Moderna okna za novogradnjo – kaj je zaželeno in moderno?

Objavljeno 25.05.2021
Nazadnje posodobljeno 08.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
8:05

Trendi v stavbnem pohištvu niso postavljeni le na podlagi estetskih karakteristik. Enako ključne so tehnične lastnosti, ki zagotavljajo varnost pred vlomilci in istočasno preprečujejo vdor zunanjih temperatur. Kaj je moderno in zaželeno, je odvisno tudi od našega življenjskega sloga.

Prenesite E-vodnik za preudaren nakup oken

V nadaljevanju si preberite, kakšna okna so moderna okna in česa si kupci želijo. Za vas smo pripravili šest poglavitnih trendov.

 

Zabrisane meje med notranjostjo in zunanjostjo

V današnjem hitrem ritmu življenja si težko vzamemo čas zase. Tudi delovni čas se je podaljšal. Čas, ki ga preživimo v naravnem okolju in na svežem zraku, se je zato skrajšal. Mnogo ljudi se tako pri svoji novogradnji odloči, da bodo naravo približali svojim bivalnim prostorom. To lahko dosežemo na dva načina: 

  1. z vgradnjo velikih oken in panoramskih sten
  2. z vgradnjo nizkih ali potopljenih pragov balkonskih vrat

Panoramske stene in velika okna nam približajo naravo. Moderni so tudi ozki okvirji oken, ki še dodatno povečajo našo stekleno površino in našo »naravno televizijo«.

Zelo popularni so ozki okvirji, še bolj pa samo steklo. Sodobne novogradnje imajo torej velike steklene površine oz. steklene stene. Te so lahko fiksne ali premične. Pri fiksnih zasteklitvah je pomembno vedeti, da se ne odpirajo in tako nimajo nobene praktične vrednosti. Najlepše fiksne zasteklitve dosežemo z nevidnimi steklenimi spoji, ki so možni tudi v kotnih spojih. Med premične zasteklitve uvrščamo tudi drsno-dvižne stene. Zanje je značilna steklena površina od stropa do tal in neposredni stiki stekla s steklom. Pozorni moramo biti na kvaliteto okovja, saj so drsne steklene stene pogoste zelo težke. Kvalitetno okovje pa določa brezhibno delovanje drsnih sistemov.

Pri velikih steklenih površinah se lahko odločamo med vsemi standardnimi materiali – PVC, aluminij in les. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Največje steklene površine in nosilnost nam bo zagotavljal aluminij. 

Pri vgradnji velikih steklenih površin priporočamo energetsko montažo po standardu RAL. Opozoriti je treba na dodatne stroške avtodvigala zaradi prenosa stekla in v primeru, da montaža poteka na težko dostopnem terenu.  

Nizki ali potopljeni pragi so izredno popularni. Z njihovo vgradnjo zabrišemo mejo med zunanjim, naravnim svetom in našimi notranjimi bivalnimi prostori. A preden se odločimo zanje, moramo poskrbeti za ustrezen nadstrešek in pravilno odvajanje odvečne vode, do katere lahko pride ob hudih nalivih. V nasprotnem primeru nam voda lahko zaide v notranjost in uniči notranje talne površine.

 

Ekološka usmerjenost pri nakupu modernih oken

Že več kot dve desetletji prevladuje miselnost, ki temelji na ekologiji in trajnosti. Pred nakupom se, poleg tehničnih lastnosti izdelka, želimo prepričati tudi o tem, kako je določen izdelek nastal, kako ga je primerno odlagati in ali je možno recikliranje ter v kakšni meri. Prednost pri nakupu dajemo okolju prijaznim izdelkom s trajnostjo uporabe.

Tovrstnim kriterijem najbolj ustrezajo lesena okna. Več o njihovih prednostih pa si lahko preberete s klikom na naslednjo povezavo.

Ekološko ravnanje pomeni tudi izkoristiti tisto, kar nam ponuja narava. Velike steklene površine lahko smotrno umestimo v našo novogradnjo na tiste strani neba, ki nam prinašajo največ koristi. Vgradnja steklenih površin na jug ali jugozahod pomeni veliko svetlobe in toplote. S tem torej izkoristimo naravne danosti in ne porabljamo energije za dodatno ogrevanje in osvetljevanje. Vsekakor priporočamo tudi namestitev zunanjih senčil – rolet ali žaluzij, ki bodo v poletnih mesecih preprečila prekomerno ogrevanje.

 

Moderna okna in varnost

Zagotavljanje varnosti je izredno pomembno, ko se odločamo za nakup novih oken. Okna morajo vsebovati komponente, ki nas zaščitijo pred nepridipravi. Pri zasteklitvi se lahko odločimo za lepljeno varnostno steklo, kar pomeni, da je zasteklitev sestavljena iz več slojev, med katerimi je lepilo. To se v primeru udarca ne razleti, temveč ohrani steklo na mestu. Priporočljivi so tudi elementi, kot so varnostni zapirnik in (vsestranska) 8-kotna zapirala.

Varnost si lahko zagotovimo tudi z magnetnimi detektorji, ki jih opravljamo brezstično. S tovrstnim sistemom nam je omogočen nadzor na daljavo, kar nam lahko zagotovi dodaten občutek varnosti.

Ne smemo pozabiti na varnost otrok. Z otroškim zapiralom, ki onemogoči popolno odpiranje oken, ali kljuko s ključem oz. gumbom poskrbimo, da ne pride do nepravilne uporabe oken.

 

Novogradnja in »smart home«

Opažamo, da se ljudje vedno pogosteje odločajo za pametne rešitve, ko razmišljajo o končni funkcionalnosti svoje novogradnje. 

Zaradi hitrega načina življenja si želimo poenostaviti življenje. »Smart home« s svojim centralnim upravljalnim sistemom to omogoča. Z njim lahko na daljavo nadziramo varnostne kamere, odklepanje in zaklepanje vhodnih vrat, odpiranje in zapiranje garaže, temperaturo, ozvočenje. Upravljamo lahko tudi senčila, ki preprečujejo temperaturne spremembe v notranjosti našega doma. Če se odločimo za pravo okovje naših oken, lahko preko sistema »smart home« nadziramo tudi odpiranje in zapiranje oken.

 

Energetska varčnost

Z okni želimo doseči največjo možno toplotno izolativnost. Pri tem pa so pomembni naslednji dejavniki:

  • vrsta zasteklitve
  • način montaže
  • tesnila, za katera se bomo odločili

Zasteklitev oken v povprečju pokriva 70 odstotkov celotne okenske površine. Ravno zaradi tega najbolj vpliva na skupno velikost energijskega toka skozi okno. V preteklosti je bila edina izbira enoslojna zasteklitev oken, danes pa se lahko odločamo tudi med dvoslojno oz. troslojno. Z vsakim dodatnim slojem si zagotovimo večjo energetsko varčnost.

Ko pride do same vgradnje oken, se lahko odločimo med navadno montažo in montažo po RAL smernicah. Poglavitna razlika med njima je ta, da navadna montaža oken zatesni rege med podbojem in okni zgolj s poliuretansko peno, RAL montaža pa omogoča troslojno tesnjenje.

Na tržišču najdemo okna, ki imajo dve do štiri tesnila.

 

Izmenjava zraka pri novih oknih

Pogosto slišimo o nujnosti energetske varčnosti in učinkovitega tesnjenja, a veliko manj o koristnosti prezračevanja prostorov. Enako pomembno je, da okna tesnijo in da prostori dihajo.

Zaradi tehnološke naprednosti okna lahko danes tesnijo skoraj 100-odstotno. S tem se onemogoči tudi pasivni pretok zraka, ki so ga omogočala starejša okna. 

Pri novogradnjah je posledično treba omogočiti aktivno prezračevanje prostorov. To lahko uredimo na tri različne načine:

  • paralelni odmik z okovjem
  • prezračevalni sistemi
  • rekuperacija

Paralelni odmik omogoča odmično okovje, s katerim okensko krilo lahko paralelno odmaknemo od okovja za 6 mm. 

Prezračevalne sisteme omogočimo z vgradnjo rekuperativnih ventilatorjev v zunanje stene. Ventilatorji poskrbijo za izmenično dovajanje in odvajanje zraka v prostor in iz prostora. S tem tudi nivo vlage v prostoru ostaja na optimalni ravni. 

Rekuperacija je proces vračanja energije v stavbo. Odvija se v rekuperatorju klimatske naprave. V njem se energija notranjega zraka prenese na svež zunanji zrak. V prostor pride svež zrak, na katerega se je prenesla energija odpadnega zraka. Iz stavbe pa se izloči notranji zrak, kateremu se je odvzela toplotna energija. Rekuperacija niža potrebo po ogrevanju ali hlajenju in znižuje stroške.

Za ohranjanje dobrega počutja in optimalnega nivoja vlage v prostoru je izrednega pomena konsistentna izmenjava zraka v prostorih.

 

Dodatne informacije o trendih na področju stavbnega pohištva si priskrbite z brezplačnim prenosom e-vodnika za preudaren nakup oken. V njem boste našli nabor najpomembnejših odgovorov, ki bodo vaše odločitve olajšali.

Click me

Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Žaluzije pri prenovi za modernejši izgled

Zunanje žaluzije pri prenovi za modernejši izgled

Okna so že stoletja ključni element vsake stavbe. Poleg estetske funkcije nam v notranjih prostorih...
Več
Steklena vhodna vrata predstavljajo nov trend modernega bivanja.

Steklena vhodna vrata – zadnji hit modernega bivanja

Gradite ali prenavljate hišo in želite dodati moderen in prestižen akcent vašemu domovanju?...
Več
Alya in RAL montaža oken pri novogradnji

Zakaj je bila montaža oken pri novogradnji za Alyo mala malica?

Izbira stavbnega pohištva je bila za pevko Alyo pomemben korak pri gradnji hiše. Ker se je s tem...
Več