Drsna vrata in druge velike steklene površine v novogradnjah

17.01.2021
Trendi sodobne arhitekture gredo v smer vse večjih steklenih površin. Če ste tik pred gradnjo ali že gradite, so verjetno vaše želje glede vašega novega doma povezane ravno s tem – velike steklene površine, drsna steklena vrata in fiksne zasteklitve, ki v prostor spuščajo veliko svetlobe in neposredno povezujejo notranjost z okolico.

Ko razmišljamo o velikih steklenih površinah v novogradnjah, se moramo najprej odločiti ali želimo, da se te odpirajo, so torej premične ali je dovolj, da zgolj so, torej gre za fiksne zasteklitve, ki bodo prostor oskrbele z veliko količino dnevne svetlobe.

 

Rešitev fiksnih zasteklitev je več 

Fiksna okna so cenejša od različnih premičnih izvedb. Vendar pa moramo vedeti, da se fiksne zasteklitve ne odpirajo, zato je njihova uporabna vrednost bistveno nižja od drsnih vrat in drsnih sten. Če želimo vrednost investicije še znižati, lahko fiksne zasteklitve prekinemo z vmesnimi profili. A ko neprekinjeno stekleno površino prekinemo s profili, dosežemo (najpogosteje v teh primerih nezaželjen) efekt več oken, ki s profili prekinjajo nemoten pogled na okolico. Dobra rešitev za take primere so vertikalni spoji, kjer se dve stekleni plošči stikata brez vmesnega profila, robovi so tanki in praktično nevidni, pri tem pa ohranimo nemoten pogled na zunanjo okolico.

 

Drsna vrata po meri 

Če želimo najboljši cenovni izkoristek in najvišje zadovoljstvo, priporočamo fiksne zasteklitve v kombinaciji z drsnimi vrati po meri, ki se odpirajo v željeni smeri. V praksi se najpogosteje uporabljajo drsno-dvižna balkonska vrata, drsno-nagibna balkonska vrata in t.i. harmonika balkonska vrata.

V uporabi so vsi trije sistemi, a se iz prakse kaže, da so najučinkovitejša oblika drsno-dvižna balkonska vrata, kjer premični stekleni element zdrsi ob steni in s tem zavzame minimalno prostora. Značilnosti dobrih drsnih steklenih vrat so enostavno odpiranje in rokovanje, dobra zvočna in toplotna izolativnost ter energetsko učinkovit nizek prag, ki naj bo spuščen na nivo talnih oblog.

 

Teža elementov vpliva na upravljanje drsnih vrat

Pri izbiri velikih drsnih sten je ključnega pomena okovje. Od okovja je v veliki meri odvisno kako se bo rokovalo z drsnimi balkonskimi vrati. Velike steklene površine so izjemno težke, lahko tudi po več sto kilogramov, zato rokovanje z njimi pogosto ni »mačji kašelj.« Pri nas že ponujamo drsna-vrata XXL dimenzij, ki jih je zaradi posebnega sistema Smart-slide izredno enostavno odpirati in zapirati.  Pri klasičnih izvedbah drsno-dvižnih vrat, kakor tudi drsno-nagibnih vrat pa je rokovanje za marsikoga lahko tudi manjši preizkus lastne moči. Ročnemu odpiranju in zapiranju se lahko izognete s priklopom drsnih vrat na elektromotor.

Poleg drsnih izvedb so na voljo še harmonika balkonska vrata. Priporočamo jih takrat, ko nam pri zaprtih vratih ne gre toliko za panoramski razgled - ta bo prekinjen z vmesnimi profili. Tak sistem odpiranja in zapiranja pa potrebuje tudi nekaj več manevrskega prostora v primerjavi z drsnimi vrati. 

 

Kakovostna montaža je izrednega pomena 

Teža velikih steklenih površin ne predstavlja samo obremenitev za drsne mehanizme, ampak je svojevrsten izziv že ob montaži. Zato priporočamo, da izberete podjetje z izkušnjami, ki bo izdelalo in vgradilo kakovostna steklena drsna vrata in druge steklene elemente, saj se bo le tako investicija izplačala in bo vaša uporabniška izkušnja dobra.

Velike zasteklitve prinašajo številne prednosti in v kolikor so načrtovane optimalno prinašajo pozitiven vpliv na ambient. Izbira med fiksnimi in drsnimi postavitvami je samo delček tega, kar je potrebno upoštevati. 

 

Click me

Fiksne zasteklitve ali steklena drsna vrata AJM.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Pametna izbira bo vodila v viden energetski prihranek.

Kako pravilno izbrati energijsko varčna okna?

Na trgu se pojavlja veliko ponudnikov oken, ki jih vsi bolj ali manj ponujajo kot energetsko...
Več
trendi vhodnih vrat pri novogradnjah

Kakšni so trendi vhodnih vrat pri novogradnjah?

Med vsemi odločitvami, ki vas čakajo ob gradnji nove hiše, se vam izbira vhodnih vrat morda ne zdi...
Več
10 korakov na kaj morate biti pozorni, ko primerjate okna in vrata različnih proizvajalcev.

10 korakov za učinkovito primerjavo ponudb za okna in vrata

Na slovenskem trgu obstaja večje število proizvajalcev in prodajalcev stavbnega pohištva. Izdelki...
Več