Kakšna senčila potrebujete za smart home?

Objavljeno 22.06.2021
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
4:28

Dom, v katerem lahko preko enotnega upravljalnega sistema nadziramo temperaturne spremembe, varnostne kamere, možnosti odklepanja in zaklepanja ter senčila, imenujemo »smart home«. Ta postaja nova norma, saj si z njim poenostavimo življenje. V primeru, da smo ob odhodu na počitnice pozabili na senčila, lahko z enim klikom preko naše mobilne naprave poskrbimo, da se spustijo.

Prenesite E-vodnik za preudaren nakup oken

V tem članku se osredotočamo na vlogo senčil znotraj »smart homa«. Predstavljamo, kaj so pametna senčila, ter izpostavljamo glavne razloge, ki govorijo v prid njihovi izbiri. Opisujemo tudi, na kakšen način lahko poskrbite za prehod s senčil na pametna senčila.

 

Kaj so pametna senčila?

Senčila lahko upravljamo na različne načine. Možno jih je upravljati ročno – z monokomando, preko električnega gonilnika in tudi preko sistema centralnega upravljalnega sistema. Pametna senčila so vsa tista, ki so motorizirana in jih upravljamo s sistemom »smart home«.

Obstoječa senčila lahko opremimo z motorji in povežemo s sistemom »smart home«. V primeru novogradnje pa imamo na voljo že komplete pametnih senčil, ki so opremljeni z vso potrebno motorizacijo. 

 

Kateri so razlogi za pametna senčila?

S senčili lahko zasenčimo ali zatemnimo naš dom. Z njimi preprečujemo izgubo notranje temperature, v notranjosti našega domovanja poskrbijo za zaščito pred UV žarki in nam zagotavljajo zasebnost.

Ko naša senčila postanejo »smart«, lahko vse zgoraj naštete funkcije kontroliramo na daljavo. Kot že zgoraj omenjeno, jih lahko upravljamo preko mobilne naprave le z gumbom ali ob vnaprej določenih urah oz. če temperatura pade iz določenega razpona. Možne so nastavitve dviga senčil ob sončnem vzhodu in spusta ob sončnem zahodu.

Pametna senčila omogočajo večje udobje. Ni več potrebno, da smo v skrbeh, ali so senčila spuščena ali ne. Iz udobja naše postelje lahko z mobilno napravo preverimo situacijo in jo uredimo. Ena izmed glavnih razlogov sta torej tudi nadzor in enostavno upravljanje.

Sistemi upravljanja za »smart home« omogočajo tudi dvig zunanjih senčil – bolj pomembno za žaluzije – v primeru močnega vetra ali toče. Ti vplivi jih lahko močno poškodujejo. Če nas v času neurja ni doma, namesto nas za dvig poskrbi sistem sam.

Večino centralnih sistemov upravljanja za »smart home«, ki jih zasledimo na tržišču, je mogoče povezati z najpogostejšimi »pametnimi asistenti«, ki omogočajo nadzor senčil z uporabo zvoka. To so Siri, Google Assistant in Amazon Alexa.

Senčila lahko postanejo pomemben del »smart homa«, saj z uravnavanjem temperature lahko poskrbimo za varčevanje energije. Ne smemo pozabiti na to, da tudi zavarujejo naše imetje.

Z nakupom pametnih senčil omogočimo tudi motorizirano dvigovanje in spuščanje senčil. To pomeni, da je premikanje avtomatizirano in tekoče, kar poskrbi za daljšo življenjsko dobo senčil.

 

Nova ali obstoječa senčila za »smart home«?

Želja po centralnem sistemu upravljanja in »smartu homu« pri novogradnji narekuje nakup senčil skupaj z električnimi gonilniki.

Pogosto zasledimo vprašanje o tem, ali je treba za »smart home« v naš obstoječi dom vgraditi nova senčila ali lahko tudi naša obstoječa senčila postanejo »pametna«.

Ne, nova senčila za »smart home« niso potrebna. Pametno upravljanje je namreč mogoče pri vseh senčilih. Zunanje žaluzije in rolete pa so najprimernejše za preobrazbo v pametna senčila. Z njimi tudi najbolje ohranjamo notranjo temperaturo, saj s pozicioniranjem na zunanji strani oken preprečujejo segrevanje stekla in posledično tudi notranjosti.

Monokomanda je najpogostejši mehanski upravljalnik senčil. Prvi korak do pametnega senčila je torej sprememba mehanskega upravljanja v motoriziranega. Za to poskrbi električar, ki vgradi motorni gonilnik. Tega lahko nadalje kontrolirate preko gumbov na steni ali pa nadaljujete pot do pametnih senčil. Zadnji korak je vgradnja modulov za pametni dom, ki se bodo nato povezali s centralnim sistemom upravljanja vašega »smart homa«.

 

Če potrebujete dodaten nasvet o oknih in senčilih ter njihovem delovanju znotraj »smart homa«, si brezplačno prenesite e-vodnik za preudaren nakup oken. V njem boste našli nabor vseh najpomembnejših informacij, ki bodo vaše odločitve olajšale.

Click me

Smart home senčila lahko kontroliramo na daljavo in tako poskrbimo za zaščito doma pred UV žarki ter zagotavljanje zasebnosti.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Velike steklene površine in njihova varnost

Velike steklene površine v novi hiši- ali so zares protivlomno varne?

Ali ste kdaj zagledali lepa steklena okna, ki bi odlično pristajala vaši hiši, vendar vas je bilo...
Več
Stekla za zasteklitev oken

Strokovnjakinja odgovarja: Kakšna je optimalna zasteklitev oken?

Pri izbiri oken se vsem kot po pravilu porajajo vprašanja o uporabi v praksi. Najpogosteje se ta...
Več
Fotografija: ©Winkhaus, www.winkhaus.de

Kakšno je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja?

Ste vedeli, da je možno stanovanjske prostore zračiti kar s pomočjo okenskega okvirja? Sodobna okna...
Več