AJM nasveti

Boste imeli zaradi prenove manjša okna?

Written by Jasmina Černela | 20.7.2021 9:00

Pri obnovah starejših hiš ali stanovanj se lastniki skoraj vedno odločite zamenjati tudi stavbno pohištvo. Izziv pogosto ni le odločitev o izbiri materiala oken, vrste senčil in dodatkov. Skrbi vas tudi sama izvedba zamenjave in bojazen, da bodo zaradi prenove manjša okna ter bo s tem v domovanju manj svetlobe. 

Res so postali okenski okvirji robustnejši, je pa z razvojem tehnologije napredovala izdelava oken, ki kljub temu omogoča večji vpad svetlobe v notranjost. Na razpolago so tudi novejše oblike profilov, ki so ožji ali celo nevidni.

 

Bodo zaradi prenove manjša okna, ki jih boste zamenjali v svojem stanovanju v bloku?

Ja, če se boste odločili za klasični profil, bo zasteklitveni del manjši za 3 do 4 cm. Profil je masivnejši, je pa tudi energetsko bolj učinkovit in zvočno izolativen kot pri starih lesenih ali plastičnih oknih. Steklene površine bo res malo manj, vendar pa zato ne bo manj svetlobe v vašem prostoru. Ravno nasprotno, nova okna imajo na zunanji strani posebno obliko, na notranji strani pa zasteklitveno letev, kar omogoča maksimalen vpad svetlobe. Zasteklitvena letev služi kot tesnilo. Pri oknih, pri katerih se zasteklitev ne lepi v krilo, ima tudi nalogo, da drži steklo v utoru krila. Pri novejših linijah, kjer pa je steklo lepljeno v krilo, ima zgolj dodatno tesnilno in estetsko vrednost kot lep zaključek okna.

Pri menjavi oken v bloku se morate seveda prilagoditi meram, obliki in izgledu oken celotnega bloka. Ne glede na to, kakšna nova okna boste izbrali, je bojazen, da bo manj svetlobe v stanovanju, odveč.

Če prenavljate stanovanje v bloku, se morate držati pravil in smernic, ki jih narekuje arhitektura bloka. Nikakor ne smete brez predhodnega soglasja večati okenske odprtine in posegati v fasado stavbe. Pri zamenjavi oken v bloku običajno velja pravilo, da morajo biti okna na videz enaka ostalim oknom v stavbi. To ne predstavlja problema, saj so vsa okna narejena po meri. Nova okna se vgradijo v obstoječo odprtino na način, da čim manj poškodujejo notranji omet in zunanjo fasado, hkrati pa zagotavljajo isti ali celo boljši vpad svetlobe.

 

Kakšna okna se najlažje prilagodijo tehničnim in arhitekturnim smernicam v bloku? 

Pri obnovi stanovanja v bloku in menjavi oken priporočamo PVC okna. Najlažje jih je v celoti barvno uskladiti z zunanjostjo ostalih obstoječih oken v drugih stanovanjih. Tako zagotovite estetski zunanji izgled vašega bloka, notranji okvir okna pa lahko v celoti prilagodite vašemu notranjemu dizajnu. Lahko je iste barve kot zunaj ali pa izberete barvo po RAL lestvici, ki najbolj ustreza vaši barvni zasnovi stanovanja. 

Profil novih PVC oken je oblikovan tako, da so linije čim bolj ravne, nizke in obrnjene tako, da se svetloba steka v prostor. Poleg tega sodobna tehnologija omogoča, da je steklo lepljeno v krilo okna brez jeklenih ojačitev v profilu. Nadomešča jih ojačitev iz steklenih vlaken, izolacija v obliki posebne pene v profilih pa omogoča, da so tudi profili oken vse ožji. Na razpolago imate klasične izvedbe, ki so robustnejše, sodobnejše linije PVC oken pa imajo steklene površine tudi za 12 do 20 % večje. 

 

Kaj pa zamenjava oken pri prenovi hiše? 

Pri zamenjavi stavbnega pohištva v bloku ali hiši ni razlike. Vsekakor pa imate pri obnovi hiše proste roke pri izbiri materialov, barv in do neke mere tudi velikosti oken. Predvsem, če ste se odločili za obsežnejšo obnovo in boste prenovili tudi fasado in notranje prostore.

Trend so vedno večje steklene površine. Razlog za to ni le v kakovosti bivanja in estetiki, temveč tudi ekološki vidik. Steklo je zelo toplotno izolativno, zato si boste z vgradnjo večjih steklenih površin zagotovili več naravne toplote in svetlobe ter tako prihranili pri energiji. Nepogrešljiva so tudi senčila, ki bodo poleti preprečila vdor toplote v notranjost hiše in vam zagotovila prijetno hladen dom.

Koliko lahko povečate okna, se morate posvetovati s projektantom. Najbolje pa je, da vašemu arhitektu že na začetku projekta izrazite želje glede povečanja okenskih odprtin, ki jih bo upošteval pri projektiranju prenove, skladno s priporočili statika.

Izbira materiala okenskih okvirjev je pri prenovi hiše v celoti odvisna od vaših želja in izbire. Na voljo imate širok nabor različnih izvedb profilov. Izbirate lahko med PVC, lesenimi in aluminijastimi okni, obstajajo pa tudi kombinacije LES-ALU in PVC-ALU, kar pomeni, da so lesena oz. plastična okna na zunanji strani zaščitena z aluminijasto masko. 

Obstajajo tudi linije okenskih okvirjev s tanjšimi okvirji kot na primer Zero Sash, ki zagotavljajo večjo stekleno površino in optično večje okno, čeprav je sama odprtina ostala enako velika.

 

Zaključek

Ne glede na to, ali prenavljate hišo ali stanovanje, je bojazen, da bo zaradi prenove oken manj svetlobe v stanovanju, odveč. 

V bloku ste sicer omejeni na mere, ki jih narekuje zasnova stavbe, vendar moderna tehnologija novih oken kljub masivnejšemu okviru zagotavlja enak ali celo boljši vpad svetlobe v notranjost. Pri  prenovi hiše lahko ohranite obstoječe odprtine in tako kot v bloku enostavno zamenjate okna brez izgub svetlobe ali posegov v fasado. Pri obsežnejši prenovi pa boste imeli več možnosti in izbrali okna glede na arhitekturno zasnovo.

 

Oglejte si vse linije naših izdelkov. Prenesite si Katalog prodajnega programa. Lažje se boste odločili, kakšna okna so prava za vas.