Ključavnica na prstni odtis - ali je varna?

Objavljeno 21.02.2022
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
7:21

Ob nakupu vhodnih vrat ste postavljeni pred več pomembnih odločitev. Ena od kritičnih odločitev je izbira ključavnice, ki ne vpliva le na varnost vašega stanovanja. Dobra ključavnica prispeva tudi k udobju in zadovoljstvu stanovalcev, saj se z odklepanjem in zaklepanjem vrat gotovo ne želite pretirano obremenjevati. Ravno zato so priljubljeni električni sistemi, ki močno izboljšajo izkušnjo uporabnikov. Poleg dobro znanih ključavnic na čip ali kartico ter na številčno kodo je v zadnjem času vedno bolj priljubljena ključavnica na prstni odtis.

 

Prenesite AJM katalog prodajnega programa

 

Če za odklepanje in zaklepanje vrat skrbi ključavnica na prstni odtis, boste deležni izvrstne izkušnje prav vsakič, ko pristopite k vratom. Takšna ključavnica zrcali karakter naprednega, v moderno tehnologijo usmerjenega lastnika. Prinaša posebno udobje in napredno funkcionalnost, hkrati pa še nadgrajuje varnost, ki jo pričakujemo od ključavnice vhodnih vrat.

 

Razumljivo se vam pred izbiro takšne ključavnice poraja tudi nekaj pomislekov. Poleg vseh prednosti namreč pomislimo na to, kako zanesljiv in varen je tak sistem v praksi. Ali je možno ključavnico prelisičiti s tujim prstnim odtisom? Ali prepozna prstne odtise celotne družine, tudi otrok? Kako zanesljiv je senzor, če si prst poškodujete? Za lažjo odločitev je dobro preučiti nekaj dodatnih informacij, ki razkrivajo značilnosti delovanja ključavnice na prstni odtis.

 

Kako ključavnica na prstni odtis deluje?

 

Zasnova ključavnice na prstni odtis je precej enostavna, tak sistem ima le dve kritični komponenti. Ima mehansko zapiralo, kot ga uporabljajo tudi druge ključavnice, le da ga upravlja čitalnik prstnega odtisa. Obe komponenti sta povezani žično ali brezžično. Sodobna vhodna vrata imajo cel sistem elegantno vgrajen.

 

Iz biometričnih lastnosti vašega prstnega odtisa, kot so specifične točke, linije, vdolbine in izbokline na vašem prstu, se izdela vzorčni prstni odtis, ki se s pomočjo posebnega algoritma spremeni v binarno številčno kodo, ki je shranjena v čitalcu. Torej vaš odtis ni shranjen v čitalcu, temveč sistem ob vsakem branju vašega prstnega odtisa, prikliče to binarno kodo za primerjavo. 

 

V praksi torej ključavnica na prstni odtis deluje tako, da čitalnik prstnega odtisa vsakokrat znova primerja vaš prstni odtis s shranjenimi kodami pooblaščenih uporabnikov. Nato se ustrezno odzove in vrata odkleni ali zakleni. 

 

Kako ključavnica na prstni odtis zagotavlja varnost?

 

Varnost je kritična funkcija vsakih vhodnih vrat, tudi pri ključavnicah na prstni odtis smo pozorni na te lastnosti. Te ključavnice nadgradijo varnost vhodnih vrat na različne načine. En faktor je že ta, da preprečujejo vlom z osnovnim orodjem in odklepanje z namenskimi pripomočki. Nepridipravi ne morejo ukrasti ali najti ključa, tako da mnoga tveganja s takšno ključavnico takoj odpravimo.

 

Sama ključavnica na prstni odtis nadalje skrbi za varnost s pametnim sistemom, ki ga ne moremo pretentati. Ima varno shranjeno bazo pooblaščenih odtisov. Čitalnik ob odčitavanju lahko prepozna poskus goljufije, če odtis recimo ni popoln ali se sploh ne premakne kot prst ob pritisku na senzor. Sistem je vgrajen v vrata in ne omogoča enostavnega dostopa, tako da so takšna vrata neprehodna ovira tudi za bolj odločne vlomilce.

 

Kakšne prednosti ima ključavnica na prstni odtis?

 

Nadgrajena varnost je le ena izmed prednosti, ki jih imajo vhodna vrata s ključavnico na prstni odtis. V običajnih stanovanjih se ne srečujemo z velikimi varnostnimi tveganji, zato pridejo še bolj do izraza nekatere druge odlike.

