10 korakov za učinkovito primerjavo ponudb za okna in vrata

Objavljeno 17.01.2021
Nazadnje posodobljeno 05.04.2024

”Poslušajte avdio verzijo bloga!”
3:10

Na slovenskem trgu obstaja večje število proizvajalcev in prodajalcev stavbnega pohištva. Izdelki se med sabo razlikujejo po kakovosti in ceni. Ko primerjate ponudbe različnih proizvajalcev, bodite pozorni na naslednje:

 

1. Število postavk

Najprej preverite ali so vse postavke o katerih ste se pogovarjali s ponudnikom zabeležene in vštete v končno ceno in ali se ujema število elementov na vseh ponudbah, ki jih primerjate.


2. Profili

Primerjajte profile na ponudbah. Bolj kot število komor, je pomembna debelina profila. Debelejši je profil, večjo stabilnost in boljšo izolacijo vam zagotavlja. Preverite tudi ali je profil izoliran s peno. Profili polnjeni s peno zagotavljajo večjo toplotno izolativnost, vendar so tudi dražji.


3. Tesnila

Primerjajte število tesnil, ki vam jih zagotavlja proizvajalec. Nekateri ponujajo tri tesnila že v osnovi, drugi le dve in tretje za doplačilo.


4. Zasteklitev

Pozornost posvetite tudi steklu oziroma načinu zasteklitve. Nekateri ponudniki ponujajo v osnovni ceni dvoslojno zasteklitev, trislojna pa je za doplačilo.


5. Barva profilov

Preverite ali je na vseh ponudbah, ki jih primerjate enaka barva profilov. Upoštevajte, da se cene med belimi in barvanimi profili razlikujejo.


6. Zaključne letve

Pozornost posvetite tudi zaključnim letvam. Bodite pozorni ali so te že vračunane v ceno ali so za doplačilo.


7. Način odpiranja

Tudi načini odpiranja elementov se cenovno razlikujejo. Preverite ali je na vseh ponudbah, ki jih primerjate definiran enak način odpiranja elementov. Drsni način odpiranja oken je mnogo dražji od klasičnega.


8. Material polnila

Kadar ponudba vsebuje tudi vhodna vrata, bodite pozorni na material polnila. Različnih proizvajalci imajo različne dobavitelje polnil, ki se po izgledu bistveno ne razlikujejo. Prihaja pa do pomembnih razlik v materialu. Kakovostna polnila so ključna za varnost in dolgo življenjsko dobo vaši vhodnih vrat, zato bodite pozorni na njihovo poreklo in sestavo. Pozanimajte se tudi, ali vam ponudnik zagotavlja morebitno zamenjavo stekel v polnilu.


9. Storitve 

Preverite na ponudbah tudi storitve, predvsem ali so vse storitve, ki ste jih želeli, zajete v ceno – dostava, montaža, letvanje, zidarska dela, odvoz starih materialov in potni stroški.


10. Garancija in servis

Proizvajalci vam bodo zagotovili nemoteno delovanje naročenih elementov, vendar prihodnosti ni moč  napovedati. Zato je dobro, da izberete ponudnika, ki vam bo zagotavljal večletno garancijo in brezplačen servis. Preverite garancijske pogoje in jih primerjajte med seboj. Pozanimajte se tudi o servisni službi proizvajalca, ki ga boste izbrali. Ali podjetje servis ponuja po vsej Sloveniji, ali je ta brezplačen, kakšna je okvirna čakalna doba v primeru, da potrebujete storitev, kako je z nadomestnimi materiali ipd.


Da bo nakup stavbnega pohištva prijetna izkušnja brez negativnih presenečenj, smo za vas pripravili tudi e-priročnik za sistematičen nakup oken. Pri primerjavi ponudb vam tudi z veseljem pomagamo in svetujemo.

 

Click me

10 korakov na kaj morate biti pozorni, ko primerjate okna in vrata različnih proizvajalcev.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

Menjava stavbnega pohištva in zaščita objekta - za kaj morate nujno poskrbeti?

Zahtevna opravila, ki jih vključuje vgradnja ali menjava stavbnega pohištva, bodo opravili...
Več
Aluminijasta okna za novogradnjo

Aluminijasta okna za novogradnje - za in proti!

Odločili ste se za gradnjo nove hiše. Preden kontaktirate arhitekta, nedvomno brskate po internetu,...
Več
Preprečite razpoke na stiku okna in ometa ali fasade, kot posledica temperaturnega raztezanja elementov z uporabo zaključnih fasadnih lestvic.

Zaključne fasadne letvice za zaključek vgradnje okna

Na stiku okna in ometa ali fasade se pogosto pojavijo razpoke, ki nastanejo zaradi temperaturnega...
Več