Vgradnja zunanjih polic in okna: inovativna tehnologija AJM.

17.01.2021

Pravilna vgradnja zunanjih polic pomembno vpliva na kakovostno izveden zunanji ovoj stavbe (fasado) s tehničnega in estetskega vidika. Veter, voda, sneg, mraz, sonce, prah, visoke temperaturne razlike, vlaga in mehanski vplivi iz okolja puščajo negativen vpliv, zato mora biti zunanja polica kompaktna, zanesljiva, hkrati pa tudi pravilno nameščena. Z našimi inovativnimi rešitvami bo zunanja polica vgrajena ustrezno, njena življenjska doba pa bo dolga in nemotena.   

 

Ključ je v predpripravi in materialih

Pred vgradnjo ustrezno pripravimo odprtino pod oknom, kamor bo zunanja polica nameščena. Da bi bila zunanja polica pravilno in na vse strani enako umeščena, velja pravilo, da naj bo odprtina po širini okna za tri do štiri centimetre večja, in en do dva centimetra v levo in desno, od dolžine police. Upoštevati pa je potrebno tudi debelino police. Če ta meri dva centimetra, rezervirajmo med oknom in opeko/parapetom tri do štiri centimetre prostora, če pa so v igri zunanje police, ki je široke tri centimetre, pa pustimo od štiri do pet centimetrov prostora.

Pred vgradnjo poskrbimo tudi, da bo izolacijski sloj pod zunanjo polico nagnjen za pet stopinj navzven. Nato pa na okenski medpolični profil pritrdimo trak iz hidroizolacijskega materiala – najbolje Butlykavčuka s kopreno. Na obeh koncih – levo in desno, ga zavihamo (minimalno tri centimetre) in pritrdimo na špaleto  in tako nadaljujemo vsaj nekaj milimetrov preko zaključnega fasadnega sloja.

 

Ni zunanje police brez Zaključne fasadne letvice

Osnovna naloga zunanjega ovoja stavbe je, skupaj z okni in vrati, da ščiti pred vplivi iz okolja in nam prinaša prihranek energije. Kljub temu, da se danes že uporabljajo vrhunski materiali, ki imajo številne lastnosti, ki uspešno kljubujejo različnim klimatskim vplivom in spremembam, pa so (bile) razpoke, ki se pojavljajo med spojem zaključnega fasadnega sloja in zunanje police (v coni špalete) ter so nastale kot posledica temperaturnega raztezanja elementov stavbnega pohištva in gradbenih elementov, zelo pogost pojav. Ta poleg tega, da je neestetski predstavlja tudi toplotni most skozi katerega nam nekontrolirano prehaja toplotna energija.

V podjetju AJM smo to težavo rešili z inovativnimi Zaključnimi fasadnimi letvicami, ki so rezultat našega razvoja. Zaključne fasadne letvice so fleksibilen profilni element iz PVC-ja, ki se vgradi kot zaključek in spojni element fasadnega sloja ali ometa s profilom okna. Zaradi svoje posebne zasnove omogočajo nemoteno raztezanje materialov pod vplivom vremenskih razmer, hkrati pa je v njih tudi izolacijski element, ki služi kot dodatna toplotna in zvočna izolacija. S to svojo inovativno rešitvijo tako že nekaj let uspešno rešujemo opisan problem razpok.

 

Kako prepoznamo kakovostno vgrajene zunanje police?

Kakovostne zunanje police so zagotovo take, ki dolgoročno brez nevidnih ali vidnih vplivov kljubujejo zunanjim vremenskim vplivom. Pravilno vgrajene zunanje police ne dopuščajo zamakanja v cono izolacije ali proti oknu, ampak vodni tok usmerjajo navzdol in navzven – brez spodlivanja. Le tako vgrajene zunanje police bodo nemoteno in dolgo služile svojemu namenu.

Več o Zaključnih fasadnih letvicah - kako delujejo in kako jih vgradimo, preberite tukaj.

 

Click me

Vpliv pravilno vgrajenih polic in oken na fasado
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Zagotovite si popolni nadzor nad učinkovitostjo zračenja s prezračevanje s pomočjo kljuke.

Kakšno je prezračevanje s pomočjo kljuke?

Napredna tehnologija izdelave stavbnega pohištva omogoča dobro tesnjenje in posledično odlično...
Več
Obsvetlobe vhodnih vrat so danes modni trend, hkrati pa zagotavljajo varnost in estetsko popestritev.

Estetske in funkcionalne prednosti obsvetlobe vhodnih vrat

Se tudi vi soočate s temno vežo ali hodnikom za vhodnimi vrati? Če vas ob vstopu v dom pričaka mrak...
Več
Zunanja senčila nudijo več zaščite, kakor notranja senčila.

Preden se odločimo za določeno senčilo je dobro vedeti …

Na trgu je več različnih možnosti senčenja steklenih površin z zunanje ali notranje strani. Preden...
Več