Življenjska doba oken -Po koliko letih je potrebno zamenjati okna?

Objavljeno 08.06.2022
Nazadnje posodobljeno 08.06.2022

Čisto možno je, da je tudi v vašem domu že skrajni čas, da zamenjate okna. Okna imajo namreč omejeno življenjsko dobo, z leti se pokažejo nekateri znaki starosti, obrabe in poškodb. Da bi svojo stanovanjsko opremo kar najbolje izkoristili, se splača pravočasno poskrbeti za prenovo in nadgradnjo. O tem, kdaj je čas za zamenjavo, odloča življenjska doba oken, upoštevamo pa tudi druge faktorje.

 

Morda imate pred prenovo pomisleke. Zamenjava oken velja za drago in zahtevno opravilo, zato marsikdo odlaša, kolikor se le da. Dokler nimamo z okni velikih problemov, bodo še v redu, si mislimo. A v resnici imamo že prej več dobrih razlogov za prenovo oziroma nadgradnjo. Pozabljamo, da stara okna pomenijo uhajanje toplote, izgube pa vodijo v višje stroške ogrevanja. Stara okna povzročajo prepih in velika nihanja temperature. Z novimi okni dosežemo bistveno boljšo kakovost bivanja, hkrati tudi bistveno boljši izkoristek energije in nižje stroške ogrevanja. Za udobno, prijetno in varčno stanovanje so dobra okna ključnega pomena.

 

Pričakovana življenjska doba oken iz različnih materialov

 

O tem, kako dolgo bodo zdržala okna, odločajo različni faktorji. Predvsem upoštevamo materiale, iz katerih so okna izdelana, pa tudi razmere, v katerih jih uporabljamo. Tako lahko podamo vsaj okvirno življenjsko dobo. 

 

Najbolj vzdržljiva so praviloma okna iz aluminija. Pričakovati je, da bodo sodobna alu okna zdržala vsaj 50 do 60 let. Aluminij je zelo odporen na škodljive dejavnike okolja, je tudi mehansko stabilen in vzdržljiv material. To pomeni, da bodo alu okna brez težav prenašala obremenitve pri svojem delu. Tudi po 50 letih uporabe lahko pričakujemo dobro ohranjenost alu okvira, bo pa treba preveriti stanje drugih sestavnih delov. Pri alu oknih so bolj kritična tesnila, preveriti je treba tudi steklom količino plina med stekli in zaščitne premaze.

 

Plastična oziroma PVC okna lahko ponudijo presenetljivo dolgo življenjsko dobo, če so dobro narejena in zanje dobro skrbimo. Pričakovana življenjska doba je od 40 do 50 let. PVC je nekoliko bolj dovzeten na obremenitve iz okolja, čeprav ima sicer izredno dobro odpornost na UV sevanje. Poleg spremenljivih vremenskih razmer, je treba omeniti tudi mehanske obremenitve pri uporabi oken. Kvalitetna plastika lahko te obremenitve dobro prenaša, se bodo pa s starostjo pokazale posledice. Predvsem pri PVC oknih, ki so starejša od 15 let, se pojavijo razpoke v dekorju ali pa zbledi barvni nanos. Nova PVC okna pa so mnogo bolj trpežna in nudijo velike prednosti. S sodobno tehnologijo dosežemo neprekosljivo izolativnost. Dodelani PVC profili preprečujejo uhajanje toplote in nudijo odlične energetske izkoristke.

 

Lesena okna so praviloma najbolj dovzetna za obremenitve iz okolja. Še posebej to velja za starejša okna, ki jih boste gotovo želeli čim prej zamenjati. Imate v svojem stanovanju starejša lesena okna z eno stekleno šipo? Življenjska doba oken te vrste je le 15 let, hkrati imajo zelo slabe lastnosti, nadgradnja je samoumevna. Boljša lesena okna lahko zdržijo več kot 30 let, sploh če zanje dobro skrbimo. Les mora biti posebej zaščiten pred vplivi okolja, okna pa zahtevajo več vzdrževanja. Lesena okna visoke kvalitete z rednim vzdrževanjem doživijo tudi preko 40 let. Tako dolga je pričakovana življenjska doba tudi za sodobna lesena okna z alu zaščito.

 

Pri sodobnih oknih je zelo očiten napredek tehnologije

 

Nova okna imajo izvrstne lastnosti, ki jih pri starejših oknih preprosto ne moremo pričakovati. Nova okna dosegajo impresivne izolacijske lastnosti, preprečujejo uhajanje toplote, lahko omogočajo tudi pasivno zračenje. Z vsemi temi funkcijami prekosijo starejše modele in upravičijo nadgradnjo. Že osnovna okna novejše izdelave so lahko veliko boljša od starejših modelov. Zamenjava zaradi napredka v tehnologiji je povsem smiselna, sploh če imate okna, narejena pred letom 1995. Do takrat so se namreč izdelovala okna brez odsevnih izolacijskih premazov, pogosto zgolj z eno stekleno šipo ali z eno izolacijsko komoro.

 

Razlika v kvaliteti in najpomembnejših lastnostih upravičuje investicijo, ki jo bomo vložili v nova okna. Vložek se povrne že v nekaj letih, saj nova okna zagotavljajo energetsko varčnost ter pomenijo nižje stroške ogrevanja in hlajenja. Prinašajo tudi popolno udobje in zadovoljstvo stanovalcev, zato se splača o zamenjavi oken premisliti tudi v primeru, da še ne opažamo kakšnih poškodb, obrabe ali drugih znakov staranja.

 

Zamenjava oken po več desetletjih gotovo pomeni veliko nadgradnjo. Nova okna so boljša v praktično vseh pogledih, kakšnih slabosti skorajda nimajo. Tudi pomislek, da bi imeli zaradi prenove manjša okna, je povsem odveč. Pravzaprav ponujajo sodobna okna več izbire med elegantno oblikovanimi modeli, s katerimi dosežemo najboljše možne učinke v stanovanju.

 

Kako ugotovimo, ali se življenjska doba oken bliža koncu?

 

Pravi čas za zamenjavo oken boste prepoznali ob prvih znakih obrabe in staranja. Plastika se razbarva, les se suši in začne trohneti, lahko tudi gnije. Stara okna ne tesnijo dobro, včasih ropotajo ali škripajo, pogosto se zatikajo. 

Prav tako je razlog za zamenjavo oken zasteklitev, ki je pri starejših oknih običajno dvoslojna ali pa celo enoslojna. Pogost pojav pri starejših oknih je, da tesnilo dvoslojne zasteklitve (termopan) popusti, plin ali vakuum izpuhti in okna nimajo več prvotne izolativnosti. Kako boste ta pojav opazili? S časom se začne med šipami nabirati kondens, ki ne izgine ali pa celo prah.

 

Seveda lahko tudi preverite, kdaj se bo iztekla pričakovana življenjska doba oken. Če veste, kdaj so bila okna vgrajena oziroma kdaj je bil objekt zgrajen, bo to preprosto. Te podatke lahko dobite tudi na okenskem okviru ali odtisnjene v komori med steklenimi ploščami.

Ste ugotovili, da je čas za zamenjavo oken? Ko se boste lotili nakupa novih oken, vam bo v pomoč naš e-vodnik!

 

Click me

AJM PVC okna
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

PVC okna AJM 5000 z zunanjo masko iz aluminija v obnovljenem Citymap hotelu Maribor.

Boste imeli zaradi prenove manjša okna?

Pri obnovah starejših hiš ali stanovanj se lastniki skoraj vedno odločite zamenjati tudi stavbno...
Več
Fotografija: ©Winkhaus, www.winkhaus.de

Kakšno je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja?

Ste vedeli, da je možno stanovanjske prostore zračiti kar s pomočjo okenskega okvirja? Sodobna okna...
Več
Zaščitite svoj dom pred insekti z uporabo komarnikov za okna

Komarniki za okna, vse kar morate vedeti o njih

Komarniki za okna nam nudijo zaščito pred vdorom insektov v notranjost in s tem omogočajo...
Več