Komarniki za okna, vse kar morate vedeti o njih

Objavljeno 11.05.2021
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:11

Komarniki za okna nam nudijo zaščito pred vdorom insektov v notranjost in s tem omogočajo brezskrbno zračenje v toplejših mesecih. Z njihovim nakupom poskrbimo za  večje udobje v našem domovanju, miren spanec in posledično tudi višjo kvaliteto življenja.

Prenesite E-vodnik za preudaren nakup oken

Porast števila insektov – predvsem tigrastih komarjev – je posledica podnebnih sprememb. Komarniki za okna nas varujejo tudi pred boleznimi, ki jih insekti prenašajo. Njihov nakup je zato prava odločitev tudi za ohranjanje našega zdravja. 

V nadaljevanju vam razkrivamo, katere modele lahko najdemo, med katerimi materiali oz. tipi komarniških mrežic lahko izbiramo in kako učinkovito skrbeti za komarnike, da bodo funkcionalni čim dlje.

 

Modeli komarnikov za okna

Na tržišču je raznovrstna ponudba modelov komarnikov za okna. Kateri model bomo izbrali, je odvisno od prostora, ki nam je na voljo, in načina uporabe. 

  1. Rolo model se uporablja enako kot rolete. Ko ga ne potrebujemo, ostane zakrit v polkrožnem zaboju. Najbolj primeren je za enodelna okna, a ga je možno namestiti tudi na strešna.
  2. Krilni model komarnika je najbolj funkcionalen pri balkonskih vratih. Zanj potrebujemo več prostora, saj se odpira navzven oz. navznoter. Magnet, ki je pritrjen na osnovni okvir, poskrbi da se komarnik za okna po uporabi takoj vrne v prvoten položaj in naprej služi svojemu namenu.
  3. Drsni model je za domovanja, ki imajo manj prostora. Drsi horizontalno po okvirjih. Najbolje ga je namestiti na večje izhode – na terase oz. balkone.
  4. Plise model se od drugih najbolj razlikuje po materialu, iz katere je mrežica – ta je iz varjene tkanine polipropilena. Tovrsten komarnik uporabljamo horizontalno. Ob neuporabi pa je skrit v zabojčku. Easy plise komarnik lahko sestavimo in montiramo sami. Kasneje se lahko odločimo tudi za senčila iz pliseja, ki stilsko dopolnijo tovrstne komarnike.
  5. O fiksnem modelu komarnika pa največ pove že ime samo. Takšne komarnike je najbolje namestiti na okna, ki se ne uporabljajo pogosto. Montaža je hitra in enostavna. Njihova največja prednost je, da jih lahko namestimo kadarkoli – tudi ko so okna že vgrajena.

Materiali in vrste komarniških mrežic

Gostota mrežice je pomemben vidik pri nakupu komarnikov za okna. Mrežica predstavlja največji del celotnega komarnika. Kakšno gostoto mrežice bomo izbrali za naš komarnik, je odvisno od našega okolja – katere žuželke tam živijo in ali smo izpostavljeni cvetnemu prahu. Standardna gostota mrežice je 1,41 x 1,58 mm. Gostejše mrežice imajo širino tkanja 1,27 x 0,56 mm in nas zavarujejo tudi pred vdorom cvetnega prahu v notranjost. Manj goste mrežice pa so stkane na 1,49 x 2,54 mm. Pretok zraka in svetlobe v prostoru je odvisen od gostote mrežice.  A pretok zraka se pri gostejši in manj gosto tkani komarniški mrežici razlikuje le 3,2 m/s pri 0,17 milibara. 

Standardni material komarniške mrežice so steklena vlakna. Ta so tudi dodatno plastificirana. So klasična izbira, saj predstavljajo optimalno napetost, istočasno pa so odporna na vse klimatske razmere. Pri materialu za komarniške mrežice se lahko odločimo tudi za legirano jeklo. Ker je dobro znano po svoji trpežnosti, ga ljudje pogosto namestijo na okna kleti in kuhinj.

Lahko izbiramo tudi med komarniško mrežico, ki ščiti pred električnim sevanjem in je namenjena vsem, ki živijo v bližini električnega daljnovoda. In kot smo že omenili, je možno izbrati tudi antipolen mrežo, ki zaradi gostega tkanja zadrži 99 odstotkov cvetnega prahu. 

 

Vzdrževanje komarnikov

Komarniki za okna imajo življenjsko dobo med 10 in 15 let. Nanjo lahko najbolj vplivamo mi sami. Pozorni in previdni moramo biti pri njihovi uporabi, saj so gibljivi deli zelo občutljivi.

Kako dolgo nam bodo služili komarniki za okna je odvisno tudi od tega, kako jih pripravimo na zimo. Visoko kakovostni materiali so odporni na vse vremenske razmere, a strokovnjaki vseeno priporočajo, da jih čez zimo pospravimo. S tem pridobimo tudi več svetlobe v prostoru, ki je čez zimo še kako dobrodošla.

 

Kako komarnike za okna pravilno pospravimo?

Priprava na novo sezono poteka že konec prejšnje sezone. Najprej jih je treba očistiti. To lahko najlažje opravimo s sesalcem in njegovo mehko ščetko, ki jo pritrdimo nanj. Kasneje si pomagamo s toplo vodo in krpo. Čistila niso potrebna. Osušene jih lahko odstranimo z oken in pospravimo v suh, temen prostor. Najboljše je, če so postavljeni horizontalno.

V primeru, da so komarniki za okna pokvarjeni, jih je treba nujno popraviti, preden jih pospravimo.

Za drsne in plise komarnike je pomembno tudi to, da zgornje in spodnje vodilo podmažemo s silikonskim sprejem. To omogoča mehko drsenje komarnika.

 

Če bi si želeli dodaten nasvet, kakšne komarnike za okna izbrati, si brezplačno prenesite e-vodnik za preudaren nakup oken. V njem boste našli nabor vseh najpomembnejših informacij, ki bodo vaše odločitve še olajšale.

Click me

Zaščitite svoj dom pred insekti z uporabo komarnikov za okna
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

AJM komarniki vam nudijo učinkovito zaščito pred mrčesom.

Komarnik - Vrste komarnikov na trgu in primerjava

Poletje ima poleg številnih prednosti, kot so prijetne temperature, čas za počitnice in sproščena...
Več
Okna veljajo za najšibkejši člen v zaščiti doma pred vlomi.

Izboljšajte varnost svojega doma. Pomembno vlogo imajo okna!

Število vlomov se iz leta v leto povečuje. Okna so navadno najšibkejši člen v zaščiti doma in tako...
Več
AJM okna v hotelu Maribor ohranjalo kulturno dediščino, hkrati pa zagotavljalo vse prednosti sodobnih oken, z dobro zvočno in toplotno izolacijo na čelu.

Starinska okna za prenovo kulturne dediščine

Prenova stavbne kulturne dediščine zahteva veliko naše pozornosti. Odločitve so kompleksnejše kot...
Več