Kakšna so kakovostna okna in kako prepoznamo zanesljivega ponudnika?

Objavljeno 27.10.2022
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
7:08

Uporabniki se danes dobro zavedate pomena vgradnje kakovostnih oken, pa naj gre za novogradnjo ali prenovo doma. Ponudniki to vedo, zato obljubljajo vrhunsko kakovost. A kaj, ko za temi obljubami pogosto tiči maček v žaklju.

 

Kakšna so danes zares kakovostna okna in kako jih prepoznate? Kazalnikov je mnogo - od tega, iz kakšnega materiala so okna narejena, do načina izdelave in storitev montaže. Slednji vidik uporabniki pogosto zanemarjamo, a je še kako pomemben. Tudi najboljša okna niso najboljša, če montaže ne opravi strokovnjak. 

 

Razlike v kakovosti vsega naštetega so lahko enormne. Ker lahko investicija v okna hitro preseže nekaj tisoč evrov, moramo - če želimo kar najboljšo in dolgoročno rešitev - poseči po kakovostnih oknih. Na prvi pogled zelo ugodna alternativa se namreč pogosto izkaže kot odločitev, ki nas zelo drago stane.

 

Izbire je ogromno

 

Cene oken so seveda zelo različne, tako kot so različni materiali, iz katerih so izdelana - od lesa prek aluminija do PVC oken. Lahko so izdelana tudi iz dveh različnih materialov, kot sta les in aluminij ali PVC in aluminij.

 

PVC okna so ugodna in lahka, zaradi razmerja med kakovostjo in ceno so pogosto prva izbira uporabnikov. Les je zahtevnejši za obdelavo, zato so lesena okna dražja od PVC oken. Lastniku pa dajejo lep in naraven občutek, poleg tega so trajnostna in ekološka odločitev. Okna iz aluminija so najdražja, a ima material edinstvene odlike.

 

Vsaka od možnosti je lahko kakovostna izbira, če se odločimo za kakovostnega ponudnika, ki nam bo znal svetovati glede na naše želje in potrebe, okna izdelati in nuditi kakovostno montažo. 

 

Kakšna so danes v resnici kakovostna okna?

 

Zdaj pa vprašanje za milijon dolarjev. Kakšna so v resnici kakovostna okna? So lahko PVC okna kakovostna, stabilna, energetsko učinkovita in s tem trajnostna rešitev? 

 

Odločimo se torej za plastična PVC okna, ker nudijo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Navadno jim za večjo stabilnost dodajo jekleno ojačitev. Težavo glede stabilnosti tako rešimo, a ta rešitev ni najbolj optimalna, saj se z njo znižujejo izolativne lastnosti okna.

 

Čas je, da spoznamo profile za PVC okna, ki to težavo rešujejo. Izdelani so brez jeklenih ojačitev z novo tehnologijo PowerDur, ki zagotavlja stabilnost in prinaša energetski prihranek. Namesto jeklenih ojačitev so to profili s posebnega materiala iz steklenih vlaken, ki nudi številne prednosti.

.Pri »klasičnih« PVC oknih z jeklenimi ojačitvami, ti jekleni vstavki v sredici PVC profila predstavljajo toplotni most in znižujejo izolativne lastnosti okna. Pri sodobnih PVC oknih, ki imajo v PVC profile dodana posebna steklena vlakna in zato ne potrebujejo jeklenih ojačitev, pa se energetski prihranki oken celo zvišujejo. Hkrati pa je sama stabilnost tovrstnih profilov povsem primerljiva s stabilnostjo profilov z jeklenimi ojačitvami. Steklena vlakna v PVC profilu ter tehnika lepljenja stekla v krilo zagotavljajo, da bodo okna ostala vso življenjsko dobo stabilna.

 

Ekološka odločitev in boljši ogljični odtis

 

Proizvodnja PVC profilov iz steklenih vlaken brez jeklenih ojačitev je bolj ekološka. Predstavlja veliko dodano vrednost v današnjem času, ko se globalno trudimo zajeziti klimatske spremembe. Naj naštejemo nekaj prednosti:

 

  • Manjša poraba jekla in energije, kar posledično ohranjanja naravne vire in zmanjšuje škodljive emisije.
  • Okna so do 20 % lažja od običajnih in imajo izboljšano stabilnost, kar prihrani gorivo med transportom in varuje okolje.
  • Profili PVC oken so ožji, kar omogoča bolj osvetljene prostore, modernejši dizajn, hkrati pa prinese 16% prihranek PVC materiala.
  • Občutno zmanjša emisije CO2 v proizvodnji, kar 21% pri izdelavi enokrilnega in 19% pri izdelavi dvokrilnega okna.

