Zakaj izbrati les-alu okna?

Objavljeno 13.04.2021
Nazadnje posodobljeno 08.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:09

Les-alu okna imajo veliko prednosti, ki so tehten argument zakaj bi se odločili za vgradnjo prav njih. Okna pri novogradnji predstavljajo 5-6% celotne investicije in tudi pri obnovi hiše ali stanovanja predstavljajo visoko postavko. Preberite prednosti, ki jih prinašajo, da boste sigurni, da se bo vaša investicija obrestovala.

Prenesite E-vodnik za preudaren nakup oken

Les-alu okna so v svojem bistvu lesena okna z aluminijasto oblogo na zunanji strani in tako združujejo prednosti obeh materialov. Praktično so najboljše, kar lahko izberete za svoj dom.

 

 

#1 Kombinacija naravnega materiala in lahke kovine ter odličen izgled

Lesen okvir na notranji strani ustvarja domače vzdušje, naraven izgled in poudari ekološko ozaveščenost lastnikov.

Leseno okno je izdelano iz mehkega ali trdega lesa. Najpogostejše vrste, ki se uporabljajo za izdelavo lesenih oken, so smreka, macesen in hrast. Vsaka vrsta lesa ima nekoliko drugačne lastnosti in značilen videz. Smreka je na primer zaradi svetlega lesa zelo priljubljena in omogoča, da so okna na notranji strani naravno svetle barve.

Aluminij pa je lahek, stabilen material, odporen na vremenske razmere in enostaven za obdelavo. Možno ga je prašno barvati, zato je dobavljiv v pestri barvni lestvici. V obliki zunanje obloge nudi odlično zaščito, hkrati pa podarja oknom moderen videz.

Z aluminijasto oblogo na zunanji strani je leseno okno v celoti zaščiteno pred zunanjimi vplivi in ne potrebuje toliko vzdrževanja, kot ga potrebujejo lesena okna.

 

#2 Les-alu okna nudijo odlično izolativnost

Ker imajo les-alu okna lesen okvir sodijo med okenske okvire z najboljšimi vrednostmi toplotne izolativnosti, ki pa se razlikujejo od izbire lesa. Mehek les, kot je npr. smreka ima boljšo toplotno izolativnost kot macesen ali hrast, ki sta trša lesova. Vsekakor pa je potrebno pri toplotni učinkovitosti okna upoštevati tudi debelino zasteklitve. Najboljša je trislojna zasteklitev, ki v kombinaciji z les-alu okvirji nudi optimalno izolativnost in prihranke energije. Vedno merimo izolativnost celotnega okna, ki se vrednoti z vrednostjo Uw. Velja pravilo: nižja kot je ta vrednost, boljša je toplotna izolativnost.

Lesen okvir tudi praktično ne povzroča toplotnega mostu in s tem povezane kondenzacije. Površinska toplota lesa ter sposobnost absorpcije in sproščanja vlage pa prispevajo k prijetni bivalni klimi. V primerjavi z drugimi materiali les skoraj ne reagira na temperaturne spremembe.

 

#3 Dobra protivlomna zaščita

Les je trden in stabilen material zato okvirji nudijo dobro protivlomno zaščito. Stabilnost je odvisna od vrste lesa. Trdi les je bistveno močnejši, zato nudi tudi večjo varnost pred vlomi kot mehki les. Potrebno pa je upoštevati tudi kakšna je zasteklitev okna, okovje in kljuka.

 

#3 Dolga življenjska doba

Z izbiro les-alu oken ste si z relativno enostavnim vzdrževanjem zagotovili doživljenjsko brezskrbnost v povezavi z okni na vaši nepremičnini.

Lesena okna so trdna in zaradi moderne obdelave lesa ne potrebujejo več toliko nege kot včasih. V primeru les-alu oken pa je na zunanji strani aluminijasta obloga, ki v celoti poskrbi, da barvanje lesa ni potrebno. Aluminij je obstojen tudi če je desetletja izpostavljen vremenskim spremembam. Neobdelan aluminij sicer z leti razvije nekakšno patino, vendar so aluminijaste obloge tipično premazane s prašno prevleko, ki je tudi nosilka izbrane barve. Tako okna desetletja ohranjajo prvotni izgled.

 

#4 Subvencija eko sklada za les-alu okna

Les-alu okna niso najcenejša izbira, vendar so na voljo spodbude eko sklada ki olajšajo odločitev pri izbiri in pocenijo investicijo. Dolgoročno dobro izolativna okna tudi trajno znižajo stroške energije in prispevajo k zmanjševanju klimatskih sprememb.

 

#5 Pomembo na kaj bodite pozorni pri nakupu!

Les-alu okna so vrhunska izbira kot okna za novogradnjo in prenovo tako iz estetskega, toplotnega in varnostnega vidika, vendar pa bodite pri nakupu pozorni na eno stvar:

Aluminij in les sta dva zelo različna materiala, zato se tudi različno odzivata na okoljske spremembe, temperaturna nihanja in vlago. Na površini aluminijaste obloge pri temperaturnih spremembah, posebej v prehodnih mesecih, ko so noči hladne in dnevi topli, voda zelo hitro kondenzira in pojavi se rosa ali celo vodne kaplje. Ta tako imenovana kondenzacijska voda lahko začne zamakati na les za aluminijasto oblogo in ga poškoduje. S časom lahko začne les plesneti ali celo trohneti. Zato bodite pri nakupu pozorni, da je med lesenim okvirjem in aluminijasto oblogo minimalna razdalja cca. 6-8 mm, da lahko zrak kroži in se med obema materialoma ne zadržuje vlaga.

 

Če oklevate kakšna okna izbrati za vašo novogradnjo ali prenovo si brezplačno prenesite e-vodnik za preudaren nakup oken. V e-vodniku smo strnili vse pomembne informacije ter zbrali najpogostejša vprašanja in podali podrobne odgovore, ki vam bodo olajšali odločitev.

 

 

Click me

 

Les-alu okna najboljša izbira pri novogradnji ali prenovi - eleganten videz, odlična izolativnost, dobra protivlomna zaščita, odpornost na vremenske vplive, dolga življenska doba.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Odpiranje oken pri prezračevanju in rekuperacija prostorov.

Okna, prezračevanje in rekuperacija

Eden izmed ključnih pogojev, da se v prostoru dobro počutimo, je primerna temperatura in zagotovo...
Več
Stekla za zasteklitev oken

Strokovnjakinja odgovarja: Kakšna je optimalna zasteklitev oken?

Pri izbiri oken se vsem kot po pravilu porajajo vprašanja o uporabi v praksi. Najpogosteje se ta...
Več
Prenova doma in menjava oken

Prenova doma in zamenjava oken. Kratek vodič.

Živite v hiši ali stanovanju, ki je potrebno prenove? Ali pa ste kupili nepremičnino, kjer želite...
Več