Nova okna poudarite z zavesami

Objavljeno 17.01.2021
Nazadnje posodobljeno 29.11.2022

Končno, vaš dom ima nova PVC ali lesena okna, ki jih bodisi na zunanji strani krasi moderna zaščita v obliki aluminijaste prekrivne maske ali pa izžarevajo vso lepoto lesa. Če je do nedavnega še veljalo, da so zavese stvar preteklosti, te vse bolj doživljajo svoj povratek v različnih sodobnih izvedbah, s katerimi boste brez dvoma svoja nova okna še poudarili.

Ponujamo vam nekaj nasvetov kako izbrati zavese, ki bodo pritegnile pogled, se skladale z namenom in opremo prostora in poudarile moderne linije okenskih profilov, ne glede na to ali imate nova PVC, lesena ali aluminijasta okna.

Prva velika prednost zaves je zagotovo ta, da zavese ne bodo samo poudarile vaša okna, ampak vam bodo prinesla tudi veliko zasebnosti, saj lahko učinkovito preprečujejo radovedne poglede. Torej v prostorih, kjer si želite intime brez radovednih pogledov od zunaj namestite zavese, ki jih za dodatno mero varnosti in zatemnitve v spalnih prostorih – spalnica in otroška soba, kombinirajte z zunanjimi senčili, kot so zunanje žaluzije, roloji ali polkna.

 

Sledite namenu prostora

Kakor ima vsak prostor v vašem domu svoj namen in ureditev, tako naj imajo tudi okna v teh prostorih različne zavese. Torej, ne trudite se vseh sob opremiti z istimi zavesami, pač pa prilagodite videz, material, dolžino, barvo in druge značilnosti karakterju prostora. V sobo novorojenčka spadajo na okna zavese z nežnim otroškim vzorcem, v sobo najstnika zavese, ki poudarijo njegov okus, v dnevno sobo nežne prosojne zavese, ki prepuščajo veliko svetlobe in ne utesnjujejo prostora. V kuhinjo zavese iz materiala v katerega se ne zažirajo vonjave od kuhanja.

 

Upoštevajte lastnosti okna 

Pri izbiri zaves upoštevajte tudi dimenzijo in usmerjenost okna. Na primer vzhodna usmerjenost spalnih prostorov z močnim jutranjim soncem zahteva zavese, ki maksimalno preprečujejo vdor svetlobe v prostor in segajo po celotni dolžni okna in čez. Velika okna seveda predvidevajo zavese do tal, manjša okna po svoji dolžini, lahko pa tudi skrajšane izvedbe ali izvedbe, kjer se dolžina stopnjuje.

 

Materiali 

Pri materialu zaves je izbira precej pestra. Na voljo so številni materiali, kot so platno, til, žamet, bombaž, svila, lan, čipka, mešanice materialov in različni umetni materiali. Od materiala je odvisno kako stopnjo zatemnitve prostora bo zavesa ponujala, kako bo padala, ali se bo mečkala, kako in koliko vzdrževanja bo potrebovala, pa tudi kako hitro bo izgubila svoj prvoten videz.

 

Raje vseeno brez zaves?

In če kljub vsemu ne želite zaves? Pred radovednimi pogledi in svetlobo se lahko zaščitite tudi z različnimi notranjimi in zunanjimi senčili. Z notranjimi boste dosegli manj učinkovito zatemnitev, so pa številne moderne oblike prava paša za oči in popestritev prostorov. Zunanja senčila nudijo regulacijo svetlobe, mnoga tudi skoraj popolno zatemnitev, dvigujejo zvočno in toplotno izolativnost prostora, pripomorejo tudi k protivlomni zaščiti, s primerno opremo, jo lahko celo bistveno izboljšajo. 

 

Click me

Nova okna poudarite z zavesami.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

prenova meščanskega stanovanja pod varstvom za kulturno dediščino

Prenova meščanskega stanovanja v butični hotel Gentry

O tem, kako se je staro stanovanje v kulturno zaščiteni stavbi v središču Maribora prelevilo v...
Več
Zaščitite svoj dom pred insekti z uporabo komarnikov za okna

Komarniki za okna, vse kar morate vedeti o njih

Komarniki za okna nam nudijo zaščito pred vdorom insektov v notranjost in s tem omogočajo...
Več
PVC okna AJM 5000 z zunanjo masko iz aluminija v obnovljenem Citymap hotelu Maribor.

Boste imeli zaradi prenove manjša okna?

Pri obnovah starejših hiš ali stanovanj se lastniki skoraj vedno odločite zamenjati tudi stavbno...
Več