Kakšno je prezračevanje s pomočjo rekuperacije?

Objavljeno 09.11.2021
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
7:30

Prezračevanje s pomočjo rekuperacije je prava izbira za zračenje sodobnih stanovanj. V bivalnem okolju želimo vzdrževati prijetno in toplo ozračje, kar omogočajo učinkoviti ogrevalni sistemi. Sodobno stavbno pohištvo dopolni izvrsten učinek z nepredušnim tesnjenjem, ki preprečuje uhajanje toplote. S tem imamo v stanovanju vedno prijetno temperaturo, ne moremo pa računati na naravno kroženje zraka. Ker je tudi svež zrak ključna komponenta visoke kakovosti bivanja, je treba zato poskrbeti za aktivno zračenje.

Prenesite E-vodnik za preudaren nakup oken

Pri prezračevanju pa se spet srečujemo z nekaterimi dilemami – predvsem s tem, ali bomo ob izmenjavi zraka z okoljem izgubljali toploto. Če topel zrak spuščamo skozi okno, se bo prostor ohladil in ponovno ga bo treba ogrevati. Zrak bo bolj svež, a hladen in neprijeten, hkrati bomo imeli višje stroške zaradi zračenja. Najti bo treba boljši kompromis, takšnega ponuja prezračevanje s pomočjo rekuperacije. Tudi dobro izolirane prostore z nepredušnim tesnjenjem je možno na ta način uspešno prezračevati, ne da bi se morali sprijazniti s toplotnimi izgubami, nizkimi temperaturami in višjimi stroški.

 

Kaj je rekuperacija?

Rekuperacija skrbi prav za to, da ob zračenju ne izgubljamo toplote. Namesto, da bi morali odpirati okna in spuščati toploto v okolje, bo prezračevalni sistem z rekuperacijo zadržal toploto in jo s svežim zrakom vrnil v prostor. To je enostavno načelo, ki pri sodobnih rekuperacijskih sistemih v praksi odlično deluje – dosegamo tudi preko 90% učinkovitost, kar pomeni, da zadržimo več kot 90% toplote v prostoru!

 

Kako deluje rekuperator in rekuperacija zraka?

Rekuperator ni kakšna posebej kompleksna ali draga naprava. Deluje tako, da s sistemom zračnikov vzdržuje kroženje zraka, hkrati pa zadržuje energijo, ki bi sicer ušla v okolje. Za razliko od običajnega zračenja ima rekuperacijski sistem ločene poti za odvod in dovod zraka. Tako se zrak ne meša neposredno, v stanovanje dobimo čisto svež zrak, odpadni zrak pa se odvaja v okolje. 

Posebnost rekuperacijskega sistema pa je ta, da učinkovito zadržuje energijo, ki jo ima v obliki toplote ogrevan zrak v prostoru. Odvod zraka vodi preko posebej zasnovanih elementov, ki pridobijo energijo iz zraka. Zadržijo lahko preko 90% energije in jo vračajo v obliki toplote nazaj v prostor. Tako lahko vzdržujemo prijetno temperaturo in preprečimo toplotne izgube, prostor pa se nemoteno zrači. 

 

Razlika med lokalno in centralno rekuperacijo?

Za vsako okolje je treba dobro načrtovati pravi prezračevalni sistem. Vsekakor je prezračevanje s pomočjo rekuperacije vedno dobra ideja, a treba je izbrati ustrezno zasnovo prezračevanja. Predvsem ločujemo med lokalnimi in centralnimi prezračevalnimi sistemi.

Centralno prezračevanje z rekuperacijo se uredi v novogradnjah in pri večjih prenovah. Skrbi za učinkovito zračenje celotne hiše oziroma stanovanja. V tem primeru imamo veliko možnosti za oblikovanje učinkovitega sistema, saj imamo pri načrtovanju in vgradnji proste roke. Centralni sistem hkrati skrbi za vse prostore v hiši. Običajno se svež zrak iz okolja dovaja v tako imenovane čiste prostore, predvsem v spalnico in dnevno sobo. Zrak kroži po stanovanju in prehaja skozi ostale prostore do odvodov, ki jih imamo v kopalnici, kuhinji in drugih prostorih, kjer je treba zrak učinkovito odvajati. Celoten pretok pa upravlja rekuperator, ki pri izmenjavi zraka z okoljem zadržuje energijo oziroma toploto.

Tudi v lokalnem sistemu ima prezračevanje s pomočjo rekuperacije enake glavne prednosti. Načeloma je tak sistem bolj primeren za zračenje posameznih prostorov, a lahko se enostavno prilagodi tudi za več prostorov. V vsakem primeru je lokalni sistem bolj enostavno zasnovan. Vgradi se z lažjim posegom, pogosto ob menjavi oken ali ob drugih manjših adaptacijah. Lahko pa lokalno prezračevanje uredimo tudi v končanih prostorih, nenazadnje je možna tudi nadometna vgradnja. Vgradi se rekuperator, ki omogoča dvosmerni pretok zraka in vzdržuje učinkovito kroženje zraka v stanovanju, hkrati pa preprečuje toplotne izgube. Prezračevalne cevi ne vodijo preko celega stanovanja, lokalno prezračevanje se uporablja le za najbolj kritične prostore. 

 

Ali je takšno prezračevanje primerno za stanovanjsko hišo ali stanovanje?

Prezračevanje s pomočjo rekuperacije je odlična rešitev za zračenje stanovanjskih hiš in stanovanj. Ponekod so takšni sistemi že predpisani, saj močno prispevajo k energetski učinkovitosti in preprečujejo izgube. 

Druga prednost je v tem, da gre za zelo elegantno zasnovane sisteme, ki so tudi precej poceni. Vedno je možno načrtovati dokaj enostavno vgradnjo, sploh pri lokalnih sistemih. Stanovalci, ki niso posebej zahtevni, bodo hitro dobili ugodne in učinkovite rešitve.

 

Ali je energetsko učinkovito?

Ena izmed glavnih prednosti prezračevanja s pomočjo rekuperacije je prav v tem, da je energetsko učinkovito. Druge možnosti prezračevanja so potratne, saj ob izmenjavi zraka v okolje spuščajo tudi toploto. Z ogrevanjem bo veliko več dela in stroškov, predvsem pa s stalnim nihanjem temperatur v stanovanju ne bomo mogli doseči prijetnega učinka.

Rekuperacijski sistemi zadržujejo energijo v prostoru. Preprečujejo toplotne izgube in vzdržujejo prijetno temperaturo v stanovanju. Pripomorejo do optimalnega izkoristka pri uporabi učinkovitih ogrevalnih sistemov, hkrati pa je tudi sam rekuperator zelo varčen. Poganjati je treba le dva ventilatorja, ki lahko prilagajata jakost glede na potrebe pri zračenju. Ob povprečni uporabi rekuperatorja preko celega leta bo treba plačati le kakšna dva evra za električno energijo. 

 

Kratek zaključek s povzetkom vseh koristi

Sodobni prezračevalni sistemi z rekuperacijo imajo celo vrsto odločilnih prednosti. Omogočajo učinkovito prezračevanje stanovanja brez toplotnih izgub in pripomorejo k optimalnemu izkoristku ogrevanja. Tako znižajo obremenitve in stroške v gospodinjstvu. Predvsem pa preko celega leta vzdržujejo prijetno in udobno okolje v stanovanjskih prostorih.

Vse to dobimo že s sistemi za lokalno prezračevanje. Ti so učinkoviti in ugodni. Lahko jih enostavno vgradimo v praktično vsak kotiček stanovanja. Ne bodo v napoto, delovali bodo brezhibno in prepričali tudi zahtevnejše uporabnike. V večjih stanovanjskih hišah pa vedno lahko izbiramo tudi med bolj dovršenimi centralnimi sistemi. 

 

Airdoo - rekuperacijsko-prezračevalni sistem 

Odličen kompromis med kompleksnimi centralnimi sistemi in elegantnim lokalnim prezračevanjem ponuja prezračevalni sistem Airdoo. Ta omogoča lokalno dvosmerno prezračevanje z rekuperacijo, ki prevzema vse prednosti večjih centralnih sistemov. Vzdržuje toplino in svežino v stanovanju, ne da bi povzročal hrup ali spremembe tlaka, kar je značilno za enostavnejše lokalne sisteme. Tako bo nadvse prepričljiv učinek v vsakem prostoru, kjer želimo uživati v udobju, toplini in svežini.

 

Če se odločate kakšna okna kupiti za vašo novogradnjo ali prenovo, vam bo v pomoč naš e-vodnik za preudaren nakup oken, ki si ga lahko brezplačno prenesete.

Click me

Prezračevanje s pomočjo rekuperacije zagotavljanja zračenje brez toplotnih izgub, nizkih temperatur in višjih stroškov ogrevanja.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Okna so osnova dobre protihrupne zaščite vsakega doma.

Kako lahko okna prispevajo k mirnejšemu življenju

Promet na cesti in na železnici, letala, industrija, dinamično nočno družabno življenje po...
Več
Zagotovite si popolni nadzor nad učinkovitostjo zračenja s prezračevanje s pomočjo kljuke.

Kakšno je prezračevanje s pomočjo kljuke?

Napredna tehnologija izdelave stavbnega pohištva omogoča dobro tesnjenje in posledično odlično...
Več
Fotografija: ©Winkhaus, www.winkhaus.de

Kakšno je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja?

Ste vedeli, da je možno stanovanjske prostore zračiti kar s pomočjo okenskega okvirja? Sodobna okna...
Več