Menjava stavbnega pohištva in zaščita objekta - za kaj morate nujno poskrbeti?

Objavljeno 08.04.2022
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
6:09

Zahtevna opravila, ki jih vključuje vgradnja ali menjava stavbnega pohištva, bodo opravili usposobljeni in izkušeni mojstri. Sami pa lahko na druge načine poskrbite za to, da bo montaža hitra, enostavna in uspešna. Preberite si več o tem, kaj vse je potrebno pripraviti in urediti, preden vas obiščejo monterji. Za uspešno vgradnjo vrat in oken v največji meri poskrbijo mojstri, a v poštev pridejo tudi nekateri dejavniki, za katere ste odgovorni sami.

O tem, kaj vse bo treba pred montažo stavbnega pohištva pripraviti, odločajo okoliščine. Lažja bo vgradnja v nove objekte, v fazi gradnje imamo že urejen ustrezen dostop in primerno okolje za brezskrbno delo. Ob prenovi stanovanja pa se bo treba nekoliko bolj potruditi, sploh če se opravlja le menjava oken in vrat ter bi radi ohranili prostore kar se da nedotaknjene. Z nekaj truda lahko v vsakem primeru zagotovite elegantno in uspešno izvedbo del.

 

Uredite primerno okolje za gradbena opravila

Novogradnje imajo načeloma dobro urejen dostop do objekta in vso potrebno infrastrukturo za izvedbo gradbenih del. Prav tako na gradbišču nimamo kakšnih občutljivih materialov in površin, tako da bo delo potekalo povsem nemoteno. Vseeno pa morate biti pozorni, če vgrajujete velike steklene površine, saj je nujno potreben dostop za avtodvigalo. Velika okna ni možno ročno nositi, dvigovati in prestavljati, zato je dvigalo nujno. Pravi čas za vgradnjo kakovostnih oken in vrat je torej ob gradnji objekta, ko ne bo potrebe po velikih prilagoditvah.

 

A tudi kasneje se lahko opravi menjava stavbnega pohištva, če se na to dobro pripravimo. Urediti moramo dostop za monterje, ki morajo opremo pripeljati kar se da blizu mestu za montažo. Potrebujejo prost dovoz in primeren parkirni prostor. Pri vgradnji večjih elementov in pri zahtevnejših projektih se uporablja avtodvigalo, ki potrebuje več prostora, morda tudi zaporo ceste.

 

Pametno je odstraniti tudi vse druge ovire, ki bi utegnile motiti monterje pri delu. Zagotovite prost prehod po stopnišču in do prostorov, kjer se bo opravljala montaža. Nekaj dodatnega prostora zahteva tudi oprema, ki se bo tu prenašala. Nazadnje pa je treba zagotoviti še dostop do 220 V električnega omrežja za poganjanje električnega orodja.

 

Zavarujte svoje stanovanje

Pri novogradnjah imamo prazne prostore, ki pri montaži stavbnega pohištva niso ogroženi. Če pa se menjava stavbnega pohištva opravlja v končanih in opremljenih prostorih, bo treba stanovanje na to pripraviti.

Poskrbite za zaščito ljudi in živali, zaščitite občutljive materiale in površine. Najbolje bo prostore izprazniti, sploh če imate kakšno občutljivo ali dragoceno pohištvo. Pri vgradnji oken in vrat sicer ni kakšnih zelo tveganih opravil, a hitro lahko pride do kakšne praske ali udarca.

 

Pomislite tudi na zaščito pred umazanijo. Pametno je zaščititi tla, ki jih običajno prekrijemo s folijo, kartonom, lepenko ali drugim materialom. Monterji po opravljenem delu pospravijo odpadni material in odstranijo posledice svojega dela, ne bodo pa temeljito čistili po prostoru. To je odgovornost stanovalcev oziroma investitorja, zato je smiselno že vnaprej urediti prostor tako, da s čiščenjem naposled ne bo veliko dela.

 

Pomislite na okolico in sosede

Gotovo se že veselite svoje nove opreme, manj pa bodo nad načrtovanimi projekti navdušeni sosedi. Pravočasno jih obvestite o hrupu in delu, da jih ne boste motili ob nepravem trenutku.   Sicer monterji delajo hitro in obzirno, vendar vseeno nastane nekaj hrupa, ki pa ni pretirano moteč.  Najbolj problematična je s tega vidika menjava stavbnega pohištva v večstanovanjskih zgradbah. Hrup ni dolgotrajen, saj montaža povprečnega 3 sobnega stanovanja traja eno dopoldne. Vsekakor predhodno obvestite vse stanovalce in pridobite dovoljenja, če je to potrebno. 

Posebej pozorni bodite na stanovalce pod seboj in nasploh na okolico pod stanovanjem. Pri montaži oken lahko pride do nevarnosti, ki jo predstavlja padajoč material. Stanovalci v spodnjih etažah naj se ne zadržujejo na balkonu ali nagibajo skozi okna. Zelo pomembno je, da se okolica izprazni, torej da nimamo pod oknom parkiranih vozil ali pešcev na pločniku.

 

Bodite tudi sami pripravljeni na montažo

Za vse pri montaži stavbnega pohištva poskrbijo mojstri, morate pa biti tudi sami prisotni na lokaciji, vsaj ob začetku in ob koncu del. Investitor ali pooblaščena oseba pregleda načrt in potrdi izvedbo vgradnje, na koncu pa skupaj z monterji pregleda delo in potrdi popis opravljenih del ali pa opozori na morebitne težave.

 

Pri načrtovanju montaže morate biti prilagodljivi. Načrtovana dela se lahko odložijo zaradi slabega vremena ali drugih nepredvidljivih vplivov. Za zanesljivo montažo stavbnega pohištva moramo imeti ustrezne pogoje, sploh če želimo zadostiti veljavnim standardom RAL. RAL montaža se namreč opravlja le pri temperaturah, višjih od 10 stopinj Celzija. 

 

Vgradnja pri novogradnji ali menjava stavbnega pohištva pri obnovi z dobrim načrtom poteka brez težav

Jasno je, da lahko z dobro pripravo veliko storite za to, da bo montaža potekala brez težav. Že vnaprej se lahko izognete mnogim zapletom in nesporazumom, tako tudi sebi zagotovite kar najboljšo izkušnjo pri vgradnji in tudi dolgoročni uporabi opreme. Pravzaprav se to začne že ob izbiri in nakupu kvalitetne opreme, sploh če se odločate za sodobno stanovanjsko opremo s posebnimi odlikami.

 

Z izbiro kvalitetnega stavbnega pohištva naredite prvi korak do popolnega zadovoljstva ob bivanju v svojem stanovanju. Vrhunsko opremo najdete v bogatem prodajnem katalogu, ki združuje vrsto prepričljivih rešitev za vsako stanovanje. Pobrskajte po ponudbi in se odločite za tisto opremo, ki bo kar najbolje opravila svoje delo v vašem stanovanju. S kvalitetno opremo bo tudi menjava stavbnega pohištva lažja in bolj uspešna!

 

New call-to-action

Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Velike steklene površine in njihova varnost

Velike steklene površine v novi hiši- ali so zares protivlomno varne?

Ali ste kdaj zagledali lepa steklena okna, ki bi odlično pristajala vaši hiši, vendar vas je bilo...
Več
Nova okna poudarite z zavesami.

Nova okna poudarite z zavesami

Končno, vaš dom ima nova PVC ali lesena okna, ki jih bodisi na zunanji strani krasi moderna zaščita...
Več
PVC profili za velike steklene površine pri novogradnjah

PVC profili za velike steklene površine pri gradnji nove hiše

Več