Steklena vhodna vrata – zadnji hit modernega bivanja

Objavljeno 17.08.2021
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
6:03

Gradite ali prenavljate hišo in želite dodati moderen in prestižen akcent vašemu domovanju? Običajno morate sklepati kompromise in spretno krmariti v okviru danega proračuna. S posameznimi detajli pa lahko arhitekturo vaše hiše dvignete na povsem drugo raven. Takšen detajl so steklena vhodna vrata.

Prenesite E-priročnik za sistematičen nakup vhodnih vrat

Pri izbiri materiala za vhodna vrata smo se ljudje najpogosteje odločali med lesom, PVC-jem, aluminijem ali njihovo kombinacijo. Steklo kot izbira materiala je bila največkrat spregledana možnost. Sčasoma so se začela pojavljati vhodna vrata s steklenimi dodatki.

Danes pa lahko vedno večkrat zasledite vhodna vrata, ki so v celoti izdelana iz stekla. Takšna vhodna vrata spadajo k modernemu slogu, katerega značilnosti so čiste in ravne linije. 

Steklena vhodna vrata s svojo sijočo stekleno površino brez dvoma predstavljajo moderno eleganco s priokusom luksuza. Kljub temu se še vedno pojavijo vprašanja, povezana z energetsko učinkovitostjo in varnostjo pred vlomilci. Pogosto se tudi vprašamo, kakšne so prednosti, če izberemo steklena vhodna vrata.

V nadaljevanju vam predstavljamo odgovore na zgoraj zastavljene dvome in vprašanja.


Steklena vhodna vrata in njihove prednosti

Vhodna vrata, ki so v celoti iz stekla, bodo poskrbela za veliko dnevne svetlobe. Nič se ne more kosati s količino sončne svetlobe, ki jo boste prejeli skozi steklena vhodna vrata. Naravna svetloba je vedno dobrodošla v vašem domu, saj poleg same osvetlitve poskrbi tudi za boljšo energijo in večji občutek miru.

Ena izmed prednosti steklenih vhodnih vrat je brez dvoma vzdrževanje. Res je sicer, da se na njih lahko hitreje poznajo prstni odtisi ali prašni delci. Mogoče bo zaradi tega čiščenje pogostejše. Kljub temu je steklo material, ki je trpežen in odporen na vse tipe klimatskih razmer. Zaradi trdnosti materiala se steklena vhodna vrata ne bodo zvijala, prav tako pa ne bodo rjavela. Edini čas, ki si ga je treba vzeti za vzdrževanje, je torej čiščenje, ki pa tudi ni dolgotrajno.

 

Poskrbljeno je tudi za varnost

Pogost pomislek pri steklenih vhodnih vratih je tudi, kako kakovostna je njihova zaščita. S čim lahko proizvajalci poskrbijo, da boste imeli za tovrstnimi vrati zagotovljen občutek varnosti? Tu igrata pomembno vlogo ustrezna vrsta stekla in njegova debelina

Klasično steklo je lahko izredno vizualno dovršeno, a ima eno poglavitno pomanjkljivost – krhkost. Zato ga proizvajalci ne uporabljamo pri izdelavi steklenih vhodnih vrat. Za takšna vrata je običajna izbira kaljeno steklo. S termično obdelavo se doseže 3–4-krat večja odpornost in upogibna ter udarna trdnost kot pri navadnem steklu. V primeru poskusa vloma bo vlomilec potreboval ogromno sile, da zlomi kaljeno steklo. Ob slučajnem razbitju ima to steklo tudi izjemne varnostne lastnosti, saj se razleti na tope, neostre delce, ki ne predstavljajo nevarnosti. 

Tudi pri debelini stekla smo se proizvajalci po tehtnem premisleku odločili, da bomo za steklena vhodna vrata uporabljali steklo debeline 6 mm

Vhodna vrata, ki so v celoti v videzu stekla, še vseeno nosijo značilnosti drugih vhodnih vrat – to je konstrukcijska trdnost. To proizvajalci pri steklenih vhodnih vratih najpogosteje dosežemo tako, da je podboj v osnovi izdelan iz aluminija. To predstavlja aluminijasto podkonstrukcijo, na katero se kasneje pritrdi steklo.

