Trislojna okna. Prihranek energije ali nepotreben strošek?

Objavljeno 17.01.2021
Nazadnje posodobljeno 29.11.2022

Vsi poznamo občutek ugodja, ki nas preplavi v mrzlih zimskih dneh, ko v objemu topline lastnega doma skozi okno zremo na zasneženo pokrajino. Vsi tudi poznamo občutek mraza in mrzlega zraka, ki nas oplazi, če se preveč približamo oknu. V bližini oken nas pogosto preplavi občutek mraza in vključimo ogrevanje na višje temperature, kot bi to bilo potrebno. 

Dobro počutje v prostoru ni zgolj odvisno od sobne temperature in pretoka zraka. Nanj vpliva tudi temperatura tal, sten in seveda oken. Večja razlika v temperaturi med posameznimi površinami ima za rezultat to, da hladnejše površine črpajo energijo toplejših površin. Ljudje to opazimo skozi občutek da nas hladi (kurja polt), in to ima vpliv na naš občutek o temperaturi v prostoru.

Včasih je bila vloga okna, da zagotavlja notranjim prostorom svetlobo. Ne več. Okna, še posebej njihova zasteklitev, znatno prispevajo k izolaciji doma. Pomembno pa pripomorejo tudi k zvočni izolaciji.

 

Glavni razlogi za trislojno zasteklitev:

 

1. Prihranek energije

Manjše toplotne izgube, ki nam zagotavljajo termalno ugodje gredo na račun visoke izolativnosti trislojne zasteklitve. V trislojno zastekljenih oknih so medprostori med stekli zapolnjeni z redkimi plini, ki imajo nizko toplotno prevodnost. To pomeni, da se zelo malo toplote transportira do zunanje steklene površine od koder lahko pobegne. Temperatura na zunanjem steklu je potemtakem ustrezno višja.

Po primerjavah dvoslojne in trislojne zasteklitve, ki jih je naredil IFT Rosenheim, priznani nemški gradbeni inštitut, ki se ukvarja s testiranjem stavbnega pohištva, je bilo pri 10 stopinjah minusa in sobni temperaturi plus 20 stopinj, temperaturna razlika skoraj 9 stopinj. Dvoslojna zasteklitev je ima na notranji strani temperaturo stekla 9,5 stopinje, trislojna zasteklitev pa je imela na notranji strani temperaturo 17,7 stopinj. Razlika med notranjo temperaturo in temperaturo površine notranjega sloja stekla je tako bistveno manjša, tako da je občutek ugodja veliko boljši. Prav tako steklo ne oddaja »sevanja«, ni »otoka hladnega zraka« v bližini okna.

Povedano ima seveda očitne prednosti v hladnejšem delu leta, ko lahko prihranite na račun trislojne zasteklitve, ki lahko zniža vaše stroške za ogrevanje za dva do tri odstotke.

 

2. Izboljšana zvočna izolacija

Trislojna zasteklitev je tako učinkovita pri blokiranju hrup zunanjega sveta, kakor je pri prihranku energije.  To je posebej učinkovito v današnjem svetu, ko imamo strnjena naselja, sosede in druge motnje iz okolice pogosto (pre)blizu.

 

3. Odprava kondenzacije

Seveda je investicija v trislojno zasteklitev za 10 do 15 odstotkov dražja od dvoslojne. Vendar ne zanemarite prednosti, ki jih ta prinaša. Trislojna zasteklitev bo zmanjšala oziroma odpravila kondenzacijo stekel in vam omogočila vzdrževanje višje stopnje vlage (zaradi vlage v prostoru se pojavi kondenzacija) v notranjih prostorih, tudi v mrzlem vremenu. Če ne želite plačati za trislojno zasteklitev po vsej zgradbi, jih vgradite na severni in vzhodni strani, kjer boste imeli največji izkupiček.

 

4. Eko doprinos

Ne samo, da boste s trislojno zasteklitvijo prihranili na stroških za ogrevanje. Zmanjšali boste tudi svoj ogljični odtis in tako hkrati pripomogli k ohranjanju okolja. V podjetju AJM verjamemo, da bi si morali vsi prizadevati za ohranjanje našega planeta.

Vsi, ki razmišljate o zamenjavi oken, vzemite v obzir prednosti trislojne zasteklitve. Seveda, vas bo tak tip zasteklitve stal malce več. A brez skrbi! Investicija se vam bo hitro povrnila na račun manjših stroškov za ogrevanje. Udobje vašega doma bo višje, vi pa boste mirnejši in zadovoljnejši.

Click me

 

Vpliv troslojnih oken na prihranek pri energiji.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Okna so osnova dobre protihrupne zaščite vsakega doma.

Kako lahko okna prispevajo k mirnejšemu življenju

Promet na cesti in na železnici, letala, industrija, dinamično nočno družabno življenje po...
Več
Les-alu okna najboljša izbira pri novogradnji ali prenovi - eleganten videz, odlična izolativnost, dobra protivlomna zaščita, odpornost na vremenske vplive, dolga življenska doba.

Zakaj izbrati les-alu okna?

Les-alu okna imajo veliko prednosti, ki so tehten argument zakaj bi se odločili za vgradnjo prav...
Več
Aluminijasta okna za novogradnjo

Aluminijasta okna za novogradnje - za in proti!

Odločili ste se za gradnjo nove hiše. Preden kontaktirate arhitekta, nedvomno brskate po internetu,...
Več