Spoznajte varnostne stopnje za okna. In ustrezno zaščitite svoj dom.

Objavljeno 17.01.2021
Nazadnje posodobljeno 28.04.2021

Statistični podatki policije so nedvoumni: večina vlomov se ne zgodi ponoči, ampak sredi belega dne, med 12. in 17. uro. Ko stanovalcev ni doma, se storilci lotijo dela. Še zmeraj velja pregovor »priložnost dela tatu«.

Kdor gre od doma in pusti okno odprto, kar vabi k vlomu. Priložnostni storilci – in ti predstavljajo večino vlomilcev – si delo radi poenostavijo. Natančno poiščejo šibke točke hiše, da bi tako hitro prišli na potezo.

 

Šteje vsaka minuta…

Pri enodružinskih hišah se najpogosteje vlomi skozi terasna/balkonska vrata in okna. 48% vlomov se zgodi skozi okenska vrata in 31,9% skozi okna. Daleč zadaj po pogostosti so vhodna vrata (12,43%) in kletni prostori (7,24%). Če vlomilcem ne uspe vlomiti v hišo v sorazmerno kratkem času, ponavadi raje odnehajo.

Preprečite vlomilcem, da bi vlomili v vašo hišo z okni, ki so opremljena s protivlomnim okenskim okovjem, okensko kljuko z zapornim mehanizmom in z varnostno zasteklitvijo.

 

Okovje, kljuke in steklo

Ker se lahko zgodi kadarkoli in ker so pogosto storilci odlično opremljeni, je najbolj učinkovita zaščita pred vlomom s kombinacijo različnih varnostnih elementov. Tako velja, da več jeklenih varnostnih elementov je vgrajeno v okensko krilo, težje je vlomiti. Okenska kljuka z mehanizmom na ključ preprečuje, da bi vlomilec premaknil zapah in odprl okensko krilo. Veliko k varnosti okna prinese tudi ustrezna varnostna zasteklitev.

 

Osnovna varnost – v oknih AJM serijsko

Okna AJM serijsko ponujajo osnovni nivo varnosti, kar pomeni, da so opremljena z elementi, ki zagotavljajo osnovno varnost in priložnostnemu storilcu preprečujejo vlom.

Vsi deli okovja, ki so pomembni za varnost, so izdelani iz trdega jekla, vključno z dvema kotnima zapirnima  elementoma z osmerokotnimi zapiralnimi čepki v obliki gobice in varnostnima prijemnikoma. (Osemkotni zapiralni zatič ima obliko gobice in se pri zapiranju popolnoma ujame v varnostni prijemnik.) Za podkrepitev osnovne varnosti se priporoča še okenska kljuka z zapornim mehanizmom.

 

Protivlomna zaščita po RC1 – zaščita pred vandalizmom in hitrim načinom vloma

Okna, testirana na varnostno stopnjo RC1, nudijo osnovno odpornost proti poskusu vloma z uporabo telesne sile, kot so npr. brcanje, zaletavanje, zaletavanje z ramo, dviganje in trganje (različne oblike vandalizma). Okna po tej stopnji so opremljena z jeklenimi varnostnimi kotnimi zapirnimi elementi z osmerokotnimi zapiralnimi čepki v obliki gobice in z varnostnima prijemnikoma na vseh štirih vogalih. Okna morajo biti opremljena tudi z varnostno kljuko na ključ v kombinaciji z zaščito proti vrtanju. Varnostna zasteklitev za RC1 pa ni potrebna.

 

Protivlomna zaščita po RC2 – zaščita pred vandalizmom in vlomom

Okna, ki bodo ustrezala varnostni stopnji RC2 morajo imeti poleg šest kratnega zapiranja z osemkotnimi zapirnimi čepki z varnostnimi prijemniki na vseh straneh elementa, še okensko kljuko na ključ z zaščito proti vrtanju in varnostno steklo, s čimer dobimo odlično protivlomno zaščito. Stopnja RC2 je preizkušena na večje varnostne zahteve, ko si priložnostni storilec pri vlomu pomaga s preprostim orodjem, kot so izvijači, klešče, zagozda ter poskuša vlomiti skozi zaprti oziroma zaklenjeni element.

 

Protivlomna zaščita po RC3 – visoka stopnja varnosti

Okenski elementi po RC3 nudijo še dodatne varnostne točke pri zaprtem položaju in protivlomno zasteklitev. Predpisana je tudi kljuka na ključ z zaščito proti vrtanju. Gre za preizkušeno varnost za večje varnostne zahteve, na primer ko storilec poskuša vlomiti skozi zaprti oziroma zaklenjeni element še z dodatnim izvijačem oziroma lomilko.

 

Pravilna umestitev varnostnih stopenj ali šibke točke hiše

Terasna, balkonska vrata in okna v pritličjih predstavljajo največje šibke točke hiše. Z usmerjenimi protivlomnimi ukrepi, boste vlomilcem, ki so zmeraj pod velikim časovnim pritiskom, otežili delo. Vsaka dodatna sekunda namreč poveča možnost, da bodo pri svojem delu zasačeni. Dlje traja poskus vloma, prej bo storilec odnehal.

Okna v pritličju, kleti ter balkonska vrata je priporočljivo opremiti z varnostno stopnjo RC2 ali RC3. Za okna in okenska vrata v zgornjih nadstropjih, ki so od zunaj dobro vidna a težje dostopna, ter pri njih ni pričakovati, da bo vlomilec razbil steklo, je priporočljiva varnostna stopnja RC1. Za tista lažje dostopna pa RC2, ki dobro zaščiti ne samo pred vandalizmom ampak tudi pred vlomom.

Osnovna zaščita oken je priporočljiva v višjih nadstropjih in za strešna okna.

 

Višja stopnja varnosti brez skrbi in težav tudi naknadno 

Sistem okovja, ki ga vgrajujemo v okna AJM vam omogoča, da okna in balkonska vrata poljubno prilagodite svojim varnostnim zahtevam, tudi naknadno. Želite izvedeti več? Pokličite nas na brezplačno telefonsko številko 080 14 01 in z veseljem vam bomo svetovali. Lahko nam zastavite tudi vprašanje tukaj

 

Click me

Odločite se za okna AJM s protivlomno zaščito in zaščitite svoje najbližje.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Ne oklevajte pri zamenjavi starih oken. Že kmalu po montaži boste občutili izboljšano kakovost življenja skozi dobro izolirana energetsko učinkovita okna.

»Ah, okna lahko počakajo!« Pa res?

Prihranek energijo s pomočjo oken z dobro toplotno izolacijo. Imate visoke stroške za ogrevanje?V...
Več
AJM vogalna okna brez običajnega vertikalnega profila vam nudijo neomejenim panoramskim razgled.

Neprekinjen panoramski pogled skozi okna.

Vogalna okna brez vertikalnega okvirja Raznolikost stekla, njegov videz in načini uporabe, skupaj...
Več
Preprečite razpoke na stiku okna in ometa ali fasade, kot posledica temperaturnega raztezanja elementov z uporabo zaključnih fasadnih lestvic.

Zaključne fasadne letvice za zaključek vgradnje okna

Na stiku okna in ometa ali fasade se pogosto pojavijo razpoke, ki nastanejo zaradi temperaturnega...
Več