 

Gotovo gre omeniti odlično izkušnjo, ki je bodo deležni stanovalci ob uporabi takšnih vrat. Nič več brskanja po žepih in torbicah, ključ bo vedno pri roki. Ne morete ga izgubiti ali založiti, prihranili boste ogromno časa in skrbi. Prstni odtis deluje takoj, brez truda, tudi v temi. Vsak družinski član lahko odklene vrata, ne da bi si morali ključe sposojati. Uporaba takšne ključavnice zagotavlja popolno udobje, tudi če pridete pred vrata s polnimi rokami tovora. Ker vhodna vrata uporabljamo iz dneva v dan, se razlika v izkušnji in udobju hitro pokaže za odločilno.

 

Prepoznali boste tudi druge posebne prednosti. Enostavno upravljanje pooblastil, možnost povezave z drugimi pametnimi sistemi, nenazadnje tudi elegantno podobo z visoko estetsko vrednostjo!

 

Ali je ključavnica na prstni odtis primerna za otroke?

 

Ena izmed prednosti ključavnice na prstni odtis je prav ta, da ima vsak družinski član pravi ključ vedno pri sebi. Je pa treba pri mlajših uporabnikih upoštevati nekatera posebna priporočila.

 

Prstni odtisi otrok se razvijajo do okoli 6. leta starosti, zato senzorji pri mlajših otrocih niso zanesljivi. Ključavnica na prstni odtis bo dobro delovala pri otrocih, ki imajo že razvit edinstven prstni odtis. Načeloma so čitalniki primerni za otroke, starejše od 10 let. Pri mlajših uporabnikih smo pozorni še na to, da čitalnik namestimo na primerno višino.

 

Ključavnica na prstni odtis zahteva nekaj dodatne pozornosti

 

Za najboljšo izkušnjo je treba izbrati kvalitetno in zanesljivo ključavnico, ki je pravilno vgrajena in nameščena. Nato smo pozorni le še na kakšne manjše nevšečnosti. 

 

Pogosta bojazen je, da bi ostali pred zaklenjenimi vrati, če pride do izpada elektrike. Zagotoviti je treba stalen dostop do električnega omrežja, ključavnice pa imajo lahko tudi lastno napajanje. Z vgrajenim akumulatorjem ključavnica deluje tudi v času izpada javnega električnega omrežja. Druga možnost je uporaba alternativnih sistemov za odklepanje v primeru, da ključavnica na prstni odtis ne deluje.

 

Morda vas skrbi, kako zanesljiv je čitalnik in kaj se bo zgodilo, če prstnega odtisa ne prepozna. Včasih so problematične kakšne poškodbe, odrgnine in ureznine, pa tudi vlaga, umazanija in podobno. A brez skrbi, čitalniki natančno prepoznavajo prstne odtise v različnih situacijah. Poleg tega je v bazi shranjena koda vašega vzorčnega prstnega odtisa, tako da tudi v primeru poškodb posameznih prstov ne bo težav. Poškodbe in obraba povrhnjice ne vplivajo na pravilno odčitavanje prstnega odtisa, saj čitalec prepoznava globlje strukture naše kože.

 

Za kakšna vrata je ključavnica na prstni odtis najbolj primerna?

 

Takšna ključavnica se najbolje znajde v modernih vhodnih vratih. Najboljša izbira so vrata, ki imajo takšno ključavnico že vgrajeno. To je tako s funkcionalnega kot z estetskega vidika daleč najbolj praktična in elegantna rešitev. Obstajajo pa tudi ključavnice, ki se vgradijo naknadno na vrata, ki imajo ključavnico na ključ.

 

Zaključek

 

Pri prenovi ali novogradnji imate izvrstno priložnost, da izberete kvalitetna in moderna vhodna vrata. S svojimi izbirami odločate o izgledu in varnosti svojega doma ter o udobju in izkušnji stanovalcev. Pri sklepanju pomembnih odločitev vam bo v veliko pomoč katalog prodajnega programa, ki predstavlja zbirko sodobnih rešitev za vsako situacijo. Gotovo boste v ponudbi našli prava vrata za svoje domovanje!

 

New call-to-action

Varnost ključavnic na prstni odtis.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Brezskrbnost ob pogledu skozi okno!

S pravo izbiro oken do prihrankov energije

V jesenskem času oziroma tik pred hladnejšim delom leta se pogosto lotevamo različnih prenov...
Več
Velike steklene površine in njihova varnost

Velike steklene površine v novi hiši- ali so zares protivlomno varne?

Ali ste kdaj zagledali lepa steklena okna, ki bi odlično pristajala vaši hiši, vendar vas je bilo...
Več

Menjava stavbnega pohištva in zaščita objekta - za kaj morate nujno poskrbeti?

Zahtevna opravila, ki jih vključuje vgradnja ali menjava stavbnega pohištva, bodo opravili...
Več