Estetske in funkcionalne prednosti obsvetlobe vhodnih vrat

Objavljeno 12.10.2021
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:52

Se tudi vi soočate s temno vežo ali hodnikom za vhodnimi vrati? Če vas ob vstopu v dom pričaka mrak in morate vedno iskati stikalo za luč, vas bo gotovo zanimala elegantna alternativa. Ta prinaša številne estetske in funkcionalne prednosti, predvsem pa v notranjost spušča naravno svetlobo. Govorimo seveda o obsvetlobi, ki pogosto spremlja sodobna vhodna vrata.

Obsvetloba vhodnih vrat s svojo funkcijo bistveno nadgradi kakovost bivanja v dobro opremljenem domu. Naravna svetloba v stanovanju je vedno dobrodošla, ima pa obsvetloba še druge prednosti, ki jih predstavljamo v tem prispevku.

Sodobni trendi v panogi stavbnega pohištva narekujejo izbiro bogatih vhodnih vrat, ki niso sestavljena zgolj iz vratnega krila. Dodamo jim še obsvetlobo in nadsvetlobo ter s tem dosežemo čudovit estetski učinek, s katerim bo praktična funkcija prišla še bolj do izraza. Trg ponuja številne možnosti zasteklitve, nekateri dobavitelji pa tudi strukturne obsvetlobe, nameščene s sistemom na klik. 

Prenesite E-priročnik za sistematičen nakup vhodnih vrat

 

Kaj so strukturne obsvetlobe?

 

Obsvetlobe vhodnih vrat so pravi modni hit, zato ponujajo proizvajalci najrazličnejše izvedbe. V večini primerov gre za velike in ravne steklene površine, ki obkrožajo vrata. Takšne obsvetlobe imajo izvrsten učinek, pa tudi lepo izgledajo, ne glede na izbiro vhodnih vrat. Lahko pa njihovo funkcijo in videz še nadgradimo, če se odločimo za strukturne obsvetlobe. To je preprosta nadgradnja, ki prinaša prav poseben učinek.

 

Strukturne obsvetlobe so paneli z izrezanim vzorcem, ki prepušča svetlobo, delno pa tudi zastira stekleno površino. Namestimo jih na steklo s preprostim sistemom na klik. Tak panel nekoliko zastre pogled v notranjost in zagotavlja dodatno intimo v domu. Še vedno pa učinkovito prepušča naravno svetlobo in notranjost razsvetljuje. Najbolj opazen učinek lepo oblikovanega panela je čudovita vizualna podoba, ki na zunanji strani lepo zaokroži estetiko celotne hiše. Takšne obsvetlobe so zelo praktične, lahko jih tudi enostavno zamenjamo, če najdemo lepše vzorce. 

 

Katere so estetske in funkcionalne prednosti zunanje osvetlitve vhodnih vrat?

 

1. Uporabnost

Ključna naloga obsvetlobe vhodnih vrat je seveda ta, da v notranjost prepušča naravno svetlobo. Hodniki in veže za vhodnimi vrati običajno nimajo velikih oken in ne dobijo dovolj svetlobe. Če s steklom obdamo vhodna vrata, bomo učinkovito osvetlili tudi notranjost, četudi je steklo zamegljeno ali zastrto s strukturnim panelom. 

Tako so obsvetlobe zelo uporabne. Ob prehodu skozi vhodna vrata bomo vstopili v svetel in prijeten prostor, ki bo res domač. Hkrati pa obsvetloba prepušča svetlobo tudi v drugi smeri, kar je dobrodošlo v večernih urah. Luč iz notranjosti namreč osvetli vhod in lepo pozdravi obiskovalce ali odžene nepridiprave.

 

2. Varnost

Za mnoge stanovalce je pri vhodnih vratih ključni dejavnik varnost. Obsvetlobe vhodnih vrat imajo tu pomembno varnostno funkcijo, saj osvetljujejo tudi zunanjost. Notranja luč osvetli okolico pred vhodnimi vrati in stanovalcem omogoča lep pregled nad dogajanjem zunaj. Svetloba sicer že preventivno odganja morebitne nepridiprave, sploh če luč povežemo s senzorjem gibanja, da se samodejno prižge ob premikanju pred vhodom.

