Zunanja senčila za prenovo domovanja

Objavljeno 30.05.2023
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
7:12

Ko se odločamo za prenovo oken in senčil, moramo imeti v mislih udobje in energetsko učinkovitost. Preseči moramo posamezne vidike prenove in razmisliti o celoviti prenovi oken in senčil. Ta bo preoblikovala dom v zatočišče, ki bo v vsakem trenutku poskrbelo, da se bomo v njem počutili kar najbolje.

 

Prenovo oken in senčil moramo obravnavati kot neločljiv par. Zunanja senčila so ključnega pomena za optimalno izkoriščanje oken in zagotavljanje prijetnega bivanja skozi vse leto - s pravilno izbranimi senčili boste zmanjšali toplotne izgube pozimi in preprečili pregrevanje prostorov poleti. Rezultat? Nižji računi za ogrevanje in klimatizacijo ter okolju prijaznejše bivanje. 

 

Poleg tega ne smemo prezreti tudi estetskih vidikov. Celovita prenova oken in senčil vam ponuja priložnost, da svojemu domu vdahnete svežino in sodobnost. 

 

Izberite zunanja senčila glede na namen

Kakovost bivanja določa mnogo dejavnikov in svetloba je zagotovo eden od pomembnejših. Vsak prostor vašega doma ima svoj namen in pomembno je, da izberite temu ustrezno senčilo. V spalnicah in otroških sobah boste hvaležni za popolno temo, ki jo naredijo rolete. V prostorih z velikimi steklenimi površinami in lepim razgledom izberite žaluzije, da boste uživali v razgledu, saj lahko pri žaluzijah - poleg tega, da jih dvigamo in spuščamo - prilagajamo tudi naklon lamel. 

 

Eden od ključnih dejavnikov, ki jih moramo upoštevati pri prenovi doma in menjavi oken, so torej zagotovo zunanja senčila. Če jih doslej niste imeli, pri prenovi najprej razmislite, katera rešitev je najboljša za vaše potrebe. 

 

Rolete ali zunanje žaluzije - katera zunanja senčila so prava za vas?

Poglejmo podrobneje ti dve priljubljeni možnosti: rolete in zunanje žaluzije. Preučili bomo prednosti obeh rešitev, da vam pomagamo pri sprejemanju informirane odločitve, katera zunanja senčila so prava za vas.

 

Prednosti rolet

Rolete so zunanja senčila, ki prinašajo številne prednosti in so zato priljubljena izbira pri prenovi domov. Katere so te prednosti?

 

Popolna zatemnitev: Rolete omogočajo popolno zatemnitev prostora (celo sredi belega dne) in so zato kot nalašč za spalnice, v katerih želimo zagotoviti mirno in temno okolje za spanje - ne glede na to, ali gre za dnevni počitek ali nočno spanje.

 

Izolacija pred toploto in mrazom: Roletni sistem je sestavljen iz trdnih aluminijastih lamel, ki preprečujejo prehod toplote skozi okna. Poleti zadržujejo toploto zunaj, kar pomaga ohranjati notranje prostore hladne. Pozimi pa zmanjšujejo toplotne izgube in ohranjajo toploto v prostoru.

 

Zasebnost in varnost: “Rolete pri prenovi za popolno zasebnost” je argument mnogih, ki se odločijo zanje, saj dejansko omogočajo popoln nadzor nad zasebnostjo. Lahko jih spustite tako, da popolnoma zakrijejo okno, ali pa jih odprete, če ne potrebujete popolne zasebnosti in želite več svetlobe. Poleg tega lahko rolete služijo tudi kot protivlomna zaščita, saj v primeru, da so zaprte, otežujejo dostop do oken.

 

Učinkovita regulacija svetlobe: Sistem rolet omogoča regulacijo količine svetlobe, ki vstopa v prostor. Lahko jih odprete popolnoma, da je prostor popolnoma svetel, ali jih zaprete, če želite zmanjšati bleščanje ali zaščititi notranje prostore pred škodljivimi UV-žarki.

 

Izbirate lahko med nadokensko ali predokensko vgradnjo. Nadokenska roleta ima, kot pove že ime, zaboj nameščen nad oknom. Ta rešitev je optimalna pri zamenjavi oken med prenovo in za tiste, ki želijo imeti roletno omarico skrito pod ometom. Predokenska roleta pa je montirana na zunanji strani in prav tako pripomore k dodatni zvočni in toplotni izolaciji okna, hkrati pa ga tudi zaščiti pred vremenskimi vplivi. Namestite jo lahko tudi naknadno.

 

Prednosti zunanjih žaluzij

Zunanje žaluzije so druga, prav tako odlična rešitev za prenovo hiše. Niso redki, ki se odločijo za žaluzije pri prenovi za modernejši izgled, hkrati pa žaluzije, kot rečeno, odlikuje še vrsta drugih dejavnikov. Pa poglejmo:

 

Učinkovita regulacija svetlobe: Zunanje žaluzije v primerjavi z roletami omogočajo precej natančnejše prilagajanje količine svetlobe, ki vstopa v prostor. Z vrtenjem lamel lahko preusmerite svetlobo, zmanjšate bleščanje na zaslonu televizorja ali računalnika ter dosežete želeno stopnjo zasebnosti. Po drugi strani pa z njimi sredi belega dne v prostoru ne morete ustvariti popolne teme, kar omogočajo rolete.

 

Zaščita pred toploto: Zunanje žaluzije odlično delujejo pri odbijanju sončne toplote in s tem v vročih poletnih mesecih ohranjajo prijetno temperaturo notranjih prostorov. Za vas to pomeni udobnejše bivanje ter zmanjšanje potrebe po klimatizaciji, posledično pa to lahko vodi tudi do prihranka pri stroških energije. Zagotovijo do 92 % odboja sončne svetlobe, kar odločilno vpliva tudi na podaljšanje življenjske dobe stavbnega pohištva in njegov izgled.

 

Ohranjanje razgleda: Zunanje žaluzije omogočajo regulacijo svetlobe in zasebnosti, hkrati pa ohranjajo razgled. Z zunanjimi žaluzijami lahko torej uživate v naravni svetlobi in razgledu, hkrati pa preprečujete neposreden pogled v vaš dom. Te kombinacije rolete ne zmorejo.

 

Dodatna zaščita pred vremenskimi vplivi: Zunanje žaluzije zagotavljajo dodatno zaščito pred dežjem, vetrom in drugimi vremenskimi vplivi, saj so lamelni sistemi običajno odporni na vremenske razmere. 

 

Upoštevajte svoje potrebe, slog hiše ter estetske in funkcionalne preference

Pri prenovi hiše je izbira senčil pomemben korak. Zunanja senčila, tako roletni sistemi kot zunanje žaluzije, so odlična rešitev, ki prinaša prednosti glede zatemnitve, regulacije svetlobe, izolacije, zasebnosti in varnosti. Razlikujejo se v podrobnostih.

 

Roletni sistemi so odlična izbira, če želite popolno zatemnitev, izolacijo in visoko stopnjo zasebnosti, ne morete pa stopnje svetlobe, ki jo spuščate v prostor, prilagajati tako natančno, kot jo lahko z žaluzijami. Zunanje žaluzije so zato priporočljive, če želite nadzorovati svetlobo, ohraniti razgled in obenem določeno stopnjo zasebnosti ter se zaščititi pred zunanjo toploto. 

 

Pri odločanju med roletami in zunanjimi žaluzijami upoštevajte svoje potrebe, slog hiše ter estetske in funkcionalne preference. Pomembno je tudi, da se posvetujete z lokalnimi strokovnjaki, ki vam bodo svetovali glede najboljše možnosti za vašo hišo. Ne glede na končno odločitev boste s senčili pridobili na udobju, estetiki in funkcionalnosti prenovljenega doma.

 

Zdaj je čas, da se odločite za celovito prenovo oken in senčil. Združite lepoto, energetsko učinkovitost in udobje v en sam korak. Pustite, da vaš dom postane varen pristan, zaščiten pred zunanjimi vplivi in prostor, kjer se boste vedno počutili prijetno in ohranili zasebnost.

Uporabite interaktivno orodje in ugotovite, kakšna okna in senčila so idealna za vaše potrebe.

New call-to-action

Zunanja senčila za prenovo domovanja
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Velike steklene površine in njihova varnost

Velike steklene površine v novi hiši- ali so zares protivlomno varne?

Ali ste kdaj zagledali lepa steklena okna, ki bi odlično pristajala vaši hiši, vendar vas je bilo...
Več
AJM PVC okna

Življenjska doba oken -Po koliko letih je potrebno zamenjati okna?

Čisto možno je, da je tudi v vašem domu že skrajni čas, da zamenjate okna. Okna imajo namreč...
Več
Vzporedni odmik ponuja zdravo in varno prezračevanje.

Zdravo in varno prezračevanje oken z vzporednim odmikom

Novi časi za odpiranje vaših oken. Kontrolirano in zdravo prezračevanje kadarkoli - tudi, ko vas...
Več