Razlogi, zakaj je dijaški dom izbral PVC okna za obnovo

Objavljeno 30.08.2022
Nazadnje posodobljeno 08.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
8:44

Obnova dijaškega doma je velik projekt, ki zahteva skrbno izbiro kvalitetnega stavbnega pohištva. Gre za zamenjavo večjega števila oken, končna pričakovanja pa so zelo visoka. V poštev pride torej cela vrsta dejavnikov, od življenjske dobe in izolativnih lastnosti do cene in postopka montaže. Katera okna se bodo najbolje izkazala v takšni situaciji? Odgovor na to vprašanje razkriva primer dobre prakse, obnova Dijaškega doma Lizike Jančar, kjer imajo nova PVC okna.

Zakaj izbrati PVC okna za obnovo takšnega objekta? Bojana Peruš Marušič, direktorica dijaškega doma, v intervjuju predstavlja nekatere podrobnosti o tem, kateri faktorji so vplivali na odločitev in kako so zadovoljni z rezultati.

 

1. Kakšne so bile težave s stavbnim pohištvom pred prenovo?


Vgrajeno stavbno pohištvo je bilo pred prenovo energetsko popolnoma neustrezno, medtem ko zahtevanega tesnjenja praktično sploh ni bilo. Prehodi hladnega zraka ter vdori vode so bili vsakodnevna stalnica, ki je kar klicala po zamenjavi stavbnega pohištva.

 

2. Kako je po prenovi, kje je opaziti največjo razliko? Kaj povedo dijaki?


Po prenovi objekta ter vgradnji stavbnega pohištva podjetja AJM dijaki bivajo v udobnih ter zelo prijetnih dijaških sobah, ki med njihovem bivanjem v Mariboru v največji možni meri nadomeščajo njihova domača ognjišča. Največje razlike je opaziti predvsem v zimskem času, ko ni več moč zaznati vdorov hladnega zraka v notranjost prostorov, prav tako pa so v toplih mesecih dijaške sobe primerno hladne in zaščitene pred vdori vročega zraka. Da je temu tako, pripomorejo tudi zelo kvalitetna zunanja senčila, za katera je prav tako poskrbelo podjetje AJM. Ker se Dijaški dom Lizike Jančar nahaja ob glavni mestni vpadnici, je izpostavljenost hrupu zelo velika, zato je treba poudariti tudi to, da je po zamenjavi stavbnega pohištva vdor hrupa praktično ničen.

Dijaki so seveda navdušeni, še toliko bolj pa zamenjavo stavbnega pohištva cenijo tisti dijaki, ki so v Dijaškem domu Lizike Jančar bivali v času energetske sanacije in so imeli možnost na lastni koži občutiti razliko med dotrajanim stavbnim pohištvom ter novim stavbnim pohištvom podjetja AJM. 

 

3. Kako je potekala demontaža in montaža? Nenazadnje je šlo za velik projekt. Je bilo kaj težav, se je ustvarilo kakšno ozko grlo?


Ravno nasprotno od ozkega grla, v času zamenjave stavbnega pohištva so se med zaposlenimi podjetja AJM ter predstavniki zaposlenih Dijaškega doma Lizike Jančar stkale skoraj že prijateljske vezi. Pri izvedbi tako velikega projekta je nujno treba upoštevati interese vseh udeležencev. Vsi v projektu sodelujoči so imeli ves čas na mizah odprte karte in prav zaradi tega so bili t. i. »robni pogoji« vsem udeležencem projekta dobro znani. Ker je bil nivo komunikacije na visokem nivoju in ker je izvedbo spremljala nenehna pripravljenost na prilagajanje, so vsi ti dejavniki preprosto morali voditi k uspešnemu zaključku projekta.

V času zamenjave stavbnega pohištva so se v dijaškem domu še zmeraj izvajale nekatere že prej dogovorjene aktivnosti, prav tako so sočasno z zamenjavo stavbnega pohištva dela izvajali tudi drugi pooblaščeni izvajalci energetske sanacije. Kot že rečeno, smo vse medsebojne interese ves čas uspešno usklajevali, tako da je bila vgradnja stavbnega pohištva izvedena predčasno in brez kakršnihkoli pripomb nadzornih organov in investitorjev.  

 

4. Zakaj ste izbrali PVC stavbno pohištvo?


Pri izvedbi tovrstnih projektov je treba na eni strani zagotoviti smotrno porabo proračunskih sredstev, medtem ko je treba na drugi strani zagotoviti kvalitetne izdelke oziroma storitve ter končni rezultat v obliki energetsko ustreznega javnega objekta. Na osnovi strokovnih raziskovanj, dokazovanj in primerjav se PVC stavbno pohištvo izkaže kot optimalna rešitev za izpolnitev vseh prej navedenih zahtev.

 

5. Kako pa je bilo z izbiro senčil, zakaj zunanje žaluzije pred roletami, ki vemo, da popolnoma zatemnijo prostor?


Arhitekturna zamisel je kot končni rezultat energetske sanacije predvidevala objekt sodobnega videza, ki s svojimi barvami poudarja poslanstvo dijaškega doma. Sodobne zunanje žaluzije zagotavljajo praktično enake tehnične lastnosti kot rolete, ob tem pa nudijo še možnost linearnega senčenja prostora ob že spuščenih senčilih. Z veseljem ugotavljamo, da prav funkcijo senčenja dijaki največ uporabljajo.  

 

6. Kako je z rokovanjem? Imajo dijaki kaj težav? Zlasti ob menjavi letnih časov – je bila potrebna kakšna servisna storitev?


Uporaba stavbnega pohištva ter zunanjih senčil podjetja AJM je zelo preprosta in zanesljiva, zato kot takšna dijakom ne predstavlja prav nobenih težav. Z veseljem ugotavljamo, da dijaki stavbno pohištvo in senčila upravljajo zelo skrbno, zato kot posledica njihovih dejanj servisni posegi niso bili potrebni.

Po pričetku uporabe novega stavbnega pohištva je bilo treba izvesti zgolj še manjše nastavitve nekaterih elementov, tako da o reklamacijah sploh ne moremo govoriti. Odziv na naše zaprosilo je bil takojšen in uspešen.

 

7. Se mogoče spominjate, kako so dijaki sprejeli novo stavbno pohištvo? Kakšen je bil njihov odziv?


V odzivu dijakov smo ob njihovi vrnitvi zaznali predvsem navdušenje in ponos, saj je zamenjava stavbnega pohištva poseg, ki dijakom nudi udobje, varnost, toploto in tišino. Ko dijaki vidijo, da njihove dijaške sobe po novem krasijo in zapirajo najsodobnejša in najkvalitetnejša okna priznanega proizvajalca AJM, potem na vsakem koraku začutiš njihovo hvaležnost in pripadnost.

In da dober glas seže v deveto vas dokazujejo tudi številke na novo vpisanih dijakov. Pred sanacijo je dom beležil približno 80% zasedenost domskih kapacitet, medtem ko od energetske sanacije dalje beležimo strmo naraščanje zasedenosti kapacitet, in to do te mere, da je zadnje leto zasedenost 100%.

 

8. Ste mogoče izračunali, koliko ste prihranili pri energiji preteklo zimo, prvo preživeto z novimi okni AJM?


Takoj naslednje leto po izvedbi energetske sanacije je udarila »korona«, zato je vse do šolskega leta 2021/2022 Dijaški dom Lizike Jančar deloval v omejenem obsegu. Energetska sanacija je poleg zamenjave stavbnega pohištva obsegala tudi sanacijo strehe, ogrevalnega sistema in fasade, zato je prihranek energije zgolj zaradi novega stavbnega pohištva težko izračunati. Dejstvo pa je, da so bili računi za ogrevanje minulo zimo kar nekajkrat manjši kot računi pred izvedbo sanacije.

 

9. Kako je prišlo do odločitve, da za prenovo stavbnega pohištva poskrbi podjetje AJM?


Leta 2016 je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport kot lastnik objekta Dijaški dom Lizike Jančar sprejelo odločitev o celoviti energetski sanaciji 43 let starega objekta. Energetska sanacija je med drugim zajemala tudi zamenjavo energetsko neustreznega in popolnoma dotrajanega stavbnega pohištva. V zadnjih letih pred energetsko sanacijo je prišlo do posamičnih zamenjav nekaterih elementov stavbnega pohištva in Dijaški dom Lizike Jančar je stavbno pohištvo zmeraj naročal pri podjetju AJM. Zaradi dobrih in korektnih izkušenj smo upali, da bodo investitorji projekta energetske sanacije kot podizvajalca za zamenjavo stavbnega pohištva izbral prav to podjetje. Želja se je uresničila, Dijaški dom Lizike Jančar sedaj krasi stavbno pohištvo AJM.

 

PVC stavbno pohištvo se pri večjih projektih, kot je obnova dijaškega doma, izkaže z edinstvenimi prednostmi. To je oprema, ki z izvrstnimi izolativnimi lastnostmi in vzdržljivostjo skozi leta brezhibno opravlja svoje delo. PVC okna za obnovo zahtevajo nižjo investicijo in so enostavnejša za vgradnjo, na dolgi rok pa vseeno delujejo nadvse prepričljivo. Zato so priporočljiva izbira tudi v zahtevnejših projektih, kjer pridejo te odlike pravzaprav še posebej do izraza.

A prav tako so priljubljena PVC okna za obnovo manjših hiš in stanovanj. Omogočajo ureditev dobro izoliranih prostorov z maksimalnim energetskim izkoristkom. To pomeni varčno ogrevanje in nizke stroške preko zime, predvsem pa prijeten občutek in visoko kakovost bivanja za vse stanovalce. Gotovo lahko kakovostno PVC stavbno pohištvo v svojem domu odlično izkoristite tudi vi – prenesite si e-vodnik za preudaren nakup oken in poiščite najboljšo opremo za svoj dom.Click me

Nova PVC okna v sobah dijaškega doma Lizike Jančar Maribor.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

AJM PVC okna

Življenjska doba oken -Po koliko letih je potrebno zamenjati okna?

Čisto možno je, da je tudi v vašem domu že skrajni čas, da zamenjate okna. Okna imajo namreč...
Več
Aluminijasta okna za novogradnjo

Aluminijasta okna za novogradnje - za in proti!

Odločili ste se za gradnjo nove hiše. Preden kontaktirate arhitekta, nedvomno brskate po internetu,...
Več
Nova okna poudarite z zavesami.

Nova okna poudarite z zavesami

Končno, vaš dom ima nova PVC ali lesena okna, ki jih bodisi na zunanji strani krasi moderna zaščita...
Več