Katere 3 poglavitne lastnosti morajo imeti vsa zunanja vrata?

Objavljeno 28.09.2021
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:47

Je nastopil čas, ko se odločate za menjavo zunanjih vrat in se sprašujete, kako se menjave sploh lotiti ter katere kriterije je pri tem smiselno vzeti v obzir? Ali pa ste na začetku in se vam poraja vprašanje – katera vhodna vrata sploh izbrati za vašo novo hišo ali stanovanje? Če ste se v opisu prepoznali, naj vas potolažimo, da se s tovrstnimi dilemami zaradi raznolike ponudbe na trgu srečuje večina kupcev. 

Da boste kos izzivom današnje široke ponudbe, vam v branje priporočamo seznam treh poglavitnih lastnosti za ustrezno izbiro zunanjih vrat. Prispevek vas bo popeljal skozi proces ozaveščanja in olajšal dokončno odločitev za nakup. Morda se vam že po prvem branju utrne zamisel o pravi izbiri.

Še pred nakupom se je smiselno pozanimati o merilih, ki jih morajo dosegati vhodna vrata, da lahko govorimo o kakovosti in drugih prednostih. 

Prenesite E-priročnik za sistematičen nakup vhodnih vrat

Poleg kriterija estetskosti moramo biti pri izbiri zunanjih vrat pozorni predvsem na tehnične specifikacije, ki pričajo o karakteristikah vhodnih vrat. Na podlagi teh lahko ugotavljamo, ali vrata ustrezajo našim zahtevam.

Ker imajo »vsake oči svojega malarja«, o določilih estetske privlačnosti vrat na tem mestu ne bomo razpravljali. Vsak kupec glede na svoje zahteve in okus svobodno odloča o kombinaciji vhodnih vrat z drugimi stavbnimi elementi. 

Pri izbiri zunanjih vrat so ključnega pomena trije kriteriji, ki narekujejo pravo izbiro:

 

1. FUNKCIONALNOST

Vsa zunanja vrata morajo ustrezati kriterijem uporabnosti, kar pomeni omogočati nemoteno delovanje in s tem zagotavljati dolgo življenjsko dobo. Odporna morajo biti na temperaturne spremembe, tudi tiste najbolj izrazite. Njihova osnovna funkcija je zaščititi notranje prostore pred temperaturnimi razlikami, pri čemer je med drugim na preizkusu njihova robustnost oz. vzdržljivost. Na obstojnost vrat in ohranjanje prvotnega izgleda pa vpliva izbor materialov

Aluminij, les, kovina, karbon, jeklo in steklo so najpogosteje uporabljeni materiali, ki sestavljajo vratna krila, podboje in druge sestavne dele vrat. Konstrukcijsko najbolj stabilen material je aluminij, ki se odlično izkaže tudi v najbolj neugodnih vremenskih razmerah. Zagotavlja dolgo življenjsko dobo, je okolju prijazen in enostaven za vzdrževanje. 

Dandanes so priljubljena predvsem PVC in ALU vrata. PVC vrata iz umetnih mas prisegajo na stabilnost, funkcionalnost in se ponašajo z visoko toplotno in zvočno izolativnostjo ter cenovno dostopnostjo. Na drugi strani pa ALU vhodna vrata na piedestal postavljajo ravnotežje med estetiko, trajnostjo in energijsko učinkovitostjo. Na področju varnosti zasedajo prvo mesto in zadovoljijo še najbolj zahtevne kupce. Sestavljena so iz polnila (PUR pene), obdanega z aluminijem, kar zagotavlja njihovo obstojnost.

 

2. DOBRA IZOLATIVNOST ZUNANJIH VRAT

Primarni funkciji vrat sta toplotna in zvočna izolativnost. Slabo tesnjenje in neustrezna toplotna izolacija povzročata uhajanje toplote iz notranjih prostorov. S primerno izolacijo boste preprečili toplotno izgubo in prihranili pri stroških ogrevanja oziroma hlajenja (tudi do 10 %). Za lažjo predstavo – nižja vrednost toplotne prepustnosti oz. manjša vrednost koeficienta nakazuje na boljšo izolacijo. Vrednosti toplotne prehodnosti se gibljejo med U = 0,58 W/m2 in U = 1,3 W/m2K (koeficient pove, koliko energije izgubimo na kvadratni meter površine). Zadnja predstavlja idealno vrednost. 

Aluminijasta vrata imajo visok koeficient, saj je material prevoden za toploto, kar pomeni, da nudi slabšo toplotno izolativnost. Pri zadrževanju toplote pa so odlična izbira PVC in lesena vrata. Velik pomen ima tudi zvočna izolativnost. Ta je še posebej pomembna za vse, ki želite mestni vrvež in hrup pustiti zunaj. Preprečite prehajanje zvoka iz okolice in izberite vrata, ki zadušijo zvoke iz zunanjosti.

 

3. ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI

Poleg estetskosti, funkcionalnosti ter zadrževanja toplote in zvoka je eden najpomembnejših kriterijev pri izbiri vrat zagotavljanje varnosti. Poglavitna funkcija vrat je zagotavljanje zaščite pred zunanjimi dejavniki in morebitnimi vlomilci. Poleg vzdržljivih materialov, na primer aluminijastih vrat, so ključnega pomena za zagotavljanje varnosti tudi nasadila, večtočkovna ključavnica, prekrivni profili s karbonom ter debelina in ustroj vrat

Prav tako ne gre spregledati vgrajenih varnostnih elementov (steklo, rozeta), priporočamo tudi, da razmislite o dodatnih možnostih, na primer o sistemu odklepanja s prepoznavanjem obrazov ali prstnih odtisov ter možnosti upravljanja na daljavo z mobilnim telefonom ali možnost odklepanja s pomočjo glasovnega ukaza preko Alexe. 

Glede na način odpiranja ločimo klasično kljuko, držalo, čitalec prstnih odtisov in kodno tipkovnico. Razvoj sodobne tehnologije med drugim narekuje elektronsko ključavnico, za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti pa lahko izbirate med dvo- ali večtočkovnimi zapirali oziroma ključavnicami.  

 

S pomočjo navedenih kriterijev razmislite o tem, kaj vam je pri nakupu najbolj pomembno. Izdelajte seznam najpomembnejših lastnosti različnih vrst vrat in jih med seboj primerjajte. Kaj ugotovite? Ob tem določite tudi finančni proračun in morebitna odstopanja. Izberite čim več podatkov na tovrstno temo, za dodatna vprašanja pa se obrnite na strokovno osebje. Tako boste korak bližje odločitvi na poti do nakupa vaših idealnih vrat.

V primeru, da imate glede ustrezne izbire vrat še vedno pomisleke, si prenesite E-priročnik za sistematičen nakup vhodnih vrat.  

New call-to-action

Spoznajte 3 ključne kriterije pri izberi zunanjih vrat in si olajšajte dokončno odločitev pri nakupu.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Zunanja senčila nudijo več zaščite, kakor notranja senčila.

Preden se odločimo za določeno senčilo je dobro vedeti …

Na trgu je več različnih možnosti senčenja steklenih površin z zunanje ali notranje strani. Preden...
Več
Zunanja senčila za prenovo domovanja

Zunanja senčila za prenovo domovanja

Ko se odločamo za prenovo oken in senčil, moramo imeti v mislih udobje in energetsko učinkovitost....
Več
Alya med izbiranjem vrat v AJM salonu

Kakšna vhodna vrata AJM je izbrala Alya?

Pri gradnji hiše je izbira vhodnih vrat pomemben korak. So vstopna točka v naš dom, zato morajo...
Več