Takšno delovanje obsvetlobe je dobrodošlo tudi ob sprejemanju drugih obiskovalcev. Gostje bodo pristopili k lepo osvetljenemu vhodu, iz notranjosti pa bomo jasno videli, kdo je prišel na obisk. V stanovanju se bomo torej počutili prijetno in varno, kar je glavna vloga dobrih vhodnih vrat.

 

3. Estetska popestritev

Vhodna vrata pa morajo ugoditi še drugim pričakovanjem, tudi estetskim. Cel vhod se mora lepo ujeti s podobo hiše in okolice. V modi so velika vhodna vrata, ki močno odločajo o vizualnem vtisu. Obsvetloba vhodnih vrat k temu doda še domiseln estetski poudarek, ki lepo zaokroži usklajeno vizualno podobo vseh elementov.

S premišljeno izbiro modernih vhodnih vrat in lične obsvetlobe dosežemo čudovite vizualne učinke. Tu gotovo izstopajo strukturne obsvetlobe, a tudi na druge načine lahko lepo prilagodimo podobo svojega doma. Dovršene steklene površine so lep poudarek na zunanjosti objekta, odlično se skladajo z lesom, aluminijem ali PVC-jem, ki jih uporabljamo za izdelavo vhodnih vrat.

Dodatna prednost obsvetlobe je z estetskega vidika tudi ta, da steklo lepo prepušča svetlobo in medlo osvetli okolico v večernem času. Dosežemo prav poseben učinek, ki ga z zunanjimi svetili ne moremo posnemati.

 

4. Preciznost in enostavno upravljanje s svetlobo

Trendi na področju vhodnih vrat narekujejo vgradnjo dovršene obsvetlobe, ki se v čistih linijah zlije z elegantnimi vhodnimi vrati. S tem nastane zaključena celota, ki je zelo precizno oblikovana. Ponuja nam prepričljivo praktično funkcijo in čudovite estetske učinke. Splača se torej izkoristiti možnost prilagoditve vhoda po svojih željah. Še boljšo izkušnjo v tem oziru ponuja strukturna obsvetloba.

Na lepo pripravljen vhod z obsvetlobo lahko enostavno namestimo strukturne panele za upravljanje s svetlobo. Hkrati izpopolnimo končni videz vhoda in objekta nasploh. Predvsem pa lahko z uporabo strukturne obsvetlobe upravljamo prehod svetlobe in pogledov v notranjost stanovanja. Ti paneli so zelo praktični, namestimo jih kar s sistemom na klik. Tako jih preprosto tudi odstranimo ali zamenjamo. Na voljo imamo panele s posrečenimi vzorci in motivi, pri nekaterih ponudnikih jih lahko oblikujemo celo po lastnih željah!

 

Prenesite svoj e-priročnik za sistematičen nakup vhodnih vrat in izberite vrata glede na svoje potrebe in po svojem okusu.

New call-to-action

 

Obsvetlobe vhodnih vrat so danes modni trend, hkrati pa zagotavljajo varnost in estetsko popestritev.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Zagotovite si varnost v vaši hiši ali stanovanju s protivlomnimi vhodnimi vrati.

Kakšna so varna protivlomna vhodna vrata?

Vlom v hišo ali stanovanje ne predstavlja samo materialne škode, temveč tudi čustven stres. Ne...
Več
Prihranek denarja z novimi vhodnimi vrati

Precejšnji prihranek energije z novimi vhodnimi vrati

Nekaj pravil, da boste z zamenjavo vhodnih vrat privarčevali denar.
Več
Varnost ključavnic na prstni odtis.

Ključavnica na prstni odtis - ali je varna?

Ob nakupu vhodnih vrat ste postavljeni pred več pomembnih odločitev. Ena od kritičnih odločitev je...
Več