Precejšnji prihranek energije z novimi vhodnimi vrati

Objavljeno 16.09.2022
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:59

Nekaj pravil, da boste z zamenjavo vhodnih vrat privarčevali denar.

 

Najpogosteje pri izolaciji in toplotnih izgubah hiše ali stanovanja pomislimo na okna, pri ukrepih za boljšo izolativnost doma pa pozabimo na vhodna vrata. Prihranek energije boste opazili takoj, ko boste investirali v nova vrata. Z njihovo menjavo boste prihranili veliko toplote, ki skozi špranje odteka iz stanovanja. Prav tako sta lahko krivec za toplotne izgube slaba kakovost materialov ali montaže. Ste vedeli, da so poleg oken prav neprimerna vhodna vrata največji razlog za toplotne izgube v stanovanju?

 

Občutek, da pod vrati v zimskih mesecih piha, je marsikomu kar preveč domač. Prav tako vsi vemo, o čem govorimo, če omenimo vrata, ki so pozimi na notranji strani hladna. Pred leti morda nismo razmišljali o toplotnih izgubah, ki negativno vplivajo na okolje in tudi na našo denarnico, danes pa bi nas moralo skrbeti.

Energenti se dražijo in težko je napovedati, kaj prinaša zima, a napovedi so tudi za gospodinjstva črnoglede, saj utegnejo zneski na položnicah za ogrevanje doma močno poskočiti in marsikomu zagreniti zimske mesece. Zato marsikdo že razmišlja in računa, kje in kako bi lahko prihranil. 

 

Prihranek energije, trajnost in kakovost bivanja

Moramo pa se zavedati, da pri obnovi oz. investiciji v nova vhodna vrata ne gre zgolj za prihranke, temveč tudi za vidik trajnosti in ravnanja z energijo ter nazadnje, a nikakor ne najmanj pomembno, za kakovost bivanja. Poleg tega so kakovostna vhodna vrata tudi varna in vzdržljiva. Zaradi vseh naštetih razlogov se investicija brez pomislekov izplača.

 

Prenavljate? Z novimi vhodnimi vrati lahko pri ogrevanju precej prihranite

Vsaka gradnja ali obnova stanovanja bi se morala začeti pri vhodnih vratih z dobrimi toplotno-izolativnimi lastnostmi. Izolacija sten in stropov ter kakovostna okna niso dovolj.

Stara, dotrajana in premalo izolativna vhodna vrata v zimskem času oddajajo iz notranjosti stavbe v okolje ogromno toplote, s tem pa stroški vašega ogrevanja rastejo. Nova vhodna vrata lahko stroške ogrevanja občutno znižajo.

 

Je pomembno, kateri material izberem za vhodna vrata? 

Da. Pri izbiri vhodnih vrat se lahko zaplete že takoj na začetku - pri izbiri materialov. Les, aluminij ali plastika se razlikujejo po stopnji izolativnosti. Poleg tega sta pomembna vidika tudi življenjska doba in enostavnost vzdrževanja.

Da bo odločitev lažja, smo tukaj zbrali nekaj značilnosti različnih materialov.

 

Vhodna vrata iz aluminija

Vrata iz aluminija so energetsko učinkovita in okolju prijazna. Trenutno so izredno priljubljena, saj jih odlikujejo dolga življenjska doba, odlične zvočne in toplotne izolativne lastnosti ter visoka stopnja varnosti. Aluminij je poleg tega zelo trpežen material in skoraj ne potrebuje vzdrževanja. Je trajen in ga je možno reciklirati.

 

Vhodna vrata iz lesa

Lesena vrata imajo najboljši ogljični odtis, saj so iz naravnega in obnovljivega materiala. Tudi les ima odlične izolativne lastnosti in ga pogosto kombinirajo z drugimi materiali. Je pa pomembno, da izberete kakovostna lesena vrata, saj bodo ta skozi svojo življenjsko dobo izpostavljena številnim zunanjim vplivom. Kakovostna obdelava in izbira prave vrste lesa sta ključnega pomena tako za izolativne lastnosti kot konec koncev tudi za funkcionalnost in življenjsko dobo lesenih vhodnih vrat.

Vsekakor pa lesena vhodna vrata zahtevajo več pozornosti in vzdrževanja lastnika v primerjavi z aluminijastimi in PVC vhodnimi vrati.

 

PVC vrata

Plastična PVC vrata so v primerjavi z lesenimi ali aluminijastimi cenejša, vzdrževanje je enostavno, so lažja, kljub temu pa nudijo dobro zvočno in toplotno izolacijo ter dolgo življenjsko dobo. V primerjavi z ostalimi materiali so vrata iz PVC-ja “izolacijske zmagovalke”. Če iščemo njihove slabe lastnosti, je to zagotovo, da so manj okolju prijazna ter da se lahko plastika ob ekstremno visokih temperaturah deformira ter ne tesni več tako, kot bi morala. Pred nakupom se torej pozanimajte, kakšno plastiko je proizvajalec uporabil.

 

Zasteklitev mora biti večslojna

Vrata, ki so zastekljena, so lahko še kako kakovostna, a na steklenem delu prepuščajo ogromno toplote, zato je pomembno, da - če si omislimo tovrstna vrata - razmislimo o večslojni zasteklitvi, ki ni energetsko potratna in se odlikuje po zelo dobrih izolacijskih lastnostih. 

 

Bodite pozorni na U-vrednost, ki ne sme biti večja od 1,8 W/m2K

Pri nakupu vhodnih vrat boste naleteli na U-vrednost, ki označuje koeficient toplotne prehodnosti in daje informacijo o njihovih izolacijskih lastnostih. Pove, koliko toplote se izgubi na kvadratni meter površine, če temperatura pade za 1 stopinjo Celzija. Manjši kot je parameter, boljša je toplotna izolacija. Kar je za uporabnika, ki kupuje vrata, najbolj pomembno je, kolikšna vrednost še pomeni, da so vrata kakovostno izolirana. Odgovor? Sodobna vrata ne smejo imeti U-vrednosti, večje od 1,8 W/m2K (vatov na kvadratni meter in Kelvin).

 

Pri nakupu vrat je treba upoštevati nekaj zlatih pravil

Zdaj že vemo, da morajo vhodna vrata zagotavljati kakovostno izolacijo. Pomembna sta tudi debelina vratnega krila ter vgrajen material, prav tako pa je pomemben dejavnik tudi izolacijski material, ki ga je ponudnik vgradil v sam okvir. Ne smemo pozabiti na tesnila na vseh straneh. Pa še to: čeprav si omislimo najsodobnejša in najkvalitetnejša vhodna vrata, ta ne morejo zadostiti visokim izolacijskim zahtevam, če niso vgrajena v skladu z zahtevami in priporočili proizvajalca. Tudi kakovostna montaža, ki sledi enakim smernicam RAL montaže kot okna,  je pomembna!

 

Niste prepričani, kaj vse morate vedeti pred nakupom vhodnih vrat?

Prenesite si e-priročnik za sistematičen nakup vhodnih vrat!

 

New call-to-action

Prihranek denarja z novimi vhodnimi vrati
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Zagotovite si, da bo vaša vgradnja vhodnih vrat potekala nemoteno.

Kako poteka vgradnja vhodnih vrat pri prenovi?

Prenova hiše nalaga lastnikom kar nekaj dela, skrbi in odprtih vprašanj. Tudi če večino zahtevnih...
Več
trendi vhodnih vrat pri novogradnjah

Kakšni so trendi vhodnih vrat pri novogradnjah?

Med vsemi odločitvami, ki vas čakajo ob gradnji nove hiše, se vam izbira vhodnih vrat morda ne zdi...
Več
Alya med izbiranjem vrat v AJM salonu

Kakšna vhodna vrata AJM je izbrala Alya?

Pri gradnji hiše je izbira vhodnih vrat pomemben korak. So vstopna točka v naš dom, zato morajo...
Več