Vgradnja zunanjih polic in okna: inovativna tehnologija AJM.

17.01.2021

Pravilna vgradnja zunanjih polic pomembno vpliva na kakovostno izveden zunanji ovoj stavbe (fasado) s tehničnega in estetskega vidika. Veter, voda, sneg, mraz, sonce, prah, visoke temperaturne razlike, vlaga in mehanski vplivi iz okolja puščajo negativen vpliv, zato mora biti zunanja polica kompaktna, zanesljiva, hkrati pa tudi pravilno nameščena. Z našimi inovativnimi rešitvami bo zunanja polica vgrajena ustrezno, njena življenjska doba pa bo dolga in nemotena.   

 

Ključ je v predpripravi in materialih

Pred vgradnjo ustrezno pripravimo odprtino pod oknom, kamor bo zunanja polica nameščena. Da bi bila zunanja polica pravilno in na vse strani enako umeščena, velja pravilo, da naj bo odprtina po širini okna za tri do štiri centimetre večja, in en do dva centimetra v levo in desno, od dolžine police. Upoštevati pa je potrebno tudi debelino police. Če ta meri dva centimetra, rezervirajmo med oknom in opeko/parapetom tri do štiri centimetre prostora, če pa so v igri zunanje police, ki je široke tri centimetre, pa pustimo od štiri do pet centimetrov prostora.

Pred vgradnjo poskrbimo tudi, da bo izolacijski sloj pod zunanjo polico nagnjen za pet stopinj navzven. Nato pa na okenski medpolični profil pritrdimo trak iz hidroizolacijskega materiala – najbolje Butlykavčuka s kopreno. Na obeh koncih – levo in desno, ga zavihamo (minimalno tri centimetre) in pritrdimo na špaleto  in tako nadaljujemo vsaj nekaj milimetrov preko zaključnega fasadnega sloja.

 

Ni zunanje police brez Zaključne fasadne letvice

Osnovna naloga zunanjega ovoja stavbe je, skupaj z okni in vrati, da ščiti pred vplivi iz okolja in nam prinaša prihranek energije. Kljub temu, da se danes že uporabljajo vrhunski materiali, ki imajo številne lastnosti, ki uspešno kljubujejo različnim klimatskim vplivom in spremembam, pa so (bile) razpoke, ki se pojavljajo med spojem zaključnega fasadnega sloja in zunanje police (v coni špalete) ter so nastale kot posledica temperaturnega raztezanja elementov stavbnega pohištva in gradbenih elementov, zelo pogost pojav. Ta poleg tega, da je neestetski predstavlja tudi toplotni most skozi katerega nam nekontrolirano prehaja toplotna energija.

V podjetju AJM smo to težavo rešili z inovativnimi Zaključnimi fasadnimi letvicami, ki so rezultat našega razvoja. Zaključne fasadne letvice so fleksibilen profilni element iz PVC-ja, ki se vgradi kot zaključek in spojni element fasadnega sloja ali ometa s profilom okna. Zaradi svoje posebne zasnove omogočajo nemoteno raztezanje materialov pod vplivom vremenskih razmer, hkrati pa je v njih tudi izolacijski element, ki služi kot dodatna toplotna in zvočna izolacija. S to svojo inovativno rešitvijo tako že nekaj let uspešno rešujemo opisan problem razpok.

 

Kako prepoznamo kakovostno vgrajene zunanje police?

Kakovostne zunanje police so zagotovo take, ki dolgoročno brez nevidnih ali vidnih vplivov kljubujejo zunanjim vremenskim vplivom. Pravilno vgrajene zunanje police ne dopuščajo zamakanja v cono izolacije ali proti oknu, ampak vodni tok usmerjajo navzdol in navzven – brez spodlivanja. Le tako vgrajene zunanje police bodo nemoteno in dolgo služile svojemu namenu.

Več o Zaključnih fasadnih letvicah - kako delujejo in kako jih vgradimo, preberite tukaj.

 

CTA - E-vodnik za preudaren nakup oken

Pravilna vgradnja zunanjih polic in oken pomembno vpliva na fasado stavbe s tehničnega in estetskega vidika.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Neprekinjen panoramski pogled skozi okna.

Vogalna okna brez vertikalnega okvirja  Raznolikost stekla, njegov videz in načini uporabe, skupaj...
Več

Varnost, udobje in vhodna vrata AJM

Varno zapiranje vrat, tesnjenje in udobje – vse to lahko ob izjemnem dizajnu, pričakujete od ...
Več

Kakšno je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja?

Ste vedeli, da je možno stanovanjske prostore zračiti kar s pomočjo okenskega okvirja? Sodobna okna...
Več