Okna in sobne rastline

17.01.2021

Svetloba je za rastlino tako ključnega pomena, kot je za nas ljudi zrak, ki ga dihamo. Rastline namreč s pomočjo sončne energije in hranil proizvajajo zase potrebne snovi. Da pa so vedno čudovite in zdrave, pa je potrebna primerna nega, osvetlitev in oskrba. Za lažjo oskrbo le teh, smo za vas povzeli eno od študij o primerni zasteklitvi oken za rastline in poiskali nekaj  koristnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri negi vaših rastlin.

 

Ali je moja zasteklitev primerna za rastline ob mojem oknu ?

Pogosto obstaja zmotno mnenje, da stekla z nanosom negativno vplivajo na rast rastlin. To je dokazala študija Silke Hoffman  z Inštituta za tehniko varstva in kmetijstva, univerze Hannover iz leta 1998. Raziskave nekaj vzorcev toplotno in sončno zaščitnih stekel različnih proizvajalcev so pokazale razlike v njihovih optičnih lastnostih. Predvsem se razlikujejo po prepustnosti sončnih žarkov in toplote. Dokazali pa so, da zmanjšana transmisija za UV sevanje nima nobenega vpliva na učinek fotosinteze in s tem na rast rastlin. Izračun razpoložljivosti fotosinteze kaže, da niso primerna le nekatera okna oziroma stekla, to so tista, ki imajo več  kot 55 % zasenčenost in toplotno zaščito.  Vsa druga pa so primerna za uporabo, če upoštevamo le manjši odmik od stekla in izbiramo primerno rastlino za naš prostor. Poleg tega pa je pomembna tudi vgradnja stekla, natančneje naklon samega stekla torej vpadni kot globalnega sevanja na steklo in usmerjenost k določeni strani neba. Pogosto pa ta svetloba skozi okno ne sega globoko v prostor in je v tem primeru osvetljenost močno odvisna od velikosti in števila okna.

 

Primerna osvetlitev prinaša pozitivne učinke

Če imamo primerno osvetlitev, nam pri vzgoji naše rastline doprinese veliko pozitivnih lastnosti. Primerna osvetlitev skozi okno nam pospešuje razraščanje naše rastline, so trdne in pravilno olesenele, lepih pisanih barv in povzročajo izločanje aromatičnih snovi, ki nam stanovanje omamno odišavijo. Seveda pa rastlina bujno cveti in nam polepša naša okna in okenske police.

 

Nekaj koristnih nasvetov za še lepše okrašeno okno              

  • Če listi naše rastline porumenijo to pomeni, da imajo v sebi preveč vode. Za preprečitev tega zmanjšamo zalivanje in popolnoma ukinemo gnojenje.
  • Ob nakupu lončnic se vedno posvetujte, kakšne svetlobne pogoje rastlina potrebuje in če je naše stanovanje primerno zanje.
  • V zimskem času lončnice iz bolj senčnih oken prestavimo na okna, kjer je več svetlobe in jim zato nudimo primerne pogoje za rast.
  • Rastline s katerimi bivamo v stanovanju gnojimo izključno z eko- gnojili, saj bomo le tako dihali še naprej čist zrak.

 (Vir: www.reflex.si, www.substral.si )

 

Click me

Količina svetlobe je za uspešno rast rastlin ključnega pomena.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Zagotovite si popolni nadzor nad učinkovitostjo zračenja s prezračevanje s pomočjo kljuke.

Kakšno je prezračevanje s pomočjo kljuke?

Napredna tehnologija izdelave stavbnega pohištva omogoča dobro tesnjenje in posledično odlično...
Več
Vpliv pravilno vgrajenih polic in oken na fasado

Vgradnja zunanjih polic in okna: inovativna tehnologija AJM.

Pravilna vgradnja zunanjih polic pomembno vpliva na kakovostno izveden zunanji ovoj stavbe (fasado)...
Več
Varnost ključavnic na prstni odtis.

Ključavnica na prstni odtis - ali je varna?

Ob nakupu vhodnih vrat ste postavljeni pred več pomembnih odločitev. Ena od kritičnih odločitev je...
Več