RAL-montaža oken AJM

17.01.2021

Sodobna okna z vsemi svojimi lastnostmi dosegajo izjemne rezultate energetske učinkovitosti, pogosto pa se zatakne pri vgradnji. Okno ne bo doseglo pričakovanih učinkov, če ne bo pravilno vgrajeno. Dobra montaža mora zagotoviti trajno zaščito pred vremenskimi vplivi, zrakotestnost med stiki, toplotno in zvočno zaščito

 

Montažo vaših oken načrtujemo skupaj z vami 

Montažo oken skupaj z vami skrbno načrtujemo. Začne se že pri svetovanju in izmeri na objektu, kjer se skupaj z našim strokovnjakom dogovorite o najprimernejšem načinu vgradnje. Po izdelavi oken sledi faza montaže. Izvajajo jo izključno usposobljeni monterji, ki imajo opravljen izpit iz teoretičnega in strokovnega znanja. Pri montaži oken sledimo napotkom Zavoda za gradbenišvo Ljubljana, vgradnjo pa opravimo po smernicah RAL (t.i. standardu RAL). Pojasnimo že uvodoma, da obstaja več različnih vrst RAL-montaže, ki se razlikujejo glede na stanje na terenu oziroma glede na skupek kriterijev, ki jim ta mora zadostiti (npr. novogradnja, prenova, želja po višjem nivoju zvočne izolacije, ipd.). 

 

RAL montaža - energetsko učinkovita montaža 

Pri energetsko učinkoviti vgradnji ali vgradnji po smernicah RAL se uporablja sisitem vgradnje s tesnjenjem fuge med oknom in objektom v treh ravneh - notranji, vmesni in zunanji. Velja načelo "znotraj tesneje kot zunaj", zato mora biti: 

  • notranji stik (ki se nahaja na vstopu v rego; stik okvirja in ometa) zrakotesen in paroneprepusten, zato da ne dovoli vdora vodne pare in zraka; 
  • vmesni del oziroma srednji sloj (v regi) toplotno izolativen in kolikor se da tesen; 
  • zunanji stik (izstop iz rege) vodotesen in paroprepusten, tako da preprečuje vdor dežja, vetra in prepušča vodno paro. 


V podjetju skupaj z vami izberemo najbolj primeren način RAL-montaže. Upoštevamo ali gre za novogradnjo, ali želite ob odlični tesnitvi tudi izboljšano zvočno izolacijo, ipd. Naš strokovnjak bo upošteval stanje na terenu in vaše želje ter se na podlagi tega odločil za rešitev, ki bo najbolj primerna. Pri vsem je najbolj pomembna izbira materialov. Uporabljamo materiale, ki so med seboj usklajeni in za katera so na voljo dokazila o njihovih lastnostih ter so seveda ustrezno certificirani. 

 

Kakovostne rešitve po smernicah RAL dokazane s certifikatom 

V AJM kakovostno montažo po smernicah RAL že leta potrjujemo s certifikatom "Znak kakovosti v graditeljstvu za montažo stavbnega pohištva", ki ga izdaja pooblaščeni organ ZRMK iz Ljubljane in kjer je kakovostna izvedba RAL-montaže eden izmed neobhodnih kriterijev za pridobitev tega znaka. Prejmejo ga le izvajalci, ki znatno odstopajo od povprečja in znajo opraviti montažo v skladu z vsemi pravili stroke. 

V Sloveniji je v zadnjih letih na področju energetske gradnje napredovala tudi zakonodaja. Implementirani so bili evropski standardi, ki predpisujejo energijsko varčne načine montaže različnih gradbenih elementov (EN SIST 14 351-1). Sprejet je bil tudi Pravilnik učinkovite rabe energije v stavbah (PURES), ki zahteva ustrezne ukrepe za izboljšanje toplotne učinkovitosti in Pravilnik o energetskih izkazih stavb oziroma Energetska izkaznica. Pomemben pogoj pa je tudi pri pridobitvi nepovratnih sredstev Eko sklada - Slovenskega okoljskega sklada. 

 

Click me

 

Montaža oken po RAL standardu.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Alya in RAL montaža oken pri novogradnji

Zakaj je bila montaža oken pri novogradnji za Alyo mala malica?

Izbira stavbnega pohištva je bila za pevko Alyo pomemben korak pri gradnji hiše. Ker se je s tem...
Več
Kako pravilno skrbimo za čistočo oken.

Pravilno čiščenje okenskih stekel

Steklo, ki je del fasade, je izpostavljeno tako naravni kot tudi z gradnjo pogojeni umazaniji....
Več
Menjava oken pozimi

4 razlogi, zakaj se menjava oken pozimi splača

Ste tudi vi ravno sredi zime ugotovili, da okna slabo tesnijo? Stanovanje je hladno, izkoristek pri...
Več