Izkušnja mladega vinarja z lesenimi okni AJM Pasiv

Objavljeno 03.08.2022
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
5:13

Metod Gutman, pravnuk dedka, ki je svojo mladost preživel v vinogradih in kleteh najbolj znane vinorodne pokrajine na svetu, francoskega Bordeauxa, se je spoprijel z ohranjanjem prekmurske vinogradniške tradicije. 

Prenesite Pomočnik za pravo izbiro stavbnega pohištva!

 

Po študiju ekonomije se je vrnil v domače Prekmurje, kjer zadnja leta revitalizira tamkajšnje stare vinske sorte in gradi na turistični vinski ponudbi pod blagovno znamko Vina Panon, pod katero spada tudi Galerija vin – vinska klet s prostorom za degustacijo in kulturne dogodke, ki jo je opremil z lesenimi okni AJM Pasiv.

 

Metod, predstavite nam kratko idejo Panon vin in Galerije vin, kako je nastala?

 

Ime Panon se glede na geografsko lokacijo ponuja kar samo. Panon pomeni iz globin Panonskega morja. Je zaščitena blagovna znamka, ki jo vse bolj uspešno uveljavljam. Vina Panon so zelo butična vina malih serij. 

 

Sicer je vsa ideja nastala iz želje po ohranjanju prekmurskega vinogradništva, kar je hkrati tudi ohranjanje kulturne krajine, arhitekture, navad in običajev na svež, sodoben način.

 

Doživetje naših vin ponujamo v Galeriji vin, ki je na prekrasni lokaciji, na vinorodni vzpetini, od koder se razliva brezmejen pogled čez panonsko ravnico. 

 

Kako to, da ste se odločili Galerijo vin opremiti z lesenimi okni AJM Pasiv?

 

Lokacija Panon Galerije vin je na spomeniško zaščitenem območju in so bile takšne zahteve Zavoda za spomeniško varstvo. Možna izbira so bili le okenski okvirji iz lesa. Všeč mi je naravni videz lesa, zato bi se odločil enako, tudi če območje ne bi bilo spomeniško zaščiteno.

 

Za lesena okna AJM Pasiv pa sva se odločila zaradi njihove dobre toplotne in zvočne izolativnosti, varnost, ki jo zagotavljajo, pa je seveda tudi prednost.

 

Po kakšnem kriteriju je bil izbran izvajalec?

 

Izvajalca sem izbral na podlagi več zbranih ponudb različnih ponudnikov oken in tudi dobrih priporočil drugih. Seveda je bila pri izbiri pomembna kvaliteta izvajalca, hitra odzivnost, prilagodljivost, pa tudi ekonomska sprejemljivost ponudbe je bila eno izmed meril.

 

Kako je bilo z vgradnjo lesenih oken AJM Pasiv?

 

AJM ekipa, ki je prišla vgradit okna, je bila zelo prilagodljiva in celoten proces je bil opravljen hitro. Moram priznati, da sedaj tudi vidim, zakaj so mi vaša okna tudi vsi priporočili.

 

Kako se v praksi izkazujejo lesena okna AJM Pasiv?

 

Okna so sedaj vgrajena v stavbo že več kot leto in do sedaj smo zadovoljni in nimamo nobenih pripomb. Kvaliteta in izgled oken sta nedvomno vrhunska. Za naju je bila zelo pomembna toplotna izolativnost ter hkrati tudi ekološkost, saj galerija stoji na geografsko zaščitenem območju.

 

Senčil na oknih ni videti, kako to?

 

Izbrali smo samo okna, zunaj stavbe bomo za nekaj senčenja zasadili drevesa in druge plazeče rastline, ki bodo nudile dodatno naravno senco. S tem pa sva sledila tudi predpisom zavoda za kulturno dediščino.

 

Kaj opažate, kako se leseni okenski profili spreminjajo z letnimi časi?

 

Sam izgled in funkcionalnost modela AJM Pasiv sta bila merilo njegove izbire. Les smreke z lazuro naravnega izgleda lesa sem izbral, ker nama je obema s partnerko, s katero vodiva projekt, všeč videz naravnega in sovpada z najinim okusom.

 

Četudi se vsak les krči in širi čez leto, tega trenutno na lesenih oknih AJM Pasiv še nismo opazili. S pravilno nego se mi zdijo zelo trpežna.

 

Kako je potekalo svetovanje in nakup? Bi imela kaj za pripomniti v pozitivnem ali negativnem?

 

Prodajna svetovalka v salonu v Murski Soboti je prisluhnila vsem najinim željam. Svetovala je tudi nekaj dodatnih rešitev, na katere sama nisva pomislila. Tako sva se lahko kar hitro odločila za tip oken in vse podrobnosti, povezane z njimi.

 

Kakšen je postopek nakupa oken, če so zadaj zahteve spomeniškega varstva? Zakaj je sploh objekt pod spomeniškim varstvom?

 

Panon galerija vin je nadgradnja obstoječega objekta z razširitvijo, ki je novogradnja. To območje je spomeniško zaščiteno, ker so se na njem nahajale rimske gomile oz. grobišča. 

 

Sam objekt ni pod spomeniškim varstvom. V kolikor pa je neko območje spomeniško zaščiteno, potem se pri gradnji objekta na tem območju zahtevajo določene stvari. V našem primeru lesena okna, naklon strehe ter barva kritine. 

 

Preden zaključimo, nam na kratko predstavite še vašo ponudbo vin.  

 

Pod blagovno znamko PANON - iz globin panonskega morja, ponujamo vina, pridelana iz starejših trt, starih več kot 25 let, katerih posebnost je, da dajejo optimalna in  najbolj harmonična vina. 

 

Starejše trte, ki so v dobri kondiciji, donegujemo, in vina, pridelana na tradicionalni način, zorimo do polne izrazite note. Ponujamo sortna sveža vina pa tudi vina starejših letnikov, ki zorijo do svoje polne arome v steklenici. Prevladujoča sorta so rizlingi, predvsem avtohtona, za ta vinorodni okoliš že stoletja primarna sorta laški rizling. 

 

Če vas je izkušnja mladega prekmurskega vinarja navdušila, si lahko za pomoč pri izbiri vašega idealnega okna pomagate z našim pomočnikom za pravo izbiro stavbnega pohištva, ki si ga lahko tudi brezplačno prenesete.

 

New call-to-action

 

Panon vin
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Spoznajte 3 ključne kriterije pri izberi zunanjih vrat in si olajšajte dokončno odločitev pri nakupu.

Katere 3 poglavitne lastnosti morajo imeti vsa zunanja vrata?

Je nastopil čas, ko se odločate za menjavo zunanjih vrat in se sprašujete, kako se menjave sploh...
Več
Okna AJM vam zagotovo prinesejo boljše bivalno ugodje.

Okna in njihov vpliv na bivalno udobje

Okna imajo številne lastnosti s katerimi vplivajo na zdravo in ugodno bivalno okolje. Vplivajo...
Več
Žaluzije pri prenovi za modernejši izgled

Zunanje žaluzije pri prenovi za modernejši izgled

Okna so že stoletja ključni element vsake stavbe. Poleg estetske funkcije nam v notranjih prostorih...
Več