Zakaj je pomlad najboljši čas za prenovo oken in vrat

Objavljeno 29.03.2023
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
7:10

Letošnja pomlad je prišla po zimi, v kateri smo za ogrevanje plačevali veliko več, kot smo bili vajeni. Če želimo pri energiji v prihodnjih zimah kaj prihraniti, moramo nujno razmisliti o menjavi oken, saj so prav pri oknih toplotne izgube lahko enormne.

Zato je letošnja pomlad idealen trenutek za menjavo oken, saj s tem prihranimo dvojno. Prvič - s spomladansko akcijsko ceno oken. Drugič - z naložbo v prihodnost, ki se nam bo obrestovala kot prihranek pri energiji. Kakovostna okna z boljšo toplotno izolacijo pomenijo manjše toplotne izgube, nam pa se bo to poznalo kot prihranek pri družinskih financah, ki jih sicer namenimo za ogrevanje.

 

Prenesite pregled energetskih prihrankov  po slovenskih regijah

 

Prav zato se letos izognite zgolj govorjenju, da boste "tokrat res zamenjali okna" in stopite v akcijo. Zakaj ne bi letošnje pomladi izkoristili na najboljši možen način in se lotili prenove doma? Z nekaj spremembami bo bivanje še pred poletjem postalo prijetnejše. Zamenjava stavbnega pohištva, ki bo poskrbelo za pomlajen videz doma in za njegovo boljšo toplotno ter zvočno izolativnost, je vsekakor odlična ideja.

 

Zakaj je pomlad najboljši čas za prenovo? Razlogov je še več - od že izpostavljenih prihrankov do čudovitega vremena in prebujajočega trga nepremičnin, ki se prav tako kot vi in narava spomladi segreje in predrami iz zimskega spanca.

 

Pomlad je letni čas idealnega vremena

 

Pomlad je najboljši čas za prenovo oken in vrat, ker ta ne vključuje le enostavnih notranjih posegov, ampak tudi (ali pa predvsem) dela zunaj ali vsaj dela, ki jih je prijetneje opravljati, ko se temperature nekoliko povzpnejo. Mednje sodi zamenjava stavbnega pohištva. 

 

Ena izmed odličnih idej je prenova terase, za prehod nanjo pa si omislite veliko stekleno površino. Velika balkonska vrata prostor odprejo navzven, vanj pa spuščajo veliko svetlobe. Velika drsno-dvižna ali drsno-nagibna balkonska vrata obenem polepšajo izgled domovanja od zunaj in tudi njegovo notranjost.

 

Dan je že kar konkretno daljši, temperature pa so postale prijetnejše. To je idealen čas tudi za menjavo vhodnih vrat ali zato, da si omislite nova panoramska okna. Nihče si ne želi tega delati pozimi in imeti ta čas veliko luknjo v steni ter nato čakati, da se prostori znova in končno segrejejo na ravno pravšnjo temperaturo.

 

Tako kot je pomlad najboljši čas za sajenje rož in zelenjave, je najbolj primerna tudi za delo na prostem. Teh nekaj mesecev med zimo in poletno vročino preprosto morate izkoristiti. 

 

Začnite s prenavljanjem danes, saj boste tako že letos poleti lahko uživali v sadovih svojega dela in pomladne produktivnosti.

 

Trg nepremičnin vzcveti, proizvajalci pa imajo spomladanske akcije

 

Ena glavnih prednosti prenove domovanja je tudi ta, da s tem ohranjamo nepremičnino v dobri kondiciji in ji celo dodamo vrednost. Veliko lastnikov nepremičnin se zato za prenovo odloči tik pred prodajo. Pa tudi, če o prodaji še ne razmišljate, prenova pomeni ogromno prednosti in doprinese bivanjskemu udobju povsem novo dimenzijo. In če se boste kdaj odločili za prodajo, ste pripravljeni.

 

Pomlad je na trgu nepremičnin znana po tem, da je najboljši čas za prodajo, zato so prvi pomladni dnevi z roko v roki tudi optimalen čas in priložnost za prenovo. Na ta način ujamete idealen trenutek, da je ob prodaji oprema oziroma stavbno pohištvo čim novejše, kar pomeni večjo dodano vrednost in v nekaterih primerih nekaj tisoč (ali deset tisoč) evrov višji izplen.

 

In še eno dejstvo, ki nikakor ni zanemarljivo: na trgu materialov so spomladi navadno cene ugodnejše, saj imajo številni proizvajalci in ponudniki spomladanske akcije. To je še en razlog, zakaj se morate prenove oziroma zamenjave oken, vrat, balkonskih vrat, morda rolet ali žaluzij lotiti prav v pomladnih mesecih.

 

Spomladi imate največ miru, saj sledita pestro poletje in mrzla zima

 

Pomlad je v našem letnem življenjskem ciklu letni čas, ki nam dopušča kar največ miru. Ugotovili smo že, da zima ni primeren čas za prenovo, zamenjavo oken in vrat ter podobne večje posege, ki se v celoti ali delno opravljajo zunaj. 

 

Po drugi strani Slovenci v večini letni in s tem najdaljši dopust načrtujemo poleti. To velja posebej za tiste z otroki, saj je to tudi čas, ko ni šolskih dejavnosti. Zagotovo si ne želite, da mojstri okna menjajo sredi poletja, ko vi polnite svoje kovčke in po hiši iščete kopalke, ki ste jih lani založili. Prav tako je zadnje, kar si želite, da ves dopust razmišljate o tem, da dan po prihodu domov pričakujete strokovnjake, ki vam bodo prišli vgraditi novo stavbno pohištvo. Tega dela se morate rešiti prej - in pomlad je pravi čas.

 

Naredite vse pred poletjem. Nato pride jesen, začetek šolskih dni, gneča v službi, pa božična norija in zima, ki pa tako ali tako ni primerna za prenavljanje. Spomladi se lahko projektu zares posvetite in je kar najmanj možnosti, da vas bo kdo zmotil ravno ob najbolj nepravem trenutku.

 

Še enkrat: zakaj prav pomlad?

 

Pri večjih prenovah doma je smiselno, da si zagotovite nekaj manevrskega prostora za dokončanje del, saj ni pri večjih projektih nič nenavadnega, če vas čas dohiti, delo pa še ni gotovo. 

 

Pri zamenjavi stavbnega pohištva, torej oken, vrat, balkonskih vrat, velikih steklenih površin, rolet in žaluzij se ob posegu strokovnjakov vse odvije relativno hitro. Vseeno pa je veliko bolj udobno, če je ozračje že prijetno segreto. Toplejše vreme pomeni tudi, da se bo vaše domovanje med delom manj shladilo, kar bo za stanovalce veliko prijetneje. Ključno pri tem je izogibanje zimi, pa tudi pretirani vročini. Zato začnite takoj, ko se ozračje otopli in ustali. Slabe vremenske razmere so morilke zunanjih projektov, povzročajo zamude ali “na hitro” opravljeno delo, pri katerem vemo, da je možnost slabe izvedbe večja. 

 

S spomladansko akcijo se lahko pohvalite tudi s tem, da ste mislili na okolje in bili ekološko zavedni. Če pozimi prijetno segreto hišo ohladite z vdorom hladnega zraka med menjavo stavbnega pohištva, jo je po končanem delu treba nazaj ogreti, kar terja veliko količino energije in izpustov.

 

Zdaj veste, da je najbolj primeren čas za montažo zagotovo pomlad - tako z vidika stanovalcev kot tudi monterjev. Kako pa se sploh lotiti prenove doma in zamenjave oken? Brez skrbi, le prave strokovnjake morate najti

 

Če povzamemo, je najbolje, da se prenove spomladi lotite čim prej. Tako boste ujeli ravno prave vremenske razmere, imeli boste največ miru, velika verjetnost pa je tudi, da boste “ujeli” spomladanske popuste trgovcev. Nato vam ne preostane drugega, kot to, da se uležete na ležalnik in uživate sadove svojega dela in premišljene odločitve ter opazujete soseda, ki začenja s prenovo, ko ste vi že gotovi.

Če kljub argumentom še vedno dvomite, da se vam prneova splača, potem si prenesite poročilo, koliko lahko z zamenjavo oken prihrnaite pri stroških ogrevanja.

Energetski prihranki po slovenskih regijah

 

Akcijske cene pomlad najboljši čas za prenovo oken
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Aluminijasta okna za novogradnjo

Aluminijasta okna za novogradnje - za in proti!

Odločili ste se za gradnjo nove hiše. Preden kontaktirate arhitekta, nedvomno brskate po internetu,...
Več
Alya in RAL montaža oken pri novogradnji

Zakaj je bila montaža oken pri novogradnji za Alyo mala malica?

Izbira stavbnega pohištva je bila za pevko Alyo pomemben korak pri gradnji hiše. Ker se je s tem...
Več

Menjava stavbnega pohištva in zaščita objekta - za kaj morate nujno poskrbeti?

Zahtevna opravila, ki jih vključuje vgradnja ali menjava stavbnega pohištva, bodo opravili...
Več