Nikakor ne smete zanemariti dejstva, da lahko za varnost poskrbimo tudi s primernimi in učinkovitimi ključavnicami. Tu je na voljo veliko izbire ne glede na to, za kakšen material vhodnih vrat se odločite.

Steklena vhodna vrata morajo, tako kot vsa vhodna vrata, prestati različne teste, na podlagi katerih se jih kasneje uvrsti v ustrezen varnostni razred. Vhodna vrata iz stekla se največkrat uvrstijo v varnostni razred RC2 ali RC3. Slednji varnostni razred že predstavlja razred, kamor se uvrščajo tudi protivlomna vhodna vrata. 

 

Energetska učinkovitost steklenih vhodnih vrat

Ljudje se pogosto sprašujemo, kako velik bo račun za ogrevanje oz. hlajenje – odvisno od letnega časa – v primeru, da se odločimo za vhodna vrata, ki so v celoti iz stekla. Prepričani smo namreč, da steklo ni material, ki bi nam lahko nudil pravo izolacijo. 

Skrb za uhajanje notranjih temperatur na prosto je pri izbiri steklenih vhodnih vrat popolnoma odveč. Proizvajalci smo razvili tehnološko učinkovite rešitve, ki zagotavljajo, da bo sobna temperatura ostala za zaprtimi vrati. 

Kako dobro energetsko učinkovitost predstavlja steklo, je v prvi vrsti odvisno od same debeline. Ta torej ne zagotovi le večje varnosti, pač pa poskrbi za boljšo izolacijo našega domovanja. Kot že omenjeno, smo se proizvajalci odločili za debelino stekla 6 mm, kar je izredno veliko. V notranjosti steklenih vrat pa se skrivajo ALU profili, ki imajo termični most in dobre izolativne vrednosti, ki zagotavljajo dobro toplotno in zvočno izolacijo. 

Večjo izolativnost proizvajalci dosežejo tudi z več steklenimi sloji. Najpogosteje se uporabljajo trije sloji, ki imajo vsak svojo funkcijo. Notranji sloj preprečuje uhajanje notranje temperature v zunanjost, nasprotno pa zunanji stekleni sloj preprečuje vdor zunanjih temperatur v notranjost. 

Še boljšo energetsko učinkovitost lahko dosežemo tako, da notranji in zunanji stekleni sloj prevlečejo z izolativnim nanosom. 

Kako dobra je toplotna izolativnost vrat, določimo s koeficientom toplotne prevodnosti. Končna vrednost Uw pomeni, kakšen je prehod toplote na kvadratni meter površine vrat pri temperaturni spremembi 1 K. Manjši koeficient pomeni boljšo izolativnost.

Steklena vhodna vrata dosegajo toplotno prevodnost koeficienta celo do 0,8 W/m²K. 

 

Če so se vam ob branju članka porajala dodatna vprašanja, si lahko nanje odgovorite s prenosom E-priročnika za sistematičen nakup vhodnih vrat!

New call-to-action

Steklena vhodna vrata predstavljajo nov trend modernega bivanja.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Vzporedni odmik ponuja zdravo in varno prezračevanje.

Zdravo in varno prezračevanje oken z vzporednim odmikom

Novi časi za odpiranje vaših oken. Kontrolirano in zdravo prezračevanje kadarkoli - tudi, ko vas...
Več
AJM okna in vrata so certificirano kakovostna.

Kakšna so kakovostna okna in kako prepoznamo zanesljivega ponudnika?

Uporabniki se danes dobro zavedate pomena vgradnje kakovostnih oken, pa naj gre za novogradnjo ali...
Več
Fotografija: ©Winkhaus, www.winkhaus.de

Kakšno je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja?

Ste vedeli, da je možno stanovanjske prostore zračiti kar s pomočjo okenskega okvirja? Sodobna okna...
Več