Kako pravilno izbrati energijsko varčna okna?

17.01.2021

Na trgu se pojavlja veliko ponudnikov oken, ki jih vsi bolj ali manj ponujajo kot energetsko učinkovita ali prodajajo v povezavi s prihrankom energije. So res vsa okna energetsko učinkovita? Katere so tiste karakteristike, ki naredijo okno za energetsko učinkovito? Vse to so vprašanja, ki se zastavljajo povprečnemu kupcu oken.

Okna so pomemben element stavbe, ki zagotavljajo poleg osnovne funkcije, torej osvetlitev in prezračevanje prostorov,  še zvočno in toplotno zaščito in seveda zaščito pred vremenskimi vplivi. Zadnjih nekaj let je tehnologija izdelave oken izredno napredovala. Na trgu najdemo okna izrednih dimenzij in oblik, različnih materialov, barvnih izvedb in številnih drugih funkcionalnih rešitev. Napredek gre na račun več teženj: estetskih, varnostnih, tehnoloških in energetske učinkovitosti. 

Raziskave kažejo, da so okna tista v ovoju stavbe, skozi katere se izgubi največ toplotne energije, lahko tudi do 25%. Imejmo v mislih, da velja za sodobna energijsko varčna okna toplotna prehodnost skupaj za okvir in steklo Uw < 1,6 W/m²K. Zapomnimo si, da mora biti toplotna prehodnost okna čim manjša.

Drugi vidik, pomemben pri nakupu oken je zvočna izolacija, ki jo označujemo s simbolom Rw (enota je dB). Zvočna izolacija okna je tem boljša, čim boljši oziroma višji je faktor Rw.

Pri nakupu oken ne zanemarimo niti testiranj in certifikatov, ki jih ta imajo. Obvezen je a-test. Zanemarljivi pa niso niti testi kakovosti, ki jih opravljajo institucije kot sta slovenska ZAG in ZRMK, ter mednarodni IFT Rosenheim.

V časih, ko mnoga podjetja poslujejo na izredno trhlih tleh, preverimo tudi samega proizvajalca in njegovo zanesljivost. Urejeno poslovanje in proizvodnja, zanesljiva servisna služba, zadovoljne stranke so nam lahko zagotovilo, da bo naročen izdelek prispel v dogovorjenem času, da bo izpolnjeval naša pričakovanja in da se bomo v primeru napak ali drugih nepravilnosti lahko obrnili po pomoč proizvajalca.

 

Energetsko varčno okno. Kaj je to?

Smernice nacionalnih, evropskih in svetovnih politik se usmerjajo v trajnostni razvoj, katerega pomembna postavka je tudi varčevanje z energijo, ki se iz leta v leto draži. Več kot dovolj razlogov torej, da se je celotna industrija izdelave stavbnega pohištva usmerila v razvoj energetsko varčnih oken in vrat. Kakor navajajo nekateri strokovnjaki (npr. Grobovšek) je danes cena energije že tako visoka, da se zamenjava neustreznih enoslojnih oken povrne že v dveh do treh kurilnih sezonah. In kako izbrati okna, ki nam bodo to zagotovila. Na trgu je veliko ponudnikov, še več pa izdelkov, ki  nam obljubljajo »občutne«, »visoke«, »zanesljive« prihranke energije. Ko izbirate nova okna bodite pozorni:

  • Izberite okna s čim manjšimi transmisijskimi toplotnimi izgubami. Transmisijske toplotne izgube so odvisne od toplotne prehodnosti vseh sestavnih delov okna – od okvirja, krila in zasteklitve. 

  • Okna, ki bodo čim bolj prepuščala sončno sevanje. 

  • Okna, ki bodo zagotavljala zrakotesnost.

 

Click me

Pametna izbira bo vodila v viden energetski prihranek.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Nova okna poudarite z zavesami.

Nova okna poudarite z zavesami

Končno, vaš dom ima nova PVC ali lesena okna, ki jih bodisi na zunanji strani krasi moderna zaščita...
Več
Alya - njena sanjska hiša in okna AJM

Kako se je Alya lotila izbire oken za svojo sanjsko hišo?

Hiša je za marsikoga največja želja in obenem tudi največji življenjski projekt. Glasbenica Alya...
Več
10 korakov na kaj morate biti pozorni, ko primerjate okna in vrata različnih proizvajalcev.

10 korakov za učinkovito primerjavo ponudb za okna in vrata

Na slovenskem trgu obstaja večje število proizvajalcev in prodajalcev stavbnega pohištva. Izdelki...
Več