To so merljive prednosti, pomembne kupcem, ki želijo trajnostne rešitve za svoj dom.

 

Pomembna metrika kakovosti oken je njihova montaža

 

Še enkrat in zelo pomembno: ne pozabite na kakovostno montažo oken. Pri nepravilni montaži se hitro izkaže, da so še tako kakovostna okna lahko prava polomija.

 

Priporočljiva izbira je montaža po smernicah RAL, ki se opravlja po standardih za zagotavljanje optimalne energetske učinkovitosti. Najboljše rešitve pri vgradnji oken ponujajo strokovnjaki s certifikatom in znakom kakovosti na tem področju. 

 

Ker je montaža kritični korak pri zagotavljanju odličnega učinka oken, moramo delo zaupati izkušenim in usposobljenim strokovnjakom. Zanesljiv ponudnik ima vzpostavljen proces zagotavljanja kakovosti, v okviru katerega redno preverja tudi montažo svojih izdelkov. V podjetju AJM sodelujemo samo z monterji, ki delajo ekskluzivno za podjetje, se redno izobražujejo in uporabljajo zgolj najkakovostnejši material. 

Kdor varčuje pri montaži, veliko tvega, saj je dobro okno le tako dobro, kolikor je dobra in natančna njegova vgradnja. 



Kakovost je tudi zanesljivo zagotavljanje ponakupnih aktivnosti 

 

Kakovost izdelka se ne zaključi po nakupu oz. vgradnji. Ponakupne aktivnosti kot so servisna služba za redno vzdrževanje, pomoč strankam in reklamacijska služba, ki preverja in odpravlja napake v najkrajšem možnem času, so ključne. Stavbno pohištvo je dolgoletna investicija, zato morate biti uporabniki brez skrbi, da bodo rezervni deli in strokovni servis dolgo na voljo. Takšno jamstvo zagotavlja le poslovna stabilnost in odličnost ponudnika. Na primer v AJM nudimo tudi 30 letno jamstvo na brezhibno delovanje oken.



Kako preverite zanesljivost in odličnost ponudnika?

 

Ko se odločate za kakovostna okna, bodite pozorni na certifikate, med njimi so najbolj prepričljivi strokovni certifikati. Najpomembnejši v Sloveniji je zagotovo ZKG (Znak kakovosti v graditeljstvu), ki označuje izdelke in storitve s področja graditeljstva v Sloveniji, ki izpolnjujejo visoke, strokovno pripravljene in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti.

 

Poleg strokovne odličnosti pa je ravno tako pomembna tudi poslovna odličnost in zanesljivost ponudnika. V Sloveniji je eden najbolj merodajnih certifikatov za izkaz poslovne odličnosti D&B certifikat bonitetne odličnosti.

 

V AJM kakovost svojih izdelkov in storitev potrjujemo s certifikati, kot so Zlati znak kakovosti v graditeljstvu za montažo, standard ISO 9001, German Innovation Award,  certifikat Družini prijazno podjetje in D&B certifikat bonitetne odličnosti z najvišjo, platinasto bonitetno oceno AAA

 

Ob omenjenih certifikatih smo tudi člani Mreže podjetij za družbeno odgovornost. Vsi naši izdelki so opremljeni z znakom CE, ki pomeni, da gre za izdelek, ki  izpolnjuje zahteve EU glede varnosti, zdravstvene ustreznosti in varstva okolja. 

 

Če gradite nov dom ali prenavljate obstoječega in je čas za menjavo oken,vam bo pri odločitvi pomagal naš Pomočnik za pravo izbiro stavbnega pohištva.

 

New call-to-action

AJM okna in vrata so certificirano kakovostna.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Fotografija: ©Winkhaus, www.winkhaus.de

Kakšno je prezračevanje s pomočjo okenskega okvirja?

Ste vedeli, da je možno stanovanjske prostore zračiti kar s pomočjo okenskega okvirja? Sodobna okna...
Več
Okna so osnova dobre protihrupne zaščite vsakega doma.

Kako lahko okna prispevajo k mirnejšemu življenju

Promet na cesti in na železnici, letala, industrija, dinamično nočno družabno življenje po...
Več
Menjava oken pozimi

4 razlogi, zakaj se menjava oken pozimi splača

Ste tudi vi ravno sredi zime ugotovili, da okna slabo tesnijo? Stanovanje je hladno, izkoristek pri...
Več