugodne vremenske razmere, predvsem na UV sevanje. Izpostavljenost soncu lahko povzroči bledenje barv po nekaj letih. Tako pride še toliko bolj do izraza še ena pomanjkljivost, ki jo imajo PVC vrata v primerjavi z lesenimi in ALU vrati – vizualna podoba. Tudi PVC vrata so lahko lično zasnovana, a se z estetsko vrednostjo ne morejo povsem primerjati s čudovitimi lesenimi in modernimi ALU vrati.

 

4. Zaključek

Pri izbiri vhodnih vrat vam bo pregled prednosti in slabosti posameznih možnosti gotovo koristil. Morate pa sami postaviti svoje prioritete, ki jih imate pri urejanju vhoda v svoj dom. V vsaki situaciji pridejo do izraza druge želje in zahteve, zato se boste morali odločiti sami. Obstajajo pa tudi lastnosti, ki jih morajo imeti vsa vhodna vrata, ne glede iz katerega materijala so narejena.

V dodatno pomoč vam na tem mestu ponujamo še e-priročnik za sistematičen nakup vhodnih vrat, da bo lažje izbrati kvalitetna vrata povsem po vašem okusu!

 

New call-to-action

 

Kaj izbrati: aluminijasta, PVC ali lesena vhodna vrata
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Alya med izbiranjem vrat v AJM salonu

Kakšna vhodna vrata AJM je izbrala Alya?

Pri gradnji hiše je izbira vhodnih vrat pomemben korak. So vstopna točka v naš dom, zato morajo...
Več
Spoznajte 3 ključne kriterije pri izberi zunanjih vrat in si olajšajte dokončno odločitev pri nakupu.

Katere 3 poglavitne lastnosti morajo imeti vsa zunanja vrata?

Je nastopil čas, ko se odločate za menjavo zunanjih vrat in se sprašujete, kako se menjave sploh...
Več
AJM Aluminijasta vhodna vrata

Zakaj so aluminijasta vhodna vrata prva izbira pri gradnji nove hiše?

Med mnogimi odločitvami, ki jih je treba sprejeti pri načrtovanju in gradnji nove hiše, zelo